Dilluns 25 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

20-05-2020

La Diputació de Lleida inverteix quatre milions d'euros en un Pla d'Arranjament de Camins locals que bonifica els municipis amb nuclis agregats. Per comarques, la Noguera rebrà un total de 508.258€ per arranjar els seus camins

 

La Diputació de Lleida aprovarà en el proper ple un pla econòmic per a ens locals destinat a l’arranjament de camins municipals dotat amb quatre milions d’euros que, respecte de les convocatòries anteriors, aporta les novetats de ser anual i que en els criteris de repartiment de les subvencions es bonifiquen el número de nuclis agregats de cada municipi així com l’extensió del terme municipal en quilòmetres quadrats. El Pla ha passat de ser de 2M€ per a arranjaments que es convocava cada dos anys a ser de 4M€ per a millores a fer als camins locals en un any, la qual cosa suposa multiplicar per quatre els fons que s’aporten als ajuntaments. Per comarques, la Noguera rebrà un total de 508.258€ per arranjar els seus camins,

El Pla de Camins elaborat pels Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida fa una reserva específica per a la ciutat de Lleida de 60.000€ en un any per arranjar camins, molt per sobre dels 20.000€ en dos anys que va rebre l’any 2018. La resta dels fons es distribueixen de manera que el 50% es reparteix entre tots els ajuntaments de manera igualitària, un 25% (985.000€) en funció dels nuclis agregats de cada ajuntament, un 19% (748.600€) tenint en compte l’extensió en quilòmetres quadrats del terme municipal i el 6% restant (236.400€) es destinarà a les entitats menors descentralitzades.

El president de la Diputació, Joan Talarn, destaca que “tornem a portar a la pràctica el principi de transparència, ja que en el mateix ple que s’aprovarà el pla es donaran a conèixer els criteris  i les quantitats que rebran tots els ens locals. Per primera vegada ja ho vam fer així amb els plans de Salut i Cooperació Local el mes passat, però aquest fet no respon a les urgències de la COVID-19, sinó a la voluntat d’aquest govern d’eliminar els ajuts discrecionals, moltes vegades sense la publicitat necessària quan es tracta de diners públics”.

Els cinc municipis (tret de la ciutat de Lleida) que amb aquest repartiment rebran més diners per a adequar els seus camins de titularitat municipal són: Tremp, Montferrer i Castellbò, Artesa de Segre, el Pont de Suert i el Baix Pallars.

Per comarques, la Noguera rebrà un total de 508.258€ per arranjar els seus camins, seguida del Segrià (473.294€ més els 60.000€ de Lleida ciutat), l’Alt Urgell (453.775€), el Pallars Sobirà (386.466€), el Pallars Jussà (365.929€), la Segarra (331.664€), les Garrigues (279.937€), el Solsonès (266.843€), l’Urgell (264.499€), la Val d’Aran (214.319€), el Pla d’Urgell (175.541€), la Cerdanya lleidatana (124.661€) i l’Alta Ribagorça (94.813€).

En el cas dels municipis que en rebran menys, al voltant de 10.000€ en un any, cal recordar que és quatre vegades els 2.500€/any que fins ara disposaven per a aquestes feines de manteniment. Les entitats menors rebran 4.300€ cada una per arranjar camins.

El diputat de Serveis Tècnics, Marc Baró, ha destacat que “aquesta és la plasmació pràctica del principi d’equitat: més diners per a qui més necessitats específiques en té. Parlem d’un pla de camins i, per tant, els diners no es poden repartir al 100% de manera igualitària. De retruc, és la plasmació pràctica del principi de discriminació positiva, ja que els municipis amb més nuclis i més extensió a Lleida acostumen a ser els del Pirineu, precisament els que estan en més risc de despoblament i amb una població envellida. Si no fem accions per a garantir la mobilitat amb un mínim de seguretat en aquests municipis poc podrem fer per a combatre el despoblament”.

Al igual que la resta de plans de subvencions que la Diputació està aprovant i presentant aquests mesos, els diners del Pla de Camins també s’ingressaran a través de la modalitat de “pagament anticipat”, emplenant un formulari d’acceptació dels fons, i les alcaldies tindran fins al 30 de juny de 2021 per justificar les despeses executades.

Està previst que el Pla s’aprovi al ple del proper 28 de maig amb els terminis també superreduïts: publicació al BOP, 10 dies hàbils d’exposició pública i, si no hi ha al·legacions que ho retardin, els 10 dies posteriors són per acceptar els ajuts i la Diputació procedirà a l’ingrés dels diners a les arques municipals.

 

 


Altres notícies comarcals

»La programació del Juliol de Música i Poesia es redueix pel coronavirus a un únic concert. La cita serà el dissabte 25 de juliol a l’exterior del monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses

»La Paeria de Balaguer treballa per tenir-ho tot a punt i poder obrir les piscines municipals d'estiu si l'evolució de la pandèmia ho acaba permetent. Hi haurà limitacions en l'aforament d'usuaris i torns per accedir-hi

»La ciutat Balaguer ha posat aquest dilluns a disposició de la ciutadania nous espais oberts per a la pràctica esportiva individual, l’espai de fitness, la pista de skate... i seguir, així, cap a la desescalada

»L'Institut Almatà de Balaguer ofereix aquesta setmana jornades virtuals de portes obertes. Seran dilluns, dimarts i dimecres, en funció del cicle formatiu que s'esculli i per assistir-hi cal cita prèvia. 

»L'Escola Municipal de Música de Balaguer comença aquest dilluns 25 de maig la preinscripció pel curs vinent. Les sol·licituds es poden fer de forma telemàtica a l'oficina virtual de la paeria, on es podrà trobar el formulari de preinscripció.

»Swing Noguera organitza una ballada de swing aquest dimarts 26 de maig, a les 8 del vespre, a la plaça del Mercadal de Balaguer. Ho farà coincidint amb l'aniversari del naixement del ballarí i coreograf Frankie Manning.

»Fins aquest diumenge dia 24 es pot participar al SCAPE ROOM digital organitzat pel Museu de la Noguera per salvar els museus de tot el país. Els participants que el superin optaran a premis.

»El Club Futbol Balaguer presenta David Biosca com a nou entrenador del primer equip. El tècnic de Mollerussa passa de dirigir al juvenil del Mollerussa 'Balaguer és un dels històrics i espero estar a alçada'.

»El proper dilluns Balaguer posarà en marxa en la fase 1 alguns espais confinats per a la practica esportiva individual.

»L’Associació Grup d’Art4 de Balaguer anuncia que suspèn el 10è Concurs Internacional de Cant Líric ‘Germans Pla, Ciutat de Balaguer’ previst pel 24 i 25 d’octubre.

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre , Gent normal, de ROONEY, Sally. Editat per Periscopi, 2019

»160 negocis, professionals, comerços i empreses de tota mena s'han donat d'alta al Directori empresarial de Balaguer. Des de la Paeria continuen treballant perquè la xifra d'inscrits continuï creixent durant les properes setmanes.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt