Dimarts 22 de Setembre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

30-07-2020

La Paeria de Balaguer aprova el pressupost per al 2020. El pressupost prioritza l’habitatge social i diferents obres a la ciutat, entre aquestes les dels pressupostos participatius i amb la vista posada a la covid-19

El ple de la Paeria de Balaguer celebrat aquest dijous ha aprovat el pressupost per al 2020 que ascendeix a 20 milions d’euros. En el capítol d’inversions es preveu més de 2 milions dels que 1,6 milions seran a crèdit.

El pressupost ha estat aprovat amb els 9 vots a favor de l‘equip de govern  d’ERC, 1 vot en contra de la CUP, 6 abtensions , 3 del PSC i 3 del grup de Junts per Balaguer. El Regidor de Balaguer Ara Si no ha assistit al ple per motius de salut.

La partida més important dels pressupostos del 2020 és la destinada a habitatge social, amb 530.000 € destinats a la compra de 13 pisos al carrer Ramon Llull, pisos de retracte i l’arranjament dels pisos del carrer Santa Anna.

Destaquen  també en el capítol d’inversions l’aportació de 130.000€ per finalitzar el col•legi Mont-Roig, els 140.000€ per les obres de l’Alberg Molí de l’Esquerrà, els 84.000€ pel refugi d’animals i 180.000€  en la remodelació d’un tram del carrer Barcelona.

En el pressupost del 2020 també s’inclouen els 150.000€ destinats als Pressupostos Participatius, que contemplen la vorera del Molí de l’esquerra, la revegetació de l’Avinguda dels Països Catalans i la senyalització viaria.

Altres partides estaran destinades en les obres del parc infantil dels blocs de la Caixa i la plaça de Gaspar de Portolà, la recuperació de patrimoni com la sèquia del Cup o la Plaça de Sant Domènec.

Altres inversions són per al projecte estratègic de territori sobre energies renovables, pel Projecte Green & Circular Energy Hub Lab, un espai del CESET, ubicat al CEI Balaguer  i que compta amb una inversió de 169.000€ 15.000€ en equipament de l’espai, i 84.000€ de partida per estudis i investigació.

El pressupost també inclou partides destinades a diferents estudis; el Pla estratègic de cultura, el Pla estratègic de Fires i mercats, l’estudi de relació de llocs de treball o l’Estudi de mobilitat i Zones Blaves.  

La Paeria també ha previst  50.000 € per a la compra de material de protecció de la Covid-19. Aquesta partida també contemplaria, en cas necessari, la possible compra de material per a la població.

D’altra banda la Paeria injectarà un total de 100.000 euros al teixit econòmic de la ciutat per pal•liar els efectius negatius que la covid-19 ha causat en molts sectors com l'industrial, el comercial i el de serveis.

De les inversions previstes inicialment, es retiren dels comptes la urbanització del carrer Cervantes perquè segons la Paeria, en la situació actual no es pot fer una carrega econòmica als veïns de la zona per fer el carrer.  En aquest sentit es parlarà properament amb i els veïns del carrer per possibles alternatives.

En els comptes, la Paeria preveu una amortització amb els bancs de 1.930.000 euros. Pel que fa a les inversions, per poder-les tirar endavant, la paeria haurà de demanar un crèdit de 1.663.000 €.

En el torn de paraules des del grup de la Cup,  Josep Maria Colea ha criticat les darreres pujades d’impostos, com  l’IBI o els residus hi ha reclamat mesures per reduir-los com per exemple la recollida ‘’porta a porta per disminuir el cànon de residus’’. En el capítol de personal ha criticat els ‘’sous de l’equip de govern i el nombre de regidors amb dedicació, en comparació amb el pressupost destinat a polítiques socials’’ hi ha posat alguns municipis com a exemple, qualificant els pressupostos ‘’d’insolidaris i falta d’empatia amb la gent que pateix’’.  També ha  reclamat la partida de la taula d’emergència, el banc de recursos sanitaris i ajuts pels medicaments, un canvi de model per disminuir la despesa energètica dels equipaments i apostar per energies verdes i sostenibles. Pel que fa a inversions Colea ha remarcat l’atur situat en el 16 % a Balaguer i per això demana fer inversions reals i uns pressupostos més adequats per la ciutat en l’actual situació i no ‘’una foto fixa dels darrers’’. 

Vidal ha replicat que l’impost de residus, ‘’pujarà i continuarà pujant mentre no es recicli el suficient" i que el pressupost només pot fer inversions amb préstec en obres i que no es pot demanar préstec per a la resta...

El regidors del grup del PSC s’han abstingut en la votació dels pressupostos. Segons ha argumentat el regidor Carlos Garcia, valoren positivament les ajudes al comerç, ‘’les inversions les consideren necessàries per activar l’economia’’. Han trobat a faltar les obres del carrer Cervantes, encara que reconeixen que es tracta d’una obra d’un elevat cost, consideren necessari una petita inversió per arreglar mínimament el carrer. 

També han demanat ‘’capacitat de reacció per destinar inversions per situacions d’emergències per la covid’’ i ‘’uns pressupostos amb una vesant més social’’. Vidal ha replicat explicant que les inversions en crèdit difícilment es poden destinar ha aquest ajuts. El paer de Governació, Afers Socials i Participació, Kevin Bruque ha afegit que la Paeria i altres institucions ja tenen mecanismes per aquestes emergències socials. 

El Grup de Junts Per Balaguer  també s’ha abstingut pels mateixos motius que el PSC, i consideren també necessaris els ajuts al comerç. El seu portaveu Guifré Ricard ha criticat l’augment d’impostos hi ha demanat ‘’control de la despesa per no continuar pujant impostos’’. També ha manifestat  que amb majoria absoluta els pressupostos haurien d’estar aprovats des de fa mesos. Ricard ha afegit que des de que ‘’ERC està al govern s’ha augmentat la despesa en 1,4 milions’’. Pel que fa a inversions ha parlat d’inversions que es decideixen des de l’equip de govern i han trobat a faltar la plaça del Firal.

Pel que fa als estudis que s’han de fer a la ciutat han preguntat quin és el cos i que ‘’no entenen alguns dels estudis quan hi ha tècnics a la casa amb capacitat per fer-los’’. També ha preguntat pel pressupost participatiu.

Vidal ha replicat que els pressupostos participatius s’havien de fer al març i que la intenció es fer-ho a la tardor. Pel que fa a l’estudi de Relació de llocs de treball el paer ha dit que tindrà un cos d’entre 40 i 50 mil euros i que ho ha de fer una empresa especialitzada.  Pel que fa a obres "es van prioritzant les més necessàries" com es el cas de les places que es fa ara.

D’altra banda el ple va aprovar la resta del punts de l’ordre del dia, entre aquest destaquen l’aprovació provisional de la modificació puntual de les Normes Subsidiàries de Planejament de Balaguer per declarar la zona arbrada del Molí de l'Esquerrà com a parc públic. Aquest modificació es fa  per compensar la zona perduda amb la cobertura de la pista del secà on s’ha d’ubicar el futur poliesportiu del Secà al costat de les piscines.

També es va aprovar el Reglament del Registre d’entitats de participació ciutadana de Balaguer,  l’aprovació definitiva del Reglament d'art mural urbà i el Reglament de la Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer que actualitza entre d’altres les normes del servei de préstec i ‘’reforçar el paper de la directora’’ per a donar un paper de més autoritat en cas de conflictes en les instal•lacions.

El ple va donar llum verda també a la declaració d’especial interès o utilitat municipal les obres de reforma de lavabos, cuina i menjador a l’Escola La Noguera de Balaguer i les obres de substitució de 4 finestres a l'Escola Gaspar de Portolà.  I la ratificació del Decret d'Alcaldia de subscripció del Protocol de compromís pel desenvolupament de la Ruta verda de la Vall del Riu Sió. Aquesta iniciativa pretén crear una via verda, resseguint el riu, entre Sant Guim de Freixenet i Balaguer. 

Finalment es va portar a debat una moció per acabar amb la bretxa digital socio-econòmica a Balaguer, presentada pel grup municipal de la CUP

La moció demanava entre d’altres una diagnosi de la situació i les necessitats a la ciutat i, que l’Ajuntament exigeixi al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya el compromís de dotar de dispositius electrònics i connexió a internet a tots els infants que formen part d’aquesta bretxa digital, en cas de no fer-ho, que fos la Paeria qui assumís el compromís. Des de l’equip de govern de la Paeria es va defensar que aquesta tasca ja es fa en coordinació amb els diferents actors implicats amb ensenyament i que la compra de material ja està prevista des del Govern de la Generalitat. La moció va quedar desestimada per 9 vots en contra del grup d’ERC i 7 a favor, de la CUP , PSC i Junts per Balaguer

Finalment en el torn de precs i preguntes, el regidor del grup del PSC, Juan Nieto, va anuncia la renuncia com a regidor per compromisos laborals fora de Balaguer.

El ple d’aquest dijous va ser telemàtic i es va poder seguir en directe a les 8 del vespre per Ràdio Balaguer i pel canal de Youtube de Paeria Balaguer.

La propera setmana, Ràdio Balaguer emetrà a les 10 del matí el programa ‘Actualitat plural’, on cada dia a partir de dilluns comptarà amb un portaveu dels diferents grups polítics presents a la Paeria per a que puguin dir la seva després del ple celebrat aquest dijous.

 


Altres notícies comarcals

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt