Divendres 07 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

06-07-2020

Aquest dilluns es reprenen les excavacions al Pla d’Almatà de Balaguer, una acció conjunta del Museu de la Noguera, la UAB i Cultura. També avui comença al jaciment un curs d'arqueologia andalusina.

Aquest dilluns es reprenen al jaciment del Pla d'Almatà les excavacions iniciades l'any passat en el marc del projecte de recerca que es va endegar en col•laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona i amb el suport del Departament de Cultura i que té una durada de quatre anys. 

Així, el grup de recerca Arqueologia Agrària de l’Edat Mitjana, del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la UAB, i el Museu de la Noguera tornaran a excavar al Pla d'Almatà (s.IX-XII, Balaguer), el jaciment d’època andalusina més gran de Catalunya i un dels més extensos de la península Ibèrica, amb 27 ha d’extensió. Ho faran fins el 18 de juliol i en les mateixes zones on es va excavar l'any passat, la maqbara, i una zona amb forns de ceràmica i un taller de ceramista. 

Durant la campanya del 2019 es van delimitar 32 fosses d’inhumació i es van excavar exhaustivament una vintena de tombes. Enguany s’excavaran la resta de fosses identificades i s’ampliarà l’àrea d’excavació. 

En el marc d'aquestes excavacions, d'altra banda, també aquest dilluns ha començat un Curs d'arqueologia andalusina, el nombre de participants del qual aquest any s'ha hagut de limitar per motius de seguretat a causa de la pandèmia. Tot i això, segons la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, el curs comptarà amb estudiants becaris de la UAB i també està obert als voluntaris de Balaguer que hi vulguin participar.

El curs d'enguany consistirà en la pròpia excavació i tot el procés de laboratori i documentació gràfica i fotogràfica.

El curs serà impartit per les arqueòlogues del Museu de la Noguera; la doctora Elena Kirchner, del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la UAB i per la paleoantropòloga, Júlia Oliver.

El curs acabarà amb una visita guiada a les excavacions el dia 17 de juliol a les 18.30 h.

Per a més informació, es pot trucar al telèfon el Museu, el 973 44 51 94.
 


Altres notícies comarcals

»Continuen les tasques de neteja del camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. Els treballs es fan en el marc del camp de treball 'Bultra'20' al qual participen 12 joves d'arreu de Catalunya.

»Finalitza el projecte JoVa a Balaguer amb el reconeixement als joves participants que han netejat els  grafits que hi ha als murs del marge esquerra del riu Segre propers a la passarel·la de l'avinguda Pere III.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer ACB celebra aquest divendres la 26a edició del Mercat de les Rebaixes. S'està fent aquest matí al Passeig de l'Estació. 

»La Paeria de Balaguer no descarta una línia d'ajudes socials per a les persones amb necessitats a causa de la pandèmia del coronavirus sempre que 'el volum de gent que se'n pugui beneficiar sigui suficientment important'

»El grup municipal de Junts per Balaguer acusa l'equip de govern de no fer un bon control de la despesa i haver d'apujar impostos i anar a crèdit per tirar projectes endavant.

»A partir d'aquest dijous ja es poden demanar les ajudes del Pla de Suport aprovat per la Paeria per reactivar els sectors econòmics més castigats per la pandèmia del coronavirus.

»L'àrea de Medi Ambient de la paeria ha procedit a la retirada dels nius de cigonya de les torres d'il·luminació del camp de futbol de Balaguer. S'han retirat per motius de seguretat i un cop acabada l'època d'aniament.

»El grup del PSC a la Paeria de Balaguer reclama un pla de suport per a les famílies amb necessitats a causa de la pandèmia, algunes de les quals tenen membres a l'atur o estan en un ERTO.

»Aquest dissabte 8 d'agost a les 8 del vespre es celebrarà la Festa dels Anissets de Sant Domènec a Balaguer. Aquest any el programa es veurà modificat sense la celebració litúrgica i amb un concert de sardanes enlloc de la ballada.

»La Paeria de Balaguer reparteix aquesta setmana informació sobre com gestionar els residus voluminosos. L'acció és una de les campanyes per millorar l'aspecte i entorn de la ciutat iniciades des de les àrees de Medi Ambient i Cultura. 

»L'Associació de Comerciants de Balaguer celebra divendres la 26a edició del Mercat de les Rebaixes, que canvia d'horari. Es farà al Passeig de 9 del matí a tres de la tarda amb una 20a de parades que oferiran els seus productes amb importants descomptes.

»La Paeria de Balaguer aprova de forma inicial el Reglament del Registre d'entitats. El registre ha de permetre tenir una radiografia de l'associacionisme de la capital i potenciar la seva participació ciutadana.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt