La fira rural 'Benvinguts a Pagès La Festa' torna a la presencialitat el proper cap de setmana del 2 i 3 d'octubre amb la participació de 150 explotacions agroalimentàries d'arreu de Catalunya i 200 restaurants, proposats en aquesta ocasió pels mateixos pagesos. Durant aquests dies explotacions d’arreu de Catalunya obren les portes per ensenyar camps, ramats, obradors i barques, per mostrar l’origen dels aliments i conèixer les persones que els fan.
A la Noguera seran 5 les explotacions agràries que participen en el projecte.
- Cal Cabàs (Boada), productors d’herbes aromàtiques, mel, condiments i salses, verdures, hortalisses i bolets (https://www.calcabas.com/)
- Celler Castell del Remei (Castell del Remei), productors de vi, cava, licors i cerveses (https://www.castelldelremei.com/)
- Celler Rubió de Sòls (Rubió de Baix), productors de vi, cava, licors i cerveses (http://www.rubiodesols.cat/)
- Germans Terés Viladot / Cal Petit del Nen (Ivars de Noguera), productors de fruita fresca (https://www.calpetitdelnen.com/)
- Pla Oví (Algerri), explotació ramadera d’ovelles (IG @pla_ovi)
Per poder visitar les explotacions cal fer reserva prèviament a través de la web: https://benvingutsapages.cat/.
L’oferta del primer cap de setmana d’octubre es complementa amb la participació de restaurants, que treballen amb productes de proximitat, allotjaments rurals i activitats complementàries.
A la Noguera els serveis que també participen al Benvinguts a Pagès són:
- Restaurant Araki (Balaguer) - https://www.arakiinternacional.com
- Restaurant Cal Xirricló (Balaguer) - http://www.calxirriclo.com
- Restaurant Lo Ponts (Ponts) - http://www.loponts.com
- Restaurant El Dien (Valfogona de Balaguer) - http://www.eldien.com/
- Restaurant La Llosa (Cubells) - 973 45 91 36 / 690847484
- Hotel Rural Ca l’Agustina (Preixens) - https://www.calagustina.com/
«Benvinguts a pagès» és una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d’interior i pel potencial de la gastronomia catalana.
La festa també inclourà la participació de 200 allotjaments rurals arreu de Catalunya i, finalment, es programaran una cinquantena d'activitats complementàries.
La relació dels pagesos amb els restaurants del territori s'estreny i a 'Benvinguts a Pagès. La Festa' s'exemplifica. L'Hotel Terradets, al Pallars Jussà, oferirà els cargols de l'explotació Cargols 'Txambonet' en el marc de la temporada alta d'aquesta espècie que es pot degustar a la brasa o a la llauna; mentre que el 'Xai Ferreres', al Berguedà, es podrà trobar al menú dels establiments propers L'Estació del Carrilet i Restaurant Arsenal. A les Garrigues, els apicultors de 'Be Happy' porten la seva mel al restaurant 'Els Fogons de la Carme' que elabora una carn amb salsa de mel i proposa unes postres en què la mel i mató té forma de gelat. El públic a qui agradin les hamburgueses de vedella tindrà l'oportunitat de degustar la carn de l'explotació 'Masiets & Perich' dels joves germans bagencs Gerard i Mònica Soler, al restaurant 'Taverna 1913', ubicat a la plaça Major de Manresa.
'Benvinguts a Pagès La Festa' promou una relació directa entre la ciutadania i els pagesos del país. El projecte treballa per fidelitzar nous públics sensibles amb aspectes com l'estacionalitat, l'origen i la proximitat dels productes que fan possible una alimentació més sostenible. En el marc de les visites gratuïtes, el públic tindrà l'oportunitat d'omplir el rebost comprant aquells productes que hagi acabat de conèixer i redescobrir. En aquest sentit, el públic foodie podrà conèixer l'elaboració de l'arròs del Delta de l’Ebre, descobrir la producció de llet amb vaques de raça parda a l'Alt Urgell, entrar en un petit obrador de producció de melmelades al Maresme i veure com es treballa en un camp de producció de nous del Pla de l'Estany, entre d'altres visites gastronòmiques.
El primer cap de setmana d'octubre es mantenen les rutes d'un dia o bé de cap de setmana que inclouen les visites gratuïtes a les explotacions, l'estada als allotjaments i restaurants de cada territori i també proposen redescobrir el patrimoni i la història de cada indret. 'Benvinguts a Pagès. La Festa' inclou les rutes Costa Brava, Paisatges de Barcelona, Costa Barcelona, Costa Daurada, Terres de l'Ebre, Terres de Lleida i Pirineus.