Dijous 21 de Març
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

25-05-2018

El Museu de la Noguera presenta avui el documental 'Conviure amb la por. Memòria dels nens del cap de pont de Balaguer (1938)', realitzat pel propi Museu i en el qual es dóna veu als nens i les nenes que van patir els efectes de la Guerra Civil.

El Museu de la Noguera presenta avui el documental 'Conviure amb la por. Memòria dels nens del cap de pont de Balaguer (1938)'
 
Es tracta d’un documental realitzat pel propi Museu de la Noguera i en el qual es dóna veu als nens i les nenes que van patir els efectes de la Guerra Civil Espanyola a la zona del Cap de Pont de Balaguer l'any 1938 i que ara són persones de més de 80 anys.
 
Pel Museu de la Noguera asseguren que avui és un dia molt especial, ja que surt a la llum un dels projectes importants del Museu dels últims quatre anys i que ha suposat més de 100 hores de gravació amb 28 persones de Balaguer, La Sentiu de Sió, Bellcaire d'Urgell, Camarasa, Vallfogona de Balaguer i La Ràpita.
 
Ho explica tot seguit la tècnica del Museu de la Noguera, Eva Solanes.
 
Àudio. 
 
La mateixa Eva Solanes ens ha parlat del contingut del documental, que ofereix una altra visió de la guerra, la dels nens i les nenes, en una de les zones que van patir més la violència dels combats, la franja que formava el cap de pont de Balaguer. Es tracta en definitiva d'un documental entranyable, sensible i molt emotiu. 
 
Àudio.
 
La presentació d’aquest documental  tindrà lloc avui a les 19.30 h a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Balaguer i forma part dels actes que el Museu de la Noguera ha organitzat per commemorar els 80 anys del Cap de Pont de Balaguer. Un altre dels actes previstos és una jornada de recreació històrica que el Museu de la Noguera, l'INS Ciutat de Balaguer i el Camp d'Aprenentatge de La Noguera han organitzat per al dissabte dia 26 en un dels escenaris més cruents dels enfrontaments bèl•lics de la batalla del Segre: el tossal del Merengue, al terme de Camarasa. 
 
Així ho recorda la mateixa Eva Solanes, que destaca que els actes de commemoració dels 80 anys del Cap de Pont de Balaguer va començar el passat 6 d’abril.
 
Àudio. 
 
Per l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, és important que la ciutat se sumi aquesta commemoració per preservar la memòria.
 
Àudio. 
 
A la Noguera i província, altres localitats també han previst actes per commemorar els 80 anys de la Batalla del Segre. A Tàrrega, per exemple, demà dissabte a partir de 2/4 d’11 es farà una xerrada homenatge als Brigadistes Internacionals al Cementiri de la ciutat, seguit de dues visites, primer al Museu Miquel Areste de la Batalla del Segre i al Museu de Cal Trepat, antiga fàbrica de material bèl•lic. 
 
A Camarasa, també demà dissabte a partir de les 5 de la tarda, tindrà lloc una visita guiada a les Trinxeres del Merengue i un homenatge a la Lleva del Biberó al Tossal del Déu, ubicat a la zona del Merengue. 
 
De cara al diumenge, hi haurà visites guiades a Bellcaire i Montgai. La de Bellcaire començarà a les 9 del matí a la serra del Morinyol. Tot seguit, a Montgai es visitaran els Tossals i la Font Amarga i tindrà lloc un concert amb el grup Brigada Intergeneracional i la projecció del documental “El Merengue i la Lleva del Biberó”. 
 

Altres notícies comarcals

»Avui s'ha reunit novament el col·lectiu llibertat en una trobada on s'ha llegit la poesia de Rosa Fabregat en motiu del Dia Mundial de la Poesia i s'ha parlat de la fira Trenca Cadenes

»El Museu de la Noguera acollirà del 22 de març al 22 de juny, l'exposició 'A TOTA MÀQUINA. El cas del tren de Tàrrega a Balaguer (1907-1931)'. S'inaugurarà aquest divendres a les 20:30

»Les diferents escoles públiques d'educació primària de Balaguer preparen les respectives Jornades de portes obertes. L'escola La Noguera, obrirà portes avui dijous a partir de les 15.30h.

»El Diumenge 24 de març, continuen les activitats dins la programació de 'L'any dels llops'. Hi ha prevista una sortida sota el nom de 'La fugida de Pere Forné per la séquia del Cup', guiada per la doctora en història Helena Kirchner

»L’ajuntament de Balaguer precisa monitors esportius i socorristes aquàtics per a la temporada d'estiu. Més informació i inscripcions al taulell d'anuncis de la web de l'ajuntament de Balaguer

»El Centre d’Interpretació de l’Or del Segre a punt per participar, del 22 al 24 de març, al saló de turisme “B-Travel” de Barcelona

»Balaguer celebra avui el Dia Mundial de la Poesia amb la representació a les 8 del vespre a la Biblioteca Margarida de Montferrat de l'espectacle

»Comencen les Jornades de portes obertes a les diferents escoles de Balaguer. El primer centre en dur a terme la seva jornada de portes obertes és l'escola Àngel Guimerà, avui dimecres a partir de les 15.30h.

»Aquest dimecres torna a obrir al públic la zona de la fonoteca i la secció infantil de la Biblioteca Margarida de Montferrat, després d'uns dies en què s’ha realitzat un canvi de l’enllumenat i una nova distribució de l'espai.

»La Coral de l'escola Mont-roig participa al concert 'So de Lluna' de Petaca. Les veus es van deixar sentir a l'auditori Enric Granados de Lleida

»Antonio Ayguadé convoca eleccions a la presidència del CF Balaguer. Les candidatures ja es poden presentar a les oficines del club

»El Diumenge 24 de març continuen les activitats dins la programació de 'L'any dels llops'. 'La fugida de Pere Forné per la séquia del Cup'. Es farà una sortida a càrrec d'Helena Kirchner de la UAB.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt