Dimarts 22 de Setembre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies comarcals

07-08-2020

El paer en cap de Balaguer considera la proposta de transferir a l'Estat el superÓvit dels ajuntaments una barbaritat i un atac a l'autonomia municipal. Quim Torra anuncia un recurs d'inconstitucionalitat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta als alcaldes catalans en què els demana que prenguin mesures per evitar que l'Estat tingui accés als seus romanents municipals, després que el govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) hagin acordat permetre que els ajuntaments transfereixin els seu superàvit a l'Estat i que el Ministeri d'Hisenda els transfereixi un total de 5.000 milions d'euros entre aquest 2020 i el 2021. Torra creu que, amb aquesta fórmula, l'Estat "s'apropia" dels recursos municipals de forma "unilateral", per la qual cosa ha anunciat que el Govern començarà a preparar un recurs d'inconstitucionalitat contra la decisió del govern estatal i la FEMP.

Al respecte d'aquesta qüestió, des de Balaguer, el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, ha explicat que la Paeria ha demanat a la FMC (Federació de Municipis de Catalunya) que trenqui la seva vinculació orgànica amb la Federació de Municipis Espanyols "perquè no pot ser que considerin que els municipis catalans estan representats en boca de la Federació de Municipis i Províncies" davant d'aquesta proposta.

El mateix paer en cap considera la proposta estatal una barbaritat i un atac a l'autonomia municipal.

Torra s'ha ofert als alcaldes catalans "en totes les accions legals" que emprenguin per fer front a "aquest gravíssim perjudici als ciutadans" i ha recordat que ha traslladat "insistentment" al president espanyol, Pedro Sánchez, la necessitat que els consistoris puguin accedir íntegrament als seus romanents per a polítiques d'emergència social i per fer front a la crisi socioeconòmica derivada del coronavirus.

D'altra banda, una desena d'ajuntaments d'arreu de l'Estat espanyol, de diferents partits polítics, han reclamat en un comunicat conjunt la rectificació de l'acord entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Ministeri d'Hisenda sobre l'ús de part dels superàvits municipals per afrontar la crisi del coronavirus. Subscriuen el document, després d'haver mantingut una reunió telemàtica aquest divendres, Lleida (ERC), Reus (JxCat), Madrid (PP), Granada (Cs), Múrcia (PP), Pontevedra (BNG), Saragossa (PP) i Santa Cruz de Tenerife (Coalició Canària). També s'hi ha adherit València (Compromís) i Bilbao (PNB) s'ha mostrat "receptiu als criteris acordats". 

"Exigim a la FEMP i al Ministeri d'Hisenda la rectificació de forma immediata dels termes del seu acord, així com que s'iniciïn noves negociacions que permetin establir uns criteris de repartiment dels fons basats en la igualtat i la solidaritat", diu el document conjunt en el qual rebutgen l'acord sobre els romanents.

Els ajuntaments signants consideren que l'acord "vulnera l'autonomia financera de les entitats locals, suposa la confiscació dels superàvits municipals i proposa excloure als ajuntaments que no disposen de romanent del repartiment dels fons provinents dels Pressupostos Generals de l'Estat". "Els criteris acordats per a la distribució d'aquests fons no són justos ni solidaris" i generen "una inacceptable situació de greuge".

L'acord, que va aprovar dilluns la Junta de Govern de la FEMP només amb els vots del PSOE, estableix que els ajuntaments amb superàvit acumulat el podran cedir voluntàriament a l'Estat perquè els sigui retornat un 35% de l'import lliure de dèficit entre 2020 i 2021. La resta del romanent els serà retornat en deu anys a partir del 2022. La fórmula exclou els ajuntaments que no tinguin superàvit.

"Ens comprometem a seguir defensant la igualtat i la solidaritat en el repartiment dels fons estatals entre els municipis, així com a preservar els interessos de tots els ciutadans independentment del municipi en el qual visquin i de la situació econòmica en la qual es troben els seus ajuntaments", afirmen, així com el dret de "disposar lliurement" dels romanents.

Reunió amb Hisenda

Els ajuntaments signants sol·liciten una "reunió immediata" al Ministeri d'Hisenda per "replantejar les ajudes estatals als municipis, reduir les limitacions financeres imposades als ajuntaments eliminant la regla de despesa, el concepte de dèficit i estabilitat, almenys per al 2021, avançar en un nou sistema de finançament a les entitats locals que millori l'actual i definir l'accés al finançament europeu dels ajuntaments respecte dels fons assignats a Espanya per import de 140.000 MEUR".

També demanen al conjunt de grups polítics representats al Congrés dels Diputats que rebutgin l'acord, que va ser aprovat com a decret pel Consell de Ministres d'aquest dimarts i haurà de ser convalidat a la cambra baixa. El document, a més, reivindica els acords "assolits amb unanimitat" a la FEMP. L'acord sobre el superàvit va ser aprovat gràcies al vot de qualitat del president, el socialista Abel Caballero, ja que hi va haver un empat entre els 'sí' i els 'no'.


Altres notícies comarcals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt