Dimarts 21 de Gener
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

09-08-2019

Més de vuitanta anys després de l'inici de la Guerra Civil , una investigació posa al descobert indicis d'espolis de diners pel franquisme que s'haurien dut a terme almenys en 97 poblacions de Catalunya

Més de vuitanta anys després de l'inici de la Guerra Civil , una investigació ha posat al descobert, segons explica el avui el diari Segre,  indicis d'espolis de diners que s'haurien dut a terme almenys en 97 poblacions de Catalunya, vint-i-una de Lleida i d'aquestes 11 a la comarca de la Noguera, Alòs de Balaguer, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, La Sentiu de Sió, Montgai, Oliola, Penelles, Torrelameu, Vilanova de Meià i Vallfogona de Balaguer.
 
El franquisme va obligar a confiscar la moneda de la República emesa durant la Guerra Civil. El 27 d'agost del 1938, encara durant la Guerra Civil, Franco va firmar un decret en què s'obligava qualsevol ciutadà que tingués diners emesos per la II República després de l'alçament del 18 de juliol a entregar-los al Banc d'Espanya al considerar-ho "paper moneda de l'enemic" i, per tant, "invàlida i il•legal", assenyala l'historiador Narcís Castells al diari Segre. I havia de fer-ho sense cap contrapartida, a risc de ser jutjat per contraban.
 
Tanmateix, als municipis on per mida no hi havia sucursal bancària havien de ser els mateixos ajuntaments els que requisessin la moneda roja per treure-la de la circulació. 
 
Els alcaldes de Vallfogona de Balaguer i de Torrelameu, van avançar ahir que han començat a obtenir dades per estudiar si hi ha possibilitats de reclamar els diners espoliats.
 

Altres notícies comarcals

»Del 21 de gener fins el 3 de febrer la Biblioteca acull l'exposició 'Aloma, de Mercè Rodoreda. 50 anys de la segona edició de la novel·la ' .

»El sindicat d'ensenyament CGT a Lleida mostra la seva preocupació en una nota pel tancament progressiu de l'escola pública Cervantes de Lleida. Un Procés que també segons CGT viurà l’escola Àngel Guimerà de Balaguer

»Aquest dissabte s'ha fet a Reus l'acte de cloenda de Reus 2019 Ciutat del Bàsquet Català i traspàs del títol a la ciutat de Balaguer, que l'ostentarà durant tot l'any 2020. L’acte ha comptat amb la presencia del Paer en Cap

»Gran estrena aquest cap de setmana al Cinema Balaguer amb la pel·lícula '1917' amb 10 nominacions als premis Òscar

»El Servei Educatiu de la Noguera acull aquest dissabte la primera de les jornades formatives que s'ofereixen des del PFZ. La d'avui és 'La ciència de la llum i el color' adreçada a docents de Educació Infantil-Primària-Secundària.

»Pau Figueres Quartet ha ofert aquest divendres dins del cicle 'A escena' del Teatre De Balaguer, un concert amb una barreja d'arrels flamenques amb música moderna.

»Aquest divendres s'ha presentat a la Biblioteca Margarida de Montferrat la el llibre 'Kiny & Pump: Il·luminen carrers!' a càrrec de la balaguerina Edurne López

»L'ajuntament de Balaguer continua amb les obres de millora de la vorera del carrer Noguera Pallaresa de Balaguer. Després del tram comprés entre els carrers Cadí i Urgell, ara està millorant un tram entre el carrer Cadí i Sant Crist.

»Aquest divendres al Teatre municipal de Balaguer Pau Figueres Quartet oferirà un concert dins del cicle 'A escena'. Es presentarà el seu últim disc 'Nada nuevo bajo el sol', que barreja arrels flamenques amb música moderna.

»Aquest dissabte tindrà lloc a Reus l'acte de cloenda de Reus 2019 Ciutat del Bàsquet Català i traspàs del títol a la ciutat de Balaguer, que l'ostentarà durant tot l'any 2020. Hi assistirà una representació institucional de Balaguer.

»Balaguer celebra Sant Antoni Abat amb els tradicionals Tres Tombs a la plaça del Mercadal i la participació de 102 tractors i 6 carrosses. Tot seguit s'ha fet un dinar de germanor i ball al pavelló Molí de l'Esquerrà

»Aquest divendres dia 17 es farà a la Biblioteca Margarida de Montferrat la presentació del llibre i taller 'Kiny & Pump: Il·luminen carrers!' a càrrec d'Edurne López


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt