Dimecres 26 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

13-02-2020

Neix el primer poll de trencal˛s de la temporada al Centre de Fauna de Vallcalent. Es tracta del primer dels cinc exemplars previstos per aquest any al centre, en el marc del programa internacional de cria en captivitat de l'espŔcie gestionat per la Vultu

El primer poll de trencalòs (Gypaetus barbatus) de la temporada criat en captivitat a Catalunya ha nascut aquest dimarts al Centre de Fauna de Vallcalent (Segrià), dins d’un programa internacional de conservació d’espècies amenaçades en què la Generalitat col•labora des del 2005.
 
Es tracta del primer dels cinc polls que està previst que neixin enguany al centre. Pertany a la parella formada per la parella Joseph i M. Antoniette, que el va pondre el passat 31 de desembre. Ha estat incubat artificialment des de llavors, per a un òptim seguiment de les condicions necessàries per a la seva correcta evolució. És el primer ou que prospera dels tres que ha post aquesta parella enguany. Personal tècnic del centre ha participat en la vigilància permanent durant tot el procés d’incubació, així com en el naixement.
 
Durant la primera setmana, el personal del centre l’alimentarà manualment, i després l’adoptarà algun dels exemplars o parelles existents. Segurament pel Kazajo, un mascle nascut en captivitat al centre, impromptat per l’home. Això vol dir que és un trencalòs que se sent humà, perquè no va ser adoptat per la seva espècie de petit, i  el vincle amb el personal cuidador es va fer més fort. Es dona la circumstància que Kazajo és especialment hàbil a l’hora d’incubar i criar polls, de manera que és un candidat idoni per a la criança del nou pollet.
 
10 ous aquest cicle a Vallcalent i Torreferrussa
 
En total, durant el cicle reproductor 2019-2020, les tres parelles reproductores de trencalòs que habiten al Centre de Fauna de Vallcalent han post fins al moment 8 ous. D’aquests, 2 són infèrtils, 5 han resultat fèrtils, i un altre encara està al niu i no s’ha pogut comprovar.
 
La temporada anterior al Centre de Fauna Vallcalent es van obtenir 9 ous, dels quals van néixer 4 polls. Tot ells van poder ser alliberats; concretament 2 a Andalusia, un al Maestrat i un altre a Parc Natural regional de Grands Causses, a França. Paral•lelament el centre va participar en la incubació i criança de dos ous més provinents de Còrsega i traslladats a Vallcalent en una incubadora portàtil en menys de 24 hores. Un cop arribats a Vallcalent els ous van ser incubats de forma artificial fins al moment del seu naixement. Llavors van ser criats durant els primers dies al centre per després ser traslladats al Centre de Cria de Guadalentin, on van acabar de ser criats per dues parelles adoptives. Els dos exemplars han estat incorporats a l’estoc reproductiu captiu de l’espècie.
 
En total, des de l’inici del programa de cria en captivitat, han nascut 36 polls a Vallcalent, 24 dels quals s’han alliberat a la natura i 12 s’han integrat al programa de cria. A part dels 4 exemplars nascuts a camp i criats al Centre.
 
 Pel que fa a l’altra centre de fauna de la Generalitat que participa al programa internacional de cria en captivitat, el Centre de Fauna de Torreferrussa, l’única parella existent ha post 2 ous (un infèrtil, i un que encara roman al niu).
 
 Un programa internacional
 
La Generalitat participa al programa de conservació d’espècies amenaçades (EEP) de trencalòs des de l’any 2005, mitjançant la signatura d’un conveni de col•laboració signat el 2003 amb la VCF. En aquest sentit,  la Generalitat integra, amb el Centre de Fauna de Vallcalent, i el Centre de Fauna de Torreferrusssa, la xarxa internacional de cria en captivitat de l’espècie, amb la finalitat de produir exemplars per a la seva reintroducció en zones escollides per Ia fundació i el programa d’espècies amenaçades. Actualment la VCF s’encarrega de la direcció tècnica del projecte de cria, amb el suport de personal del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana.
 
 Una de les espècies més amenaçades d'Europa
 
 El trencalòs és una de les espècies més amenaçades d'Europa. A Catalunya, cap a començaments del segle XX, l'espècie era present als Pirineus i als Ports de Tortosa. De seguida va desaparèixer d'aquest últim indret i va començar una regressió en sentit est-oest als Pirineus. A començaments dels anys 80 la població era només d'unes cinc o sis parelles distribuïdes per les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà.
 
Llavors va començar a presentar signes de recuperació, i va arribar als 84 adults l'any 2013, distribuïts en 42 territoris a les comarques de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Noguera, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Els principals factors que van comportar la seva greu regressió van ser la utilització de verins, la caça, l’electrocució i l'espoli dels nius.
 
La seva delicada situació,  que es manté a l’actualitat, va comportar la seva inclusió dins l'annex I de la Directiva comunitària 79/409/CEE d'aus.
 
 

Altres notícies comarcals

»La Biblioteca Margarida de Montferrat acollirÓ el proper dimarts, 3 de marš, l'activitat per a p˙blic adult 'Taller de lectura en veu alta' a cÓrrec Jordi Vidal

»La Biblioteca de Balaguer ofereix aquest dimecres a les 20h 'MÚs enllÓ de la forša d'un destÝ' a cÓrrec de MartÝ Gironell i Pep Poblet. D'altra banda encara queden places per visitar diumenge les vinyes del Monestir de les Avellanes

»El cos de la GuÓrdia Urbana de Balaguer participa en un curs de formaciˇ policial. La Paeria fa tres anys que l'impulsa per potenciar l'aprenentatge dels agents

»Aquest proper diumenge, 1 de marš, es farÓ la presentaciˇ del nou ''Espai dels Jueus Medievals de Balaguer'' al Museu de la Noguera.

»La Taula Territorial de Balaguer de l'Espai EstratŔgic de Coordinaciˇ ComunitÓria fixa 'El deteriorament del centre hist˛ric, formaciˇ de guetos', com la seva prioritat d'actuaciˇ, desprÚs d'analitzar les propostes votades per la ciutadania.

»El grup municipal de Junts per Balaguer presenta al Ple d'aquest dijous a Balaguer una mociˇ en defensa del mˇn rural, la figura del pagŔs i el medi ambient.

»Dimecres 26 a les 8 del vespre a la Biblioteca tindrÓ lloc l'activitatá per a p˙blic adultá'MÚs enllÓ de la forša d'un destÝ' a cÓrrec de MartÝ Gironell i Pep Pobletá, un maridatge entre literatura i m˙sica, acompanyat d'una degustaciˇ de vi.

»S'obren les inscripcions pel curs CRE per a poder formar part de la colla de diables de Balaguer.

»Aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O s'ha fet l'activitat, 'A les dones ens agrada mÚs suau? La darrera activitat del cicle serÓ MÚs enllÓ de la forša d'un destÝ, de MartÝ Gironell i Pep Poblet el dimecres 26

»Aquest diumenge 1 de marš es farÓ a les 12,30h la presentaciˇ del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. PrŔviament a les 11,30 conferŔncia 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

»El Teatre Municipal de Balaguer serÓ escenari el diumenge dia 1 de marš del darrer espectacle del cicle d'espectacles familiar Emboirats amb l'obra de teatre 'Gran Reserva' de Rhum&Cia.

»Un any mÚs, el Carnestoltes del Congre inunda de colors, m˙sica i gresca la ciutat de Balaguer. S'ha celebrat durant tot el cap de setmana i des de l'organitzaciˇ assenyalen que ha estat un dels mÚs participatius dels darrers anys


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt