Diumenge 29 de Març
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

24-02-2020

Aquest diumenge 1 de març es farà a les 12,30h la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. Prèviament a les 11,30 conferència 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

La presència de jueus a la ciutat de Balaguer està documentada des del segle XI quan Juceff Cavaller perdé totes les seves propietats arran de la conquesta de la ciutat per part del comte d'Urgell Ermengol VI.  Ja en època feudal la ciutat va tenir una important comunitat jueva que al 1333 fou obligada a viure en un barri nou i apartat al sud del Mercadal: la Jueria. 
 
Allí hi tingueren la seva sinagoga, hospital, forn de pa i la seu de la confraria dels enterradors. Just abans de la fi del comtat d'Urgell, al 1412, la comunitat estava formada per una seixantena de famílies.  Els diferents avatars polítics i socials del segle XV determinaren, però, la seva paulatina dissolució i la desaparició dels jueus balaguerins.
 
El nou espai dels jueus mostra els materials arqueològics recuperats en una intervenció a l'antiga Jueria, així com els noms dels 60 caps de família jueus del 1412. Finalment,  en un vídeo titulat "L'adéu",  es fa una reconstrucció de la hipotètica renuncia a la fe jueva que degueren fer molts d'aquells balaguerins.  El curtmetratge ha estat produït pel Museu de la Noguera, dirigit per Albert Bové i Aleix Castells i protagonitzat pels actors Berta Nievas, Jaume Jovells i Anna Núñez.  
 
L'"Espai dels Jueus de Balaguer" complementa i tanca el discurs de l'exposició permanent del Museu de la Noguera dedicada a les tres cultures que coexisteixen en la nostra societat a l'edat mitjana: cristians, musulmans i jueus.
 
El Museu està immers en un procés de modernització i canvi de la seva museografia.
 
La visita a l'exposició permanent del museu serveix d'introducció a la visita a la ciutat de Balaguer, ja que contextualitza les restes arqueològiques i els monuments visitables dins un discurs coherent.
 
La inauguració del nou espai començarà a les 12,30h i abans tindrà lloc "Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval" a càrrec de Carme Alòs Trepat. La conferència començarà a les 11,30h al Museu de la Noguera.
 
L'any 1912 es publicava l'obra de Manuel Jiménez Catalán "Apuntes para la Història de Balaguer" on l'autor, arxiver i bibliotecari a Lleida, publicava un llistat de noms de 66 balaguerins que entre 1490 i 1493 havien estat jutjats a la ciutat pel tribunal de la Inquisició durant tres  "Autes de Fe". 
 
Una recent investigació duta a terme per  Carme Alòs Trepat, directora del Museu de la Noguera,  demostra com aquells 66 balaguerins foren acusats de practicar d'amagat la fe jueva mentre aparentment eren cristians i com a tal havien estat batejats.  la recerca hipotitza també sobre l'origen de l'església i la marerededéu del Miracle i la seva vinculació amb una comunitat conversa consolidada com a tal i que formà un grup de poder econòmic important dins la ciutat de Balaguer durant els segles XVI i XVII.
 
Aquesta conferència servirà com a presentació del nou "Espai dels jueus de Balaguer"  que s'inaugurarà al finalitzar a la sala d'exposició permanent del Museu de la Noguera.
 

Altres notícies comarcals

»La balaguerina Susanna Nieto, penja a les xarxes una nova cançó anomenada Ángeles, un tema que dedica a totes les persones que cada dia surten a treballar per salvar vides,  tot i posar en joc la seva pròpia pel coronavirus. 

»L'associació de joves de Balaguer estrena el festival Confina-J amb tres hores de música a través d'Instagram. La intenció de l'entitat és allargar la iniciativa mentre duri el confinament

»Salut confirma que en les últimes hores han mort 4 persones amb coronavirus a la demarcació de Lleida. D'altra banda 71 persones han donat positiu a l’àrea bàsica de Balaguer des de l’inici de la pandèmia segons recull el nou mapa d’anàlisi de dades

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ja ha repartit més de 280 bates a les residències que s'havien quedat sense. L'equip d'Obres i Serveis i el de Jardineria segueixen amb els treballs de desinfecció diaris a la ciutat.

»La ciutat de Balaguer celebra aquest dissabte el tercer mercat dels dissabtes amb parades només d'alimentació per les mesures de preventives de protecció pel coronavirus

»L'associació de joves de Balaguer organitza Confina-J, un festival musical d'artistes locals que es farà aquest dissabte a partir de les 18h. Des de casa i es podrà seguir via la xarxa social Instagram.

»El paer en cap de Balaguer ha fet avui a Ràdio Balaguer un repàs d'alguns dels temes que preocupen a la ciutat per la situació de la pandèmia de la COVID-19.

»La Paeria ofereix informació sobre les mesures establertes per les administracions com a resposta a l'actual situació per la pandèmia de la COVID-19. N'ha parlat avui el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, a Ràdio Balaguer

»La Guàrdia Urbana de Balaguer han denunciat 11 persones des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma. Es tracta de gent que no ha respectat l'estat d'alarma

»Càritas Balaguer respon a la crida del CAP de la ciutat demanant bates per al personal sanitari i ha fet entrega de les bates confeccionades gràcies als seus usuaris i seguidors. 

»El balaguerí Jordi Calvís i Josep Ma Ganyet impulsen la plataforma KeepSafeStayHome, on diferents artistes, il·lustradors i dissenyadors, pengen cartells recomanant a la població quedar-se a casa. 

»L'Àrea de promoció econòmica i ocupació de la Paeria de Balaguer ofereix informació sobre les mesures aplicades per les diferents administracions, com a resposta a l'actual situació per la pandèmia de la COVID-19.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt