Dissabte 04 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

04-03-2020

L'ajuntament de la Baronia de Rialb, satisfet per la declaració com Bé Cultural d'Interès Nacional de l'església de Santa Maria de Palau. Des de l'àrea de Cultura assenyalen que això pot ajudar a potenciar el turisme en aquesta zona

El Govern ha aprovat aquest dimarts declarar Bé Cultural d'Interès Nacional l'església de Santa Maria de Palau de Rialb, situada a la Baronia de Rialb, (Noguera). La distinció s'ha fet en la categoria de Monument Històric i, a més, se n'ha delimitat un entorn de protecció al voltant del temple, el qual s'ubica en un punt enlairat a uns 200 metres de la carretera de Gualter a Folquer. 
 
Des de l'ajuntament de la Baronia, la regidora de Cultura, Dolors Caelles, es mostra satisfeta per aquesta declaració la qual, diu, van començar a impulsar fa més d'un any.  Diu també que el temple compta amb un important valor arquitectònic i recorda que ja va ser estudiat per Puig i Cadafalch com un exemple rellevant de l'arquitectura romànica catalana.
 
Tall de veu.....
 
Tot i que l'actual edifici religiós es pot datar en la transició entre el segle XI i el XII, ja se'n té constància documental des de l'any 809 a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell. El seu propietari és el Bisbat d'Urgell, tot i que va pertànyer durant una època al priorat del monestir de Santa Maria de Meià.
 
Es considera que l'església de Santa Maria de Palau és un dels exemples singulars de l'arquitectura religiosa del romànic català de transició entre el segle XI i el segle XII, tant per la tipologia de la seva planta i solucions estructurals com per la seva evolució constructiva, cronològica i funcional.
 
Segons Dolors Caelles és un temple molt ben conservat després de les diferents restauracions que s'hi ha anat fent.
 
Tall de veu.....
 
La mateixa regidora de Cultura de la Baronia assenyala que la declaració com a  Bé Cultural d'Interès Nacional l'església de Santa Maria de Palau de Rialb pot ajudar a atraure més turisme a la zona.
 
Tall de veu.....
 
En una restauració recent, s'hi van descobrir unes pintures murals de traça renaixentista en l'absis central, les quals poden respondre al període del segle XVI al XVII, amb una mandorla i imatges de l'Anunciació, la Sagrada Família, la fugida a Egipte i els Sants Innocents. 
 
L'edifici és un clar exemple de tipologia d'església de planta basilical de tres naus separades per arcs formers sobre pilars cruciformes de pedra i volta de canó de pedra reforçada per arcs torals. Destaquen com a elements més rellevants el traçat de la seva planta, les invariants tipològiques i arquitectòniques de l'estil romànic i, especialment, les pintures murals. 
 
La situació d'aquest monument configura una imatge paisatgística d'interès dins el marc urbà, territorial i comarcal que li dona suport. 
 

Altres notícies comarcals

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.

»Un total de 40 usuaris de dos residències de Balaguer donen positiu de covid-19. Es tracta de 26 avis de la residència Comtes d'Urgell i 14 de la residència Santa Maria.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ha atès a dia d'avui una cinquantena de persones, sobretot gent gran, a qui estan subministrant aliments o també productes com butà o pelet

»Balaguer acollirà aquest divendres i dissabte 3 i 4 d'abril una donació de sang. Com a mesura excepcional, cal reservar hora abans d'anar-hi. A més, la Federació Catalana de Donants de Sang ha fet públic un vídeo d'agraïment per l'esforç i l'entrega.

»Les parròquies de Balaguer i comarca busquen solucions 'modernes', per oferir la tradicional benedicció i missa de Rams, aquest diumenge 5 d'abril. Retransmissions per internet o entrega de rams beneïts a domicili són les opcions. 

»L'empresa d'exhibició cinematogràfica lleidatana Circuit Urgellenc, que també gestiona el Cinema Balaguer, inicia la campanya solidària 'I love cine de poble' per fomentar la compra d'entrades anticipades durant el confinament. 

»Un web posa a l'abast de pagesos i ramaders un espai online per promoure la venda a domicili dels seus productes. Creat pel balaguerí Ivan Fustero, proposa un 'mercat virtual' i també mostra informació de 680 mercats de Catalunya

»La Paeria de Balaguer ja ha repartit més d'un miler de mascaretes i n'està confeccionant mil més a través de la Xarxa de Voluntariats. S'han fet arribar a les tres residències de la ciutat i també als treballadors de la paeria que fan serveis essencials.

»La Biblioteca Margarida de Monferrat de Balaguer us recomana en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil el llibre ‘El taller de nines’

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 

»L'oficina de turisme de Balaguer posa en marxa el repte #balaguerrelatsdesdelconfinament, que proposa escriure microrelats de 1120 caràcters ambientats en un espai patrimonial de Balaguer. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt