Web en reformes

Dimecres 18 d'Octubre
del 2017Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramConcursos:
Concurs

Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

11-10-2017

Els treballs d'excavació i investigació a la Cova Gran de Santa Linya posen al descobert gravats d'entre 10.000 i 12.000 anys d'antiguitat.

Cova Gran

Els treballs d’excavació i investigació a la Cova Gran de Santa Linya –declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i situada a les Avellanes i Santa Linya– han posat al descobert, segons recull el diari Segre, gravats d’entre 10.000 i 12.000 anys d’antiguitat, pertanyents al paleolític, la qual cosa els converteix en les manifestacions artístiques més antigues trobades a Catalunya. Es tracta de gravats paleolítics o epipaleolítics abstractes o geomètrics i s’hi pot apreciar un rastre molt degradat d’elements pictòrics afectats per l’exposició a la intempèrie. Aquestes troballes es remunten a la campanya d’excavació del 2016, efectuada per l’equip liderat per Rafael Mora, arqueòleg i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, quan els arqueòlegs van identificar traços realitzats sobre la paret calcària d’abric. Per analitzar-los, l’equip va contactar amb els doctors Rafael Martínez i Pere Guille, de la secció d’Arqueologia i Art Rupestre de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració, que han determinat la importància dels gravats. 

D’altra banda, els experts constaten que aquestes manifestacions artístiques es troben a uns 0,5 o 1,5 metres d’altura, la qual cosa coincideix amb l’inici de les vies d’escalada. S’hi han detectat desperfectes que coincidirien amb aquesta pràctica, per la qual cosa reclamen la seua preservació. I és que es tracta d’un punt d’escalada al qual van esportistes de tot el món.


Altres notícies comarcals

»Els esports d'aventura creixen un 7% i el pont del Pilar tanca al 90% d'ocupació a les comarques de Lleida.

» Els Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera organitzen una jornada de salut mental perinatal a l’Hospital Arnau de Vilanova. Es farà durant tot el dia el proper 20 d'octubre.

»Comença a Tremp el 4t Festival d'Astronomia del Montsec. Fins diumenge, s’espera la participació de més de 3.500 persones en activitats de divulgació científica, cultural i d'oci.

»Els treballs d'excavació i investigació a la Cova Gran de Santa Linya posen al descobert gravats d'entre 10.000 i 12.000 anys d'antiguitat.

»Vallfogona de Balaguer acollirà el proper 14 d'octubre la Comarkalada, la Trobada Jove de la Noguera.

»Àger acull des de demà i fins diumenge la 38ena edició del Congrès Català d'Esperanto, una edició centrada en la geologia, a través de la història i la cultura.

»30 persones participen en un curs de Millora de la memòria organitzat per NeuroLleida, i el servei d’ASPID amb la col•laboració del Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera.

»Vilanova de Meià acollirà el proper 14 d'octubre la 7a Jornada de la Cabra Catalana.

»Un home de 56 anys mor en un xoc entre un cotxe i un camió al terme municipal de la Sentiu de Sió.

»Comença la campanya de descomptes en l'entrada als equipaments visitables de la Noguera i el Segrià nord.

»Més de 400 persones visiten les restes arqueològiques d'Albesa amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni.

»Montgai va tancar ahir la novena edició de la fira de màgia després de rebre milers de visitants durant tot el cap de setmana.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt