Dilluns 18 de Novembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tècnica
'L'alimentació i el territori'

Cartell
Dijous 21 de novembre.


Concurs
Participa al concuts del fent ruta.


Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

19-08-2019

La campanya d'excavacions a la Roca dels Bous permet documentar cinc noves fogueres, estris i restes d'animals. Un dels àmbits d'actuació de la recerca se centra enguany en les ocupacions més antigues del jaciment paleolític.

La campanya d'excavacions d'aquest estiu al jaciment de la Roca dels Bous a Sant Llorenç de Montgai (Noguera) ha permès als arqueòlegs documentar cinc noves fogueres, així com estris i restes d'animals que s'afegeixen als trobats anteriorment. Un altre dels àmbits d'actuació dels treballs se centra enguany en les ocupacions més antigues del jaciment paleolític per intentar conèixer millor el mode de vida dels primers neandertals que van passar per la Roca dels Rous, fa entre 50.000 i 60.000 anys. La recerca la porta a terme el Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEPAP-UAB). En aquesta edició, hi participen una dotzena d'estudiants d'universitats catalanes, de la resta de l'Estat, dels Estats Units i del Canadà. 
 
Un dels eixos d'actuació d'aquesta campanya d'excavacions, que va començar el 5 d'agost i finalitzarà el dia 30, se centra en les ocupacions més antigues del jaciment per tal de poder conèixer els estris i el mode de vida dels neandertals que van passar per la Roca dels Rous. Al jaciment, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), hi ha documentades ocupacions més recents, dels darrers neandertals que van viure a la Península Ibérica. Amb els treballs d'aquest any s'estan intentant documentar les ocupacions que van una mica més enllà, entre 50.000 i 60.000 anys d'antiguitat, segons explica Susana Vega, de l'equip investigació del CEPAP-UAB.
 
D'altra banda, durant l'actual campanya, els investigadors han documentat al jaciment cinc noves fogueres, que s'afegeixen a les localitzades en anys anteriors, destaca Vega. Pel que fa al registre material, s'han documentat diferents estris que feien servir els neandertals i restes dels animals que caçaven i menjaven. En concret, s'han trobat estris construïts fets sobre quarcita, que agafaven de la terrassa del riu Segre, i altres fets sobre sílex. D'animals, s'han documentat aquesta campanya restes de cabra pirenaica i de cérvol. Altres anys també s'han localitzat al jaciment restes de closques de tortuga, entre altres animals. 
 
Les excavacions a la Roca dels Bous formen part d'un projecte més ampli en què treballa el CEPAP-UAB per conèixer el poblament durant el pleistocè i holocè antic al Prepirineu català amb qual s'intenten reconstruir les formes de vida dels grups humans fa uns 50.000 anys en aquest territori. El projecte compta amb el suport del ministeri i del departament de Cultura. 
 
El jaciment de la Roca dels Bous, situat a la zona del Prepirineu català, és una excavació arqueològica en constant estudi que permet conèixer la forma de vida neandertal. Fa 50.000 anys, aquests homínids solien fer una parada en aquest abric, en transcurs del seu viatge entre les comarques de la plana de Lleida i les del Pirineu. Els particulars processos geològics que es donen a la cinglera, coneguda com la Cascalda, han fet possible la preservació de nombroses empremtes d'aquestes visites dels neandertals.
 
Investigació clau per conèixer la vida i costums dels neandertals al sud d'Europa
 
La Roca dels Bous s'adscriu al període del Paleolític Mitjà, sent un jaciment clau per a la investigació arqueològica sobre els neandertals del sud d'Europa que van habitar la zona fa uns 50.000 anys. El lloc es troba sobre el riu Segre, a Sant Llorenç de Montgai, al municipi de Camarasa (Noguera). La seva ubicació permet un fàcil accés a la conca de l'Ebre i l'entrada als Pirineus. 
 
L'objectiu principal del projecte d'investigació que porta a terme el CEPAP-UAB és l'estudi de la dinàmica de la població i els estils de vida de finals del Paleolític Mitjà, així com augmentar el coneixement sobre les poblacions neandertals. Les excavacions que s'hi porten a terme des del 2001 han permès identificar materials arqueològics característics dels neandertals, sobretot productes i estris de quarsita característics del període mosterià.
 
Aposta per les TIC
 
L'estudi arqueològic de la Roca dels Bous es caracteritza per l'ús d'una tecnologia innovadora com és l'etiquetatge de les troballes amb codis DM per part dels investigadors, segons assenyala Susana Vega. També és un dels primers llocs del paleolític mitjà a la Península obert a les visites. El conjunt d'aquestes troballes, que conforma el jaciment arqueològic de la Roca dels Bous, es pot visitar amb tauletes digitals, que faciliten comprendre com eren i com vivien els neandertals que van passar per la zona mitjançant les tècniques de recerca en el camp de l'arqueologia. 
 
La visita comença a l'Espai Orígens de Camarasa i, gràcies a la informació, fotos i vídeos que li facilita la tauleta el visitant pot endinsar-se en la vida dels nostres avantpassats i conèixer els avenços en les excavacions a la Roca dels Bous. Però el jaciment també es pot visitar sense l'ús de pantalles digitals mentre duren els treballs d'excavació. En aquest cas, un dels arqueòlegs s'encarrega d'explicar al visitant els detalls del jaciment i els treballs que s'hi estan duent a terme. Durant aquesta campanya, han visitat la Roca els Bous una quarantena de persones. 
 

Altres notícies comarcals

»Balaguer ha batejat amb el nom de Unió Catalanista, la plaça de davant del Consell Comarcal. Prèviament s'ha fet una escenificació de l’assemblea celebrada el 1894 i una taula rodona.

»Aquest dissabte s'ha presentat el mata-segells i segell turístic de la Basílica del Sant Crist de Balaguer. Ha anat a càrrec del Club Filatèlic i Numismàtic de Lleida i s'ha fet a la Sala d'actes de la Paeria, on s'han segellat els primers sobres i segell

»Prop d'una seixantena de parades participen aquest dissabte en la 9a edició del Mercat del Vell a Balaguer organitzat per l'Associació Dona Pas.

»Gairebé 80 membres dels clubs de lectura de les biblioteques de Lleida s’han trobat aquest dissabte a Balaguer per fer la ruta literària 'Balaguer i Teresa Pàmies' .

»El grup Bandelpal ha fet aquest dissabte al Casal Lapallavacara un taller un taller de percussió

»Aquest divendres ha tingut lloc a Lapallavacara la Xerrada, 'Aprenent a invertir. El meravellós món dels fons d'inversió' a càrrec de Carlos Garcia, que va donar als assistents diferents consells.

»El cantant Joan Blau enregistra el videoclip 'Torro' amb els usuaris de L’estel. El nou videoclip s’estrenarà al mes de desembre coincidint amb les festes de Nadal

»Aquest divendres ha tingut lloc a la Biblioteca Margarida de Monferrat la segona hora del conte en anglès Storytime 'The Far West' a càrrec de Kids & Us Balaguer.

» 12.000 fotografies capturen tres dies de Festa Major de Balaguer. Tot recollit en un vídeo en format Timelapse amb la plaça Mercadal com a testimoni.

»En motiu del 125è aniversari de l'Assemblea de la Unió Catalanista celebrada a Balaguer l'any 1894, diumenge es fan una sèrie d'actes per celebrar aquesta efemèride, com un taula rodona o el bateig de la Plaça de la Unió Catalanista

»Aquest diumenge es farà l'acte de lliurament del Caragol d'Or 2019 a càrrec de la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell. Enguany el Caragol serà pel tennista balaguerí Antonio Carreño en reconeixement a la seva trajectòria.

»Dissabte tindrà lloc la presentació del mata-segells i segell turístic de la Basílica del Sant Crist a càrrec del Club Filatèlic i Numismàtic de Lleida. La presentació es farà a les 12 del migdia a la sala d'Actes de la Paeria de Balaguer


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt