Dilluns 27 de Maig
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

25-04-2019

Os de Balaguer fon avui dijous una campana amb tècniques de l'edat mitjana. La campana es podrà contemplar diumenge, coincidint amb la Festa dels Campaners i s'instal·larà al Monestir de les Avellanes

En el marc dels actes de la XXXII Trobada de Campaners d'Os de Balaguer,  un dels més reconeguts fonedors de campanes de l'Estat, Abel Portilla, del municipi de Gajano (Cantàbria), fondrà avui el bronze d'una campana de 500 kg davant el públic mitjançant el sistema tradicional de l'Edat Mitjana.
 
Avui dia ja no es realitzen campanes mitjançant aquest sistema precisament per la seva gran complexitat i dificultat. La campana s'instal•larà al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de Les Avellanes i és la més gran que s'ha fos a Europa amb aquest sistema en els últims 30 anys (l'última va ser una d'una tona per al municipi de Chert a Castelló).
 
El mestre campaner Abel Portilla ja ha treballat fent campanes en aquest municipi en altres ocasions i des de fa uns dies que treballa novament a Os per fer els preparatius per a la fosa d'avui.  
 
Estefania Rufach és l'alcaldessa d'Os de Balaguer.
 
Àudio......
 
A banda d'aquesta campana  destinada al Monestir de les Avellanes, Os també n'ha fet fer una altra per regalar-la a l'ajuntament d'Artà, a Mallorca, com a obsequi per l'agermanament dels dos municipis. La d'Artà ja està feta, la va fer el mestre campaner a la seva terra natal, Cantàbria, durant el mes de març. En aquest cas, la campana es preveu que viatgi a Artà per Sant Miquel, durant la Festa Major d'Os.
 
Àudio.....
 
Aproximadament a 2/4 de 12 de la nit es fondrà el bronze a uns 1.000 graus centígrads en un forn tradicional de fang i amb llenya d'ametller del lloc. Una vegada arribat al punt de fosa, el bronze passa espectacularment als motlles enterrats de les campanes (enterrats sota terra) a través d'una sèrie de canals. El diumenge 28, a les 12,00 h., s'extraurà la campana del motlle per mostrar-la  als assistents de la Trobada de Campaners. 
 
Els actes de la Trobada, precisament, comencen avui amb la fosa de la campana, continuaran demà divendres amb un espectacle “Ludens In Malignum Castrum” Festa i Mística de les Campanes i tot el cap de setmana amb actes i activitats per retre homenatge a l'ofici de campaner.
 
El dissabte al matí estarà dedicat, tal i com ja es va fer l'any passat, als professionals de la campana, amb el 2n Simposi de campanes, campaners i campanars i a la tarda, a les 5, com a novetat, es durà a terme el bateig dels nous gegants d’Os de Balaguer. El mateix dissabte, a les 7, tindrà lloc la presentació del llibre “Campanes i campanars de la Garrotxa” escrit per Xavier Pallàs Mariani, director de l’Escola Municipal de Música d’Olot.
 
El dia gran de la festa serà diumenge, amb l'arribada dels campaners (se n'esperen una seixantena), la tradicional mostra de tocs i la 21a Fira de la Campana pels carrers del poble i la descoberta de la nova campana.
 
De tot plegat també en parla l'alcaldessa d'Os.
 
Àudio.....
 
Entre els tocs d'enguany, a les 12 del migdia es farà el toc especial per la democràcia i la llibertat, seguit d'un espectacle popular. 
 
D'altra banda, l'ajuntament d'Os està treballant per fer un projecte de museïtzació del forn artesanal on es fonen les campanes així com una ruta vinculada al món de les campanes, tot plegat en col•laboració amb el Museu de la Noguera, amb qui recentment s'ha firmat un conveni.
 

Altres notícies comarcals

»ERC arrasa a Balaguer i obté la majoria absoluta. És el primer cop que un partit aconsegueix la majoria absoluta en unes municipals a la capital de la Noguera des de les primeres eleccions democràtiques.

»Un total de 10.845 votants estan cridats aquest diumenge a les urnes per decidir qui serà el nou alcalde de Balaguer durant els propers quatre anys. A la capital de la Noguera opten a l'alcaldia vuit candidatures

»La participació en les municipals a Balaguer a les 18 hores és del 51,65%. A Catalunya és del 50,9% i al conjunt de l'Estat, el 50,06%

»L'Assolellats de Balaguer ha omplert aquest diumenge el parc del al barri del Secà de Balaguer. L'espectacle de dansa infantil UN DIA de la companyia Roseland Musical s'ha pogut veure en dos passis, a les 12h i 13h.

»L'Escola Municipal de Música ha fet aquest dissabte el Concert de Primavera on s'ha presentat la cançó SomMúsica composada pels professors del centre i inspirada en la campanya SomRiu Balaguer.

»Un apoderat d'un altre partit amenaça un membre de Junts per Balaguer quan aquest li recrimina la seva presència a la porta del col·legi electoral de LaPallavaCara, entenent aquesta presència com una coacció als votants

»Aquest dissabte té lloc el segon torneig 'l’esport ens uneix' al pavelló d'Inpacsa de la ciutat de Balaguer amb la participació d'un centenar d'esportistes i voluntaris

»Balaguer celebra aquest dissabte el VIII MERCAT DEL VELL i la FESTA DEL COMERÇ JUST I FINANCES ÈTIQUES durant tot el dia al passeig de l'estació.

»L'Associació Reintegra i l'Ajuntament de Balaguer signen un conveni de col·laboració pel projecte Singulars. El conveni l'han signat l'alcalde Jordi Ignasi Vidal i Gemma Gallart, presidenta de l'Associació a les terres de Lleida.

»Un total de 10.845 balaguerins i balaguerines estan cridats aquest diumenge a les urnes per decidir qui serà l'alcalde de Balaguer durant els propers quatre anys. Pel que fa a les europees estan cridats a les urnes una mica menys de votants, 10.786.

»Balaguer celebra dissabte la FESTA DEL COMERÇ JUST I FINANCES ÈTIQUES organitzada per l'Associació DÓNA PAS i en la qual s'inclou el VIII MERCAT DEL VELL.

»L'assolellats de Balaguer arriba aquest diumenge al barri del Secà de Balaguer. L'espectacle de dansa infantil UN DIA de la companyia Roseland Musical es podrà veure en dos passis (12h i 13h) al parc del Secà


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt