Dissabte 08 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

05-12-2019

Durant aquest any, Solsona, Balaguer, Cervera, Mollerussa, Juneda i la Seu d'Urgell han acollit l'activitat 'Un Matí d'Orquestra' als seus teatres per afavorir l'accés a la cultura dels col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió social.

Uns 300 usuaris de catorze entitats socials, centres i residències de sis municipis lleidatans han pogut gaudir enguany de l'activitat 'Un Matí d'Orquestra', que s'adreça a persones amb discapacitat intel•lectual i a persones amb Alzheimer i als seus acompanyants. A través d'aquesta iniciativa, promoguda per Apropa Cultura i que s'ha dut a terme enguany per primer cop a la demarcació, s'ofereixen tres cops a l'any tallers de música coordinats per un musicoterapeuta en cadascuna de les ciutats que hi participen, que es complementen amb audicions musicals a càrrec d'agrupacions de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida. 'Un Matí d'Orquestra' cerca la participació, l'atenció i la recerca de noves sensacions i emocions en aquestes persones en escoltar l'orquestra i fent servir els seus instruments.
 
 
Sis ciutats lleidatanes han participat enguany en la iniciativa impulsada per Apropa Cultura i l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, amb el suport de la Diputació de Lleida i de l'Obra Social 'la Caixa'. Durant aquest any, Solsona, Balaguer, Cervera, Mollerussa, Juneda i la Seu d'Urgell han acollit l'activitat 'Un Matí d'Orquestra' als seus teatres per afavorir l'accés a la cultura dels col•lectius més vulnerables i en risc d'exclusió social. En concret, la iniciativa s'adreça a persones amb discapacitat intel•lectual i a persones amb Alzheimer i als seus acompanyants.
 
L'activitat va ser creada fa set anys a l'Auditori de Barcelona, en col•laboració amb l'Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i Apropa Cultura. Aquest 2019, també s'ha dut a terme a les comarques lleidatanes de la mà de l'OJC, segons ha explicat Sònia Gaínza, directora del programa Apropa Cultura. En total s'han dut a terme 36 tallers en les sis ciutats en els quals han participat els usuaris de catorze entitats socials, centres o residències. L'activitat s'ha dut a terme tres cops durant el 2019 en cadascun dels sis municipis.
 
Sonia Gaínza ha posat en valor els beneficis que aporta la música a les persones que participen als tallers i a les audicions de l'OJC. En el cas de les persones amb Alzheimer, "els familiars ens comenten que gràcies a la música poden reviure el record i, sobretot, passen uns moments maquíssims de connexió que havien perdut". "També ens diuen que són moments d'alegria i de gran impacte, perquè quan tornen els músics, se'n recorden", ha explicat la directora d'Apropa Cultura.
 
Pel que fa als grups de persones amb discapacitat intel•lectual, tenen l'oportunitat de viure sensacions, viure la música, poder treballar la comunicació, poder sortir dels centres, comunicar-se amb els músics, sentir-se important i ser protagonistes". Però Gaínza destaca que és més important és que "els educadors s'adonen de la importància de la música i decideixen començar a fer activitats de música i de participació dins el centre i, això, és el que realment és transformador".
 
Per la seva banda, el director de l'OJC, Alfons Reverté, ha remarcat l'aposta de l'orquestra per arribar arreu del territori i, en relació, amb l'activitat, ha posat en valor que es tracta d'una "eina cultural i social" per arribar a persones amb discapacitat intel•lectual i que pateixen Alzheimer a les quals aporta un "benefici des del punt de vista terapèutic". 'Un Matí d'Orquestra' busca "convertir-los en protagonistes de la mà d'una musicoterapeuta i dels músics de l'OJC".
 

Altres notícies comarcals

»Balaguer recupera les activitats previstes per la setmana vinent, música, monòlegs, zumba i cinema a la fresca, després que les dades del Procicat es mostrin estables. Així i tot la paeria crida a no abaixar la guàrdia. 

»Finalitza el 26è Mercat de les Rebaixes d'estiu de Balaguer amb la satisfacció dels comerciants tot i que l'afluència de clients no ha estat com la d'altres edicions. Tots ells, però, han estat molt respectuosos amb les normes de seguretat.

»El paer en cap de Balaguer considera la proposta de transferir a l'Estat el superàvit dels ajuntaments una barbaritat i un atac a l'autonomia municipal. Quim Torra anuncia un recurs d'inconstitucionalitat.

»Continuen les tasques de neteja del camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. Els treballs es fan en el marc del camp de treball 'Bultra'20' al qual participen 12 joves d'arreu de Catalunya.

»Finalitza el projecte JoVa a Balaguer amb el reconeixement als joves participants que han netejat els  grafits que hi ha als murs del marge esquerra del riu Segre propers a la passarel·la de l'avinguda Pere III.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer ACB ha celebrat aquest divendres la 26a edició del Mercat de les Rebaixes. S'està fent aquest matí al Passeig de l'Estació. 

»La Paeria de Balaguer no descarta una línia d'ajudes socials per a les persones amb necessitats a causa de la pandèmia del coronavirus sempre que 'el volum de gent que se'n pugui beneficiar sigui suficientment important'

»El grup municipal de Junts per Balaguer acusa l'equip de govern de no fer un bon control de la despesa i haver d'apujar impostos i anar a crèdit per tirar projectes endavant.

»A partir d'aquest dijous ja es poden demanar les ajudes del Pla de Suport aprovat per la Paeria per reactivar els sectors econòmics més castigats per la pandèmia del coronavirus.

»L'àrea de Medi Ambient de la paeria ha procedit a la retirada dels nius de cigonya de les torres d'il·luminació del camp de futbol de Balaguer. S'han retirat per motius de seguretat i un cop acabada l'època d'aniament.

»El grup del PSC a la Paeria de Balaguer reclama un pla de suport per a les famílies amb necessitats a causa de la pandèmia, algunes de les quals tenen membres a l'atur o estan en un ERTO.

»Aquest dissabte 8 d'agost a les 8 del vespre es celebrarà la Festa dels Anissets de Sant Domènec a Balaguer. Aquest any el programa es veurà modificat sense la celebració litúrgica i amb un concert de sardanes enlloc de la ballada.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt