Dilluns 21 de Setembre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

06-08-2020

El Pla de fosses permet l'obertura de 30 fosses i la identificació de 8 persones enterrades. Les excavacions han recuperat 308 persones, 4 de les quals a la comarca de la Noguera, concretament a Foradada i a Vilanova de Meià. 

El Pla de fosses de la Generalitat, en marxa des del 2017, ha permès l’obertura de 30 fosses de la Guerra Civil i la identificació de 8 persones que hi estaven enterrades. Les excavacions han facilitat la recuperació de 308 persones. 

Des de la Transició fins a l’inici del Pla, s’havien obert a Catalunya 28 fosses, recuperat 58 cossos i identificat unes altres set persones. Per tant, en tres anys, el Pla ha multiplicat per més de cinc el nombre de persones recuperades i ha superat el nombre d’identificats. 

A la comarca de la Noguera s’ha recuperat una persona a Foradada, que ha estat identificada, i 3 a Vilanova de Meià, que en no haver pogut ser identificades, han estat inhumades al cementiri, tal i com marca la Llei de fosses. 

El Pla planifica i prioritza l’obertura de noves fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. Està coordinat pel Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica.  

A finals de 2017, per posar un exemple, el Pla va facilitar les excavacions de les fosses del Soleràs (Garrigues) i Miravet (Terra Alta), on es van trobar 146 i 99 persones, respectivament. Es tracta de les fosses més grans excavades fins ara a Catalunya pel que fa al nombre d’individus trobats. 

El Programa d’identificació genètica disposa actualment d’unes 2.000 mostres d’ADN de donants vius i d’uns 200 perfils genètics de restes de fosses. Cada extracció d’ADN d’un individu d’una fossa té un cost aproximat d’uns 1.000 euros. 

En canvi, la donació d’ADN per part de familiars és gratuïta i indolora, i és clau per poder identificar les víctimes. Els familiars que vulguin donar una mostra genètica s’han d’inscriure al Cens de persones desaparegudes. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és l’encarregat d’extreure la mostra del frotis bucal. 
A Catalunya hi ha 523 fosses de la Guerra Civil documentades, amb una xifra estimatòria de 20.000 persones enterrades. 
 


Altres notícies comarcals

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt