Divendres 07 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

10-07-2020

El Taller Cota Zero 2020 organitzat pel Museu de la Noguera al Castell Formós de Balaguer posa al descobert les restes de la muralla que es va construir durant la Guerra dels Segadors.

El Taller Cota Zero organitzat pel Museu de la Noguera al Castell Formós de Balaguer i que finalitza aquest divendres ha posat al descobert les restes de la muralla que es va construir durant la Guerra dels Segadors. Segons ha explicat la directora del Museu de la Noguera a Ràdio Balaguer, Carme Alòs, es tracta de 200 metres de muralla conservats que envoltava pràcticament tot el castell. També s'han excavat, diu, restes del palau dels Comtes d'Urgell. 

El taller d'enguany va començar el passat 29 de juny i ha comptat amb la participació de 15 joves, 5 menys del que era habitual per qüestions de seguretat i higiene a causa de la pandèmia del coronavirus. Això i les obres de cobriment de la sala del palau més gran excavada fins ara, anomenada la 'Gran Cambra', que s'estan duent a terme actualment, han fet que el Cota Zero d'enguany se centri en treballs a la zona sud del Castell. 

Des del Museu fan una valoració molt positiva del taller d'enguany no només per les troballes que hi ha hagut sinó també per l'actitud de les persones que hi han participat, que s'han bolcat en les diferents tasques.

Des de l'any 2004, el Museu de la Noguera organitza aquest taller d'arqueologia en què durant dues setmanes d'estiu diversos joves del territori, d'entre 11 i 18 anys, s'inicien al món de l'arqueologia. Des de l'any 2011, l'activitat es realitza al Castell Formós, on els joves participen en l'excavació arqueològica fent, des del treball de camp, fins al rentat i marcatge dels materials.

Cada any les excavacions s'obrien al públic però això aquest any no s'ha pogut fer a causa de les obres de la coberta de la 'Gran Cambra', uns treballs que volen frenar el deteriorament del paviment original de la sala i, alhora, recuperar el llegat del Comtat d'Urgell i del passat medieval i andalusí de Catalunya. Un cop finalitzades les obres, el Castell Formós de Balaguer tornarà a obrir al públic després de 10 anys. Això serà amb tota probabilitat durant el mes de setembre. 

Els treballs, recordem, també contemplen obres de museïtzació que inclouen la renovació dels plafons informatius actuals, els quals incorporaran un sistema per 'bluetooth' que permetrà als visitants poder visualitzar en els seus dispositius mòbils la recreació 3D d'algunes parts del castell.
 


Altres notícies comarcals

»Finalitza el 26è Mercat de les Rebaixes d'estiu de Balaguer amb la satisfacció dels comerciants tot i que l'afluència de clients no ha estat com la d'altres edicions. Tots ells, però, han estat molt respectuosos amb les normes de seguretat.

»El paer en cap de Balaguer considera la proposta de transferir a l'Estat el superàvit dels ajuntaments una barbaritat i un atac a l'autonomia municipal. Quim Torra anuncia un recurs d'inconstitucionalitat.

»Continuen les tasques de neteja del camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. Els treballs es fan en el marc del camp de treball 'Bultra'20' al qual participen 12 joves d'arreu de Catalunya.

»Finalitza el projecte JoVa a Balaguer amb el reconeixement als joves participants que han netejat els  grafits que hi ha als murs del marge esquerra del riu Segre propers a la passarel·la de l'avinguda Pere III.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer ACB celebra aquest divendres la 26a edició del Mercat de les Rebaixes. S'està fent aquest matí al Passeig de l'Estació. 

»La Paeria de Balaguer no descarta una línia d'ajudes socials per a les persones amb necessitats a causa de la pandèmia del coronavirus sempre que 'el volum de gent que se'n pugui beneficiar sigui suficientment important'

»El grup municipal de Junts per Balaguer acusa l'equip de govern de no fer un bon control de la despesa i haver d'apujar impostos i anar a crèdit per tirar projectes endavant.

»A partir d'aquest dijous ja es poden demanar les ajudes del Pla de Suport aprovat per la Paeria per reactivar els sectors econòmics més castigats per la pandèmia del coronavirus.

»L'àrea de Medi Ambient de la paeria ha procedit a la retirada dels nius de cigonya de les torres d'il·luminació del camp de futbol de Balaguer. S'han retirat per motius de seguretat i un cop acabada l'època d'aniament.

»El grup del PSC a la Paeria de Balaguer reclama un pla de suport per a les famílies amb necessitats a causa de la pandèmia, algunes de les quals tenen membres a l'atur o estan en un ERTO.

»Aquest dissabte 8 d'agost a les 8 del vespre es celebrarà la Festa dels Anissets de Sant Domènec a Balaguer. Aquest any el programa es veurà modificat sense la celebració litúrgica i amb un concert de sardanes enlloc de la ballada.

»La Paeria de Balaguer reparteix aquesta setmana informació sobre com gestionar els residus voluminosos. L'acció és una de les campanyes per millorar l'aspecte i entorn de la ciutat iniciades des de les àrees de Medi Ambient i Cultura. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt