Web en reformes

Dilluns 23 d'Abril
del 2018Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

11-10-2017

Els treballs d'excavaciˇ i investigaciˇ a la Cova Gran de Santa Linya posen al descobert gravats d'entre 10.000 i 12.000 anys d'antiguitat.

Cova Gran

Els treballs d’excavació i investigació a la Cova Gran de Santa Linya –declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i situada a les Avellanes i Santa Linya– han posat al descobert, segons recull el diari Segre, gravats d’entre 10.000 i 12.000 anys d’antiguitat, pertanyents al paleolític, la qual cosa els converteix en les manifestacions artístiques més antigues trobades a Catalunya. Es tracta de gravats paleolítics o epipaleolítics abstractes o geomètrics i s’hi pot apreciar un rastre molt degradat d’elements pictòrics afectats per l’exposició a la intempèrie. Aquestes troballes es remunten a la campanya d’excavació del 2016, efectuada per l’equip liderat per Rafael Mora, arqueòleg i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, quan els arqueòlegs van identificar traços realitzats sobre la paret calcària d’abric. Per analitzar-los, l’equip va contactar amb els doctors Rafael Martínez i Pere Guille, de la secció d’Arqueologia i Art Rupestre de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració, que han determinat la importància dels gravats. 

D’altra banda, els experts constaten que aquestes manifestacions artístiques es troben a uns 0,5 o 1,5 metres d’altura, la qual cosa coincideix amb l’inici de les vies d’escalada. S’hi han detectat desperfectes que coincidirien amb aquesta pràctica, per la qual cosa reclamen la seua preservació. I és que es tracta d’un punt d’escalada al qual van esportistes de tot el món.


Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt