Notícies comarcals

19-05-2017

Els CAP del pla de Lleida són els segons més massificats de Catalunya, tant en la mitjana de pacients adults per metge de família com en la població infantil assignada per pediatre.

Cap de Balaguer

Els ambulatoris del pla de Lleida són els segons més massificats de les set regions sanitàries de Catalunya, segons publica el diari Segre, tant en la mitjana de pacients adults per metge de família –situada en 1.382, al darrere dels 1.483 de Barcelona– com en la població infantil assignada per pediatre de 1.298 nens, gairebé 150 pacients més que la mitjana catalana. Així ho mostren les xifres del departament de Salut, que també posen en relleu que, al contrari, la ràtio de pacients per metge a l’Alt Pirineu i Aran és la més baixa de Catalunya, atesa la baixa densitat demogràfica del territori.

Representants dels professionals de l’Atenció Primària denuncien que en els últims anys la seua càrrega assistencial ha anat en augment i alerten que un dia poden arribar a tenir programades seixanta visites, cosa que “satura el facultatiu i acaba repercutint en el malalt”.

Per la seua part, el delegat de Salut a Lleida, Jordi Cortada, va destacar que la ràtio de pacients adults per metge de capçalera és més baixa que la mitjana de Catalunya. En aquest sentit, va dir que la dispersió dels consultoris a Ponent obliga els professionals a desplaçar-se per passar visita limitant el nombre de pacients que poden atendre. Respecte que els nens assignats per pediatre superin la mitjana catalana, va argumentar que a moltes zones rurals els menors són atesos per metges de capçalera i no per especialistes en medicina infantil. Al CAP d’Artesa de Segre, per exemple, els quatre pediatres són metges de família.

El personal coincideix a apuntar que la no-cobertura de les baixes o vacances del personal sanitari, que implica fer “malabarismes per absorbir la quota de pacients del company absent” o una població cada vegada més envellida i demandant d’atenció mèdica són alguns dels factors que agreugen aquesta situació. 
Altres notícies comarcals

»Salut preveu incorporar prop de 5.300 professionals d'atenció primària. El nou model transformador de l’atenció primària i salut comunitària s’ha desenvolupat per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i dels professionals.

»JARC-COAG denuncia un canvi de criteri del DARP per denegar l’avançament de la collita de cereals en les zones ZEPA primerenques.

»El Servei Català de Trànsit coordina una campanya preventiva de controls intensius de transport escolar i de menors i viatgers.

»Agricultura destina 6,7 M€ al Pla de competitivitat de les cooperatives agràries de Catalunya.

»La Noguera celebra la VII Jornada d'Implantació del Pla d'Assistència i Suport en matèria de Protecció Civil.

»Creu Roja La Noguera celebra la XIV Trobada de Voluntariat, que pretén posar en comí la tasca feta durant l’any, cercar noves formes d’acció i adquirir elements per la planificació de projectes futurs.

»Diego Cardozo i Ares Izard, els més ràpids en cobrir els 1.080 metres de desnivell positiu del Km Vertical Àger.

»Els CAP del pla de Lleida són els segons més massificats de Catalunya, tant en la mitjana de pacients adults per metge de família com en la població infantil assignada per pediatre.

»FGC i Protecció Civil de la Generalitat realitzen un simulacre d'incendi en un túnel de la línia ferroviària Lleida - La Pobla de Segur. La simulació s'ha fet aquesta passada matinada a l'interior d'un túnel entre les estacions d'Àger i Cellers.

»El Govern permetrà comprar llet de vaca crua directament als ramaders. La mesura és una llarga reivindicació dels ramaders, que confien que això els permetrà atreure nous consumidors.

»El departament d'Agricultura abona 4,7M€ en ajuts a la producció integrada per a 2.056 beneficiaris, 52 dels quals de la Noguera.

»Prop d'un centenar de corredors participaran diumenge en la prova del Km Vertical Àger, una cita obligada de les Trail Running Series amb un final únic i espectacular.

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)