Web en reformes

Diumenge 17 de Desembre
del 2017Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

11-10-2017

Els treballs d'excavació i investigació a la Cova Gran de Santa Linya posen al descobert gravats d'entre 10.000 i 12.000 anys d'antiguitat.

Cova Gran

Els treballs d’excavació i investigació a la Cova Gran de Santa Linya –declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i situada a les Avellanes i Santa Linya– han posat al descobert, segons recull el diari Segre, gravats d’entre 10.000 i 12.000 anys d’antiguitat, pertanyents al paleolític, la qual cosa els converteix en les manifestacions artístiques més antigues trobades a Catalunya. Es tracta de gravats paleolítics o epipaleolítics abstractes o geomètrics i s’hi pot apreciar un rastre molt degradat d’elements pictòrics afectats per l’exposició a la intempèrie. Aquestes troballes es remunten a la campanya d’excavació del 2016, efectuada per l’equip liderat per Rafael Mora, arqueòleg i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, quan els arqueòlegs van identificar traços realitzats sobre la paret calcària d’abric. Per analitzar-los, l’equip va contactar amb els doctors Rafael Martínez i Pere Guille, de la secció d’Arqueologia i Art Rupestre de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració, que han determinat la importància dels gravats. 

D’altra banda, els experts constaten que aquestes manifestacions artístiques es troben a uns 0,5 o 1,5 metres d’altura, la qual cosa coincideix amb l’inici de les vies d’escalada. S’hi han detectat desperfectes que coincidirien amb aquesta pràctica, per la qual cosa reclamen la seua preservació. I és que es tracta d’un punt d’escalada al qual van esportistes de tot el món.


Altres notícies comarcals

»Balaguer se suma, any més, a La Marató de TV3 amb una trentena d'activitats, la major part de les quals es fan aquest diumenge concentrades al Passeig de l'Estació. Des del consistori, l'alcalde confia que la ciutat torni a ser una mostra de solidaritat.

»La subdelegació del Govern espanyol insta l'ajuntament de Balaguer a tornar a penjar la bandera espanyola al balcó després de la denúncia de Ciutadans.

»Més de trenta municipis de Lleida encara no han presentat els comptes del 2016 a la Sindicatura de Comptes o bé ho han fet de manera incompleta. Entre els que no els han presentat hi ha l'ajuntament de Balaguer, segons l'alcalde, per raons administratives

»L'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Lleida inaugura el seu nou local a Balaguer.

»L'ajuntament de Balaguer, en col·laboració amb la Creu Roja, oferirà el proper 21D un servei d'acompanyament a aquelles persones que per edat o diversitat funcional necessiten suport per anar a votar i no tenen ningú que pugui acompanyar-los.

»El col·lectiu Nexes socials organitza la xerrada 'El cost social de cuidar els altres, un valor econòmic i social'. Anirà a càrrec de la sociòloga Mercè Espunyes. És la primera d'un cicle.

»La biblioteca Margarida de Montferrat durà a terme demà l'activitat “Contes en pijama”. Avui, d'altra banda, acull la xerrada Fill/a, vull jugar amb tu!

»Del 18 al 22 de desembre torna el Parc mòbil de bicicletes al pavelló Molí de l'Esquerrà de Balaguer per incentivar una bona educació viària.

»El CDR de Balaguer ha organitzat per aquest proper dissabte una jornada plena d'actes en defensa de la República i per reivindicar l'alliberament dels presos polítics.

»Balaguer acull demà la Trobada de Centres Escolars de la Noguera organitzada per l'Oficina Jove del Consell Comarcal.

»La biblioteca Margarida de Montferrat acull demà la xerrada 'Fill/a, vull jugar amb tu!'.

»Balaguer celebrarà l'any que ve la tercera edició del Posa't la gorra. La presentació d'aquesta festa solidària es fa avui a les 20h a la sala d'actes de l'ajuntament.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt