Diumenge 26 de Maig
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

11-03-2019

Torrelameu catalanitza els senyals de 'Stop' i els canvia per 'Pareu'. El municipi la Noguera és el primer de Catalunya en impulsar una iniciativa així i patenta el canvi per fomentar la normalització lingüística

Els senyals de 'Stop' de Torrelameu han començat a desaparèixer aquest cap de setmana i són substituïts per uns altres on hi posa 'Pareu'. Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya que ha consistit en patentar el canvi d'idioma d'aquest rètol que obliga a aturar als conductors a través del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. 
 
L'alcalde del municipi, Carles Comes, d'ERC, diu que l'objectiu és ''normalitzar'' el català en un senyal com aquest que arreu del món està escrit en 22 llengües diferents. De moment se'n canviaran 4 però en els proper any i mig és vol fer amb els 27 que hi ha a tot el poble així com també repintar la senyalització horitzontal dels carrers. Torrelameu espera que altres poblacions dels Països Catalans se sumin a la iniciativa i facin el canvi.
 
Carles Comes ha explicat que de la mateixa manera que a Canadà els senyals de 'Stop' estan escrits en anglès, francès i llengua indígena, o que a la Xina estan en xinès, a Israel hi ha una mà oberta dibuixada o a països de Llatinoamèrica hi posa 'Paren' o 'Alto', a Torrelameu han decidit que hi hauria de posar 'Pareu', una expressió ''molt lleidatana'' que permet catalanitzar aquesta indicació per als conductors. És per això que des del consistori han aconseguit patentar a través del Ministeri d'Indústria, aquest nou senyal que l'únic requisit que ha de tenir per complir la normativa és que sigui octogonal i mantingui els colors vermell i blanc.
 
Torrelameu ha començat a canviar els 27 senyals verticals de 'Stop' que hi ha repartits pels carrers del municipi aquest cap de setmana, coincidint amb la Fira de la República. De moment en substitueix quatre però al llarg del proper any i mig la previsió és canviar-los tots, a mesura que vagin arribant els nous senyals que s'han comprat. Així mateix, Comes explica que han encarregat una ''plantilla'' per repintar la senyalització horitzontal que hi ha al terra. 
 
L'Ajuntament ha cedit la patent a una empresa que l'explotarà i Comes ha animat a què municipis d'arreu del país se sumin a la iniciativa de catalanitzar els senyals de 'Stop'. En el cas de Torrelameu, diu, s'ha fet amb una expressió més lleidatana, però també es pot optar per altres com 'Atura't', 'Aturi's', 'Para't o 'Pari'. Comes també ha fet referència als ''atacs espanyolistes'' que han rebut a través del Facebook de l'Ajuntament per tirar endavant aquesta iniciativa i ha recomanat a les persones que els han fet que haurien de treballar perquè als seus municipis els senyals de 'Stop' estiguin escrits en espanyol com fan a Llatinoamèrica.
 
Torrelameu ja va ser pionera l'any passat en canviar el nom de carrers del municipi pel de tots els presos i exiliats del procés independentista.
 

Altres notícies comarcals

»Un total de 10.845 votants estan cridats aquest diumenge a les urnes per decidir qui serà el nou alcalde de la ciutat durant els propers quatre anys. A la capital de la Noguera opten a l'alcaldia vuit candidatures

»L'Assolellats de Balaguer ha omplert aquest diumenge el parc del al barri del Secà de Balaguer. L'espectacle de dansa infantil UN DIA de la companyia Roseland Musical s'ha pogut veure en dos passis, a les 12h i 13h.

»L'Escola Municipal de Música ha fet aquest dissabte el Concert de Primavera on s'ha presentat la cançó SomMúsica composada pels professors del centre i inspirada en la campanya SomRiu Balaguer.

»Un apoderat d'un altre partit amenaça un membre de Junts per Balaguer quan aquest li recrimina la seva presència a la porta del col·legi electoral de LaPallavaCara, entenent aquesta presència com una coacció als votants

»Aquest dissabte té lloc el segon torneig 'l’esport ens uneix' al pavelló d'Inpacsa de la ciutat de Balaguer amb la participació d'un centenar d'esportistes i voluntaris

»Balaguer celebra aquest dissabte el VIII MERCAT DEL VELL i la FESTA DEL COMERÇ JUST I FINANCES ÈTIQUES durant tot el dia al passeig de l'estació.

»L'Associació Reintegra i l'Ajuntament de Balaguer signen un conveni de col·laboració pel projecte Singulars. El conveni l'han signat l'alcalde Jordi Ignasi Vidal i Gemma Gallart, presidenta de l'Associació a les terres de Lleida.

»Un total de 10.845 balaguerins i balaguerines estan cridats aquest diumenge a les urnes per decidir qui serà l'alcalde de Balaguer durant els propers quatre anys. Pel que fa a les europees estan cridats a les urnes una mica menys de votants, 10.786.

»Balaguer celebra dissabte la FESTA DEL COMERÇ JUST I FINANCES ÈTIQUES organitzada per l'Associació DÓNA PAS i en la qual s'inclou el VIII MERCAT DEL VELL.

»L'assolellats de Balaguer arriba aquest diumenge al barri del Secà de Balaguer. L'espectacle de dansa infantil UN DIA de la companyia Roseland Musical es podrà veure en dos passis (12h i 13h) al parc del Secà

»L'Escola Municipal de Música presentarà aquest dissabte, en el marc del seu Concert de Primavera, la cançó SomMúsica. La peça, que han compost els professors del centre, està inspirada en la campanya SomRiu Balaguer.

»Aquest dijous al Casal la Pallavacara va tenir lloc el taller d'Esmorzars Saludables a càrrec de la dietista i nutricionista Patricia Munera, L'objectiu del taller es disminuir el consum de sucres i productes processats


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt