Diumenge 12 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

07-08-2019

Els Bombers fan una crida a la precauciˇ a la muntanya malgrat que el nombre de rescats es mantÚ a la baixa. A la comarca de la Noguera es va fer 15 actuacions en el medi natural fins al 31 de juliol.

 

El nombre de rescats efectuats pels Bombers van a la baixa per primera vegada des del 2016. Segons dades del cos, fins a 31 de juliol se n'han realitzat 699, un 7% menys que a la mateixa data de l'any anterior. No obstant això, els Bombers fan una crida a la prevenció i insisteixen en la importància d'anar perfectament equipats i preparar la ruta prèviament. A hores d'ara, ha explicat Alfons Esterlich, sergent de la Unitat Tècnica dels GRAE dels Bombers, els Pirineus, Montserrat, el Montseny i el Parc Nacional d'Aigüestortes són les zones on es duen a terme el gran gruix de les actuacions de muntanya.

Els Bombers han realitzat aquest dimecres el matí un simulacre de rescat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Concretament, mitjançant la tècnica del gruatge, han evacuat un escalador que s'hauria lesionat a la via dels Esbarzers, al Turó de les Onze Hores. L'exercici ha servit al cos d'emergències per insistir, en ple estiu, dels consells de seguretat al medi natural. I és que recorden que, durant els mesos d'estiu, és quan es realitzen el gruix dels rescats i les recerques.

Una tendència "de moment" estancada

Esterlich ha reconegut que, malgrat que el nombre de rescats d'enguany va a la baixa, cal mantenir la prudència. Sí que és cert, ha dit, que les onades de calor han reduït el nombre d'excursionistes, però que és aviat per validar els bons números.

Esterlich ha subratllat que els principals massissos del país, així com els punts que acumulen més excursionistes –Montserrat, el Parc Nacional d'Aigüestortes i el Montseny- són els que també sumen més actuacions.

Finas ara, any rere any i des del 2014, el cos registrava un augment dels serveis de salvament i rescat. No obstant això, ha recalcat el responsable dels Bombers, l'estiu és "invariable". Al juny, per exemple, es van fer un 70,8% més de rescats de muntanya que al maig; i al juliol un 120% més. D'acord amb la tendència dels darrers anys, juliol i agost són els mesos que acumulen la majoria de les actuacions. Per hores, les més conflictives són entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda.

699 rescats

Fins a 31 de juliol els Bombers havien realitzat 699 rescats, un 7% menys que el 2018. Els de muntanya suposen el gran gruix, ja que se n'han realitzat 448; seguit dels 170 que han estat persones perdudes.

Per comarques, la Vall d'Aran i el Baix Llobregat especialment per les actuacions al sud a la muntanya de Montserrat són les que acumulen més rescats aquest 2018, amb 55 i 48, respectivament. Les segueixen el Vallès Occidental (43), l'Alt Empordà (39) i el Baix Empordà (39) on bona part són rescats marítims, el Ripollès (36) i el Bages (31). a la comarca de la Noguera es va fer 15 actuacions en el medi natural fins al 31 de juliol.

Consells de prevenció

Joan Solé, caporal dels GRAE a Cerdanyola i un dels efectius que ha participat en l'exercici al Turó de les Onze Hores, ha explicat que malgrat que, afortunadament, la majoria d'actuacions que realitzen són de caràcter lleu, és important incidir en la importància de la prevenció. Entre els consells més importants, ha afegit el cap de predicció del Meteocat, Santi Segalà, hi ha consultar el temps abans i durant la ruta. Segalà ha recalcat que cada vegada existeixen més eines que permeten fer-ho, pel que és imprescindible mirar el temps "en qualsevol època de l'any". Planificar bé la ruta, equipar-se per a fer-la, dur el material adient i evitar riscos innecessaris són altres dels consells "prioritaris" que ha remarcat el sergent dels GRAE.

Onze rescats "de pagament"

Des que va entrar en vigor la nova normativa que obliga a la persona rescatada a pagar el cost de l'actuació quan hagi estat provocat per una negligència, el 2011, s'han tramitat un total d'onze expedients, cap d'ells aquest 2019. A hores d'ara, han explicat els Bombers, se n'han abonat ja vuit.

 
 
Consells
 
Planificar detalladament l’activitat que pensem fer, prenent especial cura amb el temps que ens ocuparà; anar amb l’equipament adequat i informar-nos de la previsió meteorològica. Són elements clau per evitar riscos a la muntanya. Els Bombers de la Generalitat han aprofitat un exercici de rescat en paret aquest matí al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac per recordar els consells de seguretat per als diferents tipus d’activitats d’esport o de lleure que es practiquen a l’àmbit natural.
 
Han estat acompanyats de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), amb qui han recomanat extremar les mesures d’autoprotecció a l’hora de realitzar aquestes activitats davant l’elevat nombre de serveis que es produeixen especialment durant els mesos d’estiu, que és quan hi ha més afluència de persones a la muntanya.
 
Tendència a l’augment dels rescats de muntanya a l’estiu
 
En els darrers anys s’està registrant un augment dels serveis de salvament i  rescat dels Bombers de la Generalitat en l’àmbit natural. És un increment constant des de 2014. Encara queden, però, 5 mesos perquè finalitzi 2019 per saber si aquesta tendència es ratificarà o no en acabar l’exercici. Tot i això, si ens centrem únicament en l’anàlisi dels primers set mesos de l’any, s’ha de remarcar que al 2019 s’han fet menys serveis d’aquest tipus respecte les últimes 3 temporades.
 
Hi ha una dada, malgrat tot, que resta invariable: a l’estiu és quan els Bombers tenen més activitat per fer salvaments i rescats de persones en el medi natural; és a dir, en rius, platges i en zones de muntanya (excursionisme, escalada, curses, etc). Els rescats de muntanya són, precisament, els més habituals, seguits de les recerques de persones. Aquest estiu són els que han registrat un major increment en relació als primers 5 mesos de l’any. Al juny, per exemple, s’ha fet un 70,8% més de rescats de muntanya respecte el mes anterior. I, al juliol, un 120% més, també respecte al maig.
 
 
Actuacions al medi natural període de gener a juliol. Comparativa
 
 
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Recerca i/o rescat en medi fluvial
30
15
28
22
33
28
19
Recerca i/o rescat en medi marítim
51
34
32
46
56
54
60
Recerca persones perdudes
111
77
127
215
254
212
170
Rescat de muntanya
355
369
472
449
478
453
448
Rescat en coves i pous
12
7
6
4
4
4
2
TOTAL fins a 31 de juliol
559
502
665
736
825
751
699
 
     
Els caps de setmana és l’altre moment àlgid de serveis al medi natural. D’altra banda, les hores en les quals els Bombers efectuen més salvaments i recerques són entre les 12.00 hores del migdia i les 18.00 hores de la tarda.   
 
 
Es poden consultar les estadístiques de forma més àmplia al web: www.gencat.cat/interior/seguretatmuntanya. Adjuntem a aquesta nota de premsa un annex amb dades desglossades per municipis, mesos i comarques.
 
  
Exercici de rescat de muntanya
 
En l’exercici d’aquest matí a la Mola, el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat ha fet el rescat d’una cordada d’escaladors amb dificultats mitjançant un descens per la paret. Un cop a terra, i després de fer-ne una primera valoració per descartar possibles lesions, l’helicòpter del servei els ha evacuat a tots fent una maniobra de grua.
 
 
Consells bàsics de seguretat i autoprotecció a la muntanya
 
Per tal d'evitar possibles accidents és molt important que les persones practiquin activitats al medi natural tinguin consciència de certes mesures preventives, tant  en la planificació com durant l’activitat. Així mateix, també és de vital importància la necessitat d'un bon equipament i d'una condició física i psíquica adequada al nivell de l'activitat.
Abans de sortir
-       PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?
-       PLANIFIQUEU: Planifiqueu una activitat adaptada a tot el grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.
-       EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb tot el material, aigua i menjar necessari.
-       FORMEU-VOS: Formeu-vos en tècniques, materials i assistència sanitària.
-       MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.
 
Durant la marxa
-       Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.
-       Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
-       Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat.
-       Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.
 
Es pot consultar la previsió meteorològica i els avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de muntanya al web www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat.
 
Els Bombers de la Generalitat difonen consells de prevenció i autoprotecció al web: www.gencat.cat/interior/seguretatmuntanya, així com a través del compte de twitter @bomberscat i els vídeos al canal YouTube: youtu.be/jTimdNESYOY
La FEEC també té una pàgina dedicada a la seguretat: https://www.feec.cat/seguretat.
 
La formació i la previsió meteorològica, elements clau a la muntanya
 
Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es recomana que us informeu bé dels itineraris, de les condicions meteorològiques previstes, així com dur tot el material i equipament necessari. Abans d’anar a la muntanya cal tenir una formació prèvia per tal que les activitats que realitzem al medi natural siguin el com més segures sigui possible i prevenir al màxim els accidents. Podeu adreçar-vos a qualsevol de les més de quatre-centes entitats i clubs excursionistes que hi ha repartits per tot el territori català per conèixer la seva oferta formativa o a la mateixa Federació. I recordeu, a més, que disposeu d’informació meteorològica específica pel món excursionista a MeteoMuntanya.cat.
 
 
ACTUACIONS EN EL MEDI NATURAL REALITZADES PELS
BOMBERS DE LA GENERALITAT ANY 2019 (dades fins al 31 de juliol)
 
 
 
Rescat en medi fluvial
Rescat en medi marítim
Recerca persones
Rescat de muntanya
Rescat en coves i pous
 
Fora de Catalunya
   
1
   
1
Alt Camp
1
 
1
6
 
8
Alt Empordà
 
10
8
21
 
39
Alt Penedès
   
4
4
 
8
Alt Urgell
1
 
3
6
 
10
Alta Ribagorça
1
   
14
 
15
Anoia
   
11
15
 
26
Bages
   
8
23
 
31
Baix Camp
 
1
5
7
 
13
Baix Ebre
1
1
5
8
 
15
Baix Empordà
 
9
7
22
1
39
Baix Llobregat
3
1
8
36
 
48
Baix Penedès
 
4
1
1
 
6
Barcelonès
   
2
7
 
9
Berguedà
   
6
19
 
25
Cerdanya
   
3
16
 
19
Conca de Barberà
   
1
3
 
4
Garraf
 
11
 
2
 
13
Garrigues
         
0
Garrotxa
1
 
8
7
 
16
Gironès
1
 
3
4
 
8
Maresme
 
10
2
12
 
24
Moianès
   
1
5
 
6
Montsià
3
       
3
Noguera
2
 
2
11
 
15
Osona
   
5
17
 
22
Pallars Jussà
   
4
10
 
14
Pallars Sobirà
   
4
23
 
27
Pla de l'Estany
   
1
   
1
Pla d'Urgell
         
0
Priorat
1
 
4
3
 
8
Ribera d'Ebre
1
 
1
2
 
4
Ripollès
   
11
25
 
36
Segarra
   
2
   
2
Segrià
1
 
1
   
2
Selva
1
8
5
13
 
27
Solsonès
   
4
3
 
7
Tarragonès
 
5
1
9
 
15
Terra Alta
   
1
3
 
4
Urgell
   
3
 
1
4
Val d'Aran
1
 
9
45
 
55
Vallès Occidental
   
10
33
 
43
Vallès Oriental
   
14
13
 
27
TOTAL
19
60
170
448
2
699
 
 
 
 

Altres notícies comarcals

»Les piscines municipals de Balaguer participen aquest cap de setmana la 27a ediciˇ del Mulla't per lĺesclerosi m˙ltiple. Tota la recaptaciˇ de dissabte i diumenge es destinarÓ a la Fundaciˇ Esclerosi M˙ltiple.

»Balaguer ha celebrat aquest dissabte el Transsegre Festival 2020, coincidint amb el cap de setmana en que estava previst celebrar la festa, suspesa per la pandŔmia. Han actuat grups musicals i djs locals i s'oferirÓ online.

»La Paeria de Balaguer mantindrÓ els torns a les piscines municipals per respecte a la situaciˇ actual, en que s'han incrementat el nombre de brots. Els torns es mantindran uns dies mÚs a l'espera de l'evoluciˇ de la situaciˇ.á

»Aquest divendres 10 de juliol s'ha fet l'acte d'inauguraciˇái promociˇ de la nova zona verda i de solÓrium de la piscina del poliesportiu, amb un concert de Marina and Marta.

»El paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, fa una crida a la prudŔncia i a tenir consciŔncia que la situaciˇ no estÓ superada, davant del repunt de casos de covid-19 a la ciutat. Demana 'seny, responsabilitat i visiˇ colĚlectiva'.

»El Taller Cota Zero 2020 organitzat pel Museu de la Noguera al Castell Formˇs de Balaguer posa al descobert les restes de la muralla que es va construir durant la Guerra dels Segadors.

»Repunten els casos de covid-19 a Balaguer des de principis de juliol, sobretot entre gent jove. Tot i aix˛, l'augment no Ús preocupant ni alarmant, segons asseguren des de la Paeria. La capital de la Noguera registra 207 casos positius des de l'inici de l

»Balaguer inaugura aquest divendres la nova zona solÓrium de la piscina del poliesportiu. Es farÓ amb el concert de Marina and Marta, amb aforament limitat

»Aquest divendres dia 10 cinema a la fresca amb la projecciˇ de la pel-lÝcula apta per a tots els p˙blics, Operaciˇ panda a les 22 h a la plaša del Teatre amb aforament limitat a 200 espectadors.

»La Paeria de Balaguer fa un missatge a la calma davant dels rumors que les ˙ltimes hores senyalen un possible rebrot a la capital de la Noguera. Les dades proporcionades per salut afirmen que no sˇn preocupants.

»Prop de 30 persones han assistit aquest dijous a la primera sessiˇ de zumba d'aquest estiu dins del programa Esport i salut. Les sessions es fan aquest any a la plaša del Teatre.

»La Paeria de Balaguer decidirÓ aquest divendres si a partir de dilluns s'eliminen els torns a les piscines municipals a causa de la poca afluŔncia d'usuaris.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt