Warning: getimagesize(http://www.radiobalaguer.cat/portal/data/34881a974ca5bc2ff08ecbe2d293a0b9ramatovelles.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /usr/home/radiobalaguer.cat/web/portal/129/a7482b8cbefe52626e44ec09e7c2a258 on line 46

Divendres 23 d'Agost
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

30-01-2019

L'1 de febrer comenša el termini per a fer la Declaraciˇ ┌nica AgrÓria (DUN) 2019. El Departament aplica el nou sistema de control per monitoratge amb imatges de satŔlĚlit Sentinel

La campanya de la Declaració Única Agrària (DUN) 2019 començarà puntualment l’1 de febrer i per primer cop es farà en entorn web, amb una nova aplicació informàtica. Incorpora les darreres tecnologies per a identificar-se digitalment i signatura electrònica. Així, els dies 28 i 29 s’ha efectuat la formació de les 78 Entitats Col•laboradores (organitzacions professionals, cooperatives agràries, entitats bancàries, i altres entitats), amb més de 200 assistents, i en què s’ha comunicat les principals novetats normatives i de funcionament d’aquesta campanya.
 
Aquest nou entorn web esdevindrà el portal únic d’interoperabilitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya pel que fa a la sol•licitud d’ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) i a tots els tràmits que requereixin informació de superfícies de conreus i d’explotacions ramaderes.
 
Aquest nou sistema s’ha dissenyat conjuntament entre el DARP i les Entitats col•laboradores de la DUN, i:
•         permet diversos períodes declaratius i la introducció de dades al llarg de l’any;
•         simplifica els tràmits i connecta amb altres bases de dades, pròpies i externes del DARP;
•         facilitarà la presentació de documentació per via telemàtica a partir de l’any 2020; i
•         es podrà reutilitzar les dades declarades de les explotacions
 
Amb els requeriments identificats, s’ha creat aquesta nova aplicació que serà més àgil, més moderna, més connectada, més flexible, i amb més funcionalitats que la utilitzada fins ara. L’aplicació és un punt de partida que anirà incorporant noves funcionalitats que caldrà anar definint amb els canvis que es preveuen per la PAC post 2020 pel que fa als controls.
 
Aquest any, es realitzarà la nova modalitat de control per monitoratge que ha establert la Comissió Europea, i que s’incorporarà progressivament. Enguany es farà una prova real a les Terres de l’Ebre amb els ajuts del conreu de l’arròs.
 
El monitoratge ha de substituir el control actual de mostreig i inspeccions (a camp i teledetecció) pel de seguiment amb imatges de satèl•lit del 100% de la superfície que rep ajuts de la PAC. Això és possible perquè, cada 6 dies, es disposa d’imatges gratuïtes del satèl•lit Sentinel 2B amb una resolució de 10 metres. D’aquesta manera, es farà un seguiment de l’evolució dels conreus, i es comunicarà qualsevol incidència als agricultors. Aquests podran acreditar documentalment mitjançant una nova APP anomenada FOTODUN, que permetrà realitzar fotografies georeferenciades i enviar-les al DARP com a prova per tal d’aclarir la incidència.
 
Pel que fa als ajuts del Contracte Global d’Explotació (CGE) del PDRcat2020, aquest any 2019 entren en vigor les noves Zones amb Limitacions Naturals (ZLN). Els territoris que han deixat d’estar qualificats com a ZLN estaran en règim transitori, de manera que per a aquesta convocatòria rebran el 80% de l’ajut. A nivell dels ajuts de Competitivitat, mantindran dins dels criteris de prioritat el 80% de la puntuació que els correspon a la resta de ZLN.
 
Destacar que quant a la prioritat que el Departament té per la incorporació de joves a l’activitat agrària, es posarà en marxa un programa pilot de dinamització de joves a les comarques de Girona i del Camp de Tarragona. Es crearà la figura del ‘dinamitzador de joves’, que serà un tècnic especialista del DARP que millorarà l’acompanyament del jove en el seu procés d’instal•lació i a la vegada coordinarà els diferents agents que intervenen en aquest procés d’incorporació (tutor de formació, tècnic de l’entitat col•laboradora, i tècnic del DARP), per a ajudar a assolir l’èxit del projecte d’instal•lació.
 
Per a facilitar la feina a l’hora de fer la declaració, un any més el DARP posa a disposició dels agricultors i Entitats Col•laboradores la publicació de la Capa DUN, on es podrà saber si una parcel•la de la DUN ja ha estat declarada. D’aquesta manera s’evita errors i duplicitats de les parcel•les.
 
Com a novetat d’aquest any 2019, el sol•licitant de la DUN 2019 podrà descarregar-se les dades de la seva declaració 2018, actualitzades amb la versió gràfica del Sistema d’Informació Geogràfica de identificació de Parcel•les agrícoles (SIGPAC) 2019. Igualment es publicarà els Informes d’explotació (CROMOS), i posteriorment es podrà descarregar els CROMOS en format digital. Es tracta d’un suport important per a la gestió digital de l’explotació, cada cop més implantada per la disponibilitat en el mercat de nombroses apps especialitzades en aquest servei.
 
Totes aquestes novetats en l’àmbit de la digitalització de les dades i de la informació han merescut el primer premi en la categoria de serveis finalistes de la IV edició dels Premis Alfons Ortuño, organitzats per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb l'objectiu de reconèixer honoríficament les actuacions d’innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública de les administracions públiques catalanes.
 
D’altra banda, val a dir que l’Ordre que regula la DUN es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 18 de gener. Properament, es publicarà les convocatòries dels ajuts directes de pagament bàsic, pagament verd, complement de joves, i del règim de petits agricultors, així com els ajuts associats a l’agricultura i a la ramaderia; els ajuts del CGE inclosos en el PDRcat2020, i els ajuts dels plans de reestructuració i reconversió de la vinya del període 2019-2023.
 
Com cada any, es tramitarà unes 52.000 DUN a través de les 500 agències de les Entitats Col•laboradores. Amb la DUN es pot fer 53 tràmits diferents de sol•licituds d’ajuts de la PAC, declaracions, i altres sol•licituds al DARP. Es declara més d’1,5 milions de registres SIGPAC. Es fa més de 50.000 sol•licituds d’ajuts de superfícies, 16.000 sol•licituds d’ajuts agroambientals, 5.000 sol•licituds d’ajuts ramaders, i 2.500 sol•licituds d’inversions en explotacions agràries.
 
El període de presentació comprèn de l’1 de febrer al 30 d’abril, amb modificacions fins el 31 de maig. En el cas dels ajuts a la reestructuració de la vinya, el termini finalitza el 29 de març.
 

Altres notícies d'agricultura

»El dissabte dia 24 d'agost tindrÓ lloc a Balaguer el concert 'Les melodies mÚs belles de la m˙sica popular per a veu i piano' a cÓrrec de la soprano Eva Ruiz i de la pianista Marta Mesalles dins del Cicle M˙sica als Castells.

»Finalitzen els primers contractes del Programa Treball i Formaciˇ 2018, adrešats a persones aturades, del Consell Comarcal de la Noguera

»El monologuista i youtuber Dani Lagi ha ofert aquest dimecres el seu mon˛leg a la Plaša del Teatre de Balaguer amb un gran Ŕxit d'assistŔncia de p˙blic.

»El Servei d'Intervenciˇ Socioeducativa de la Noguera visita el parc d'atraccions del Tibidabo amb tots els infants usuaris del SIS de la comarca.

»Un dimecres mÚs tornen els mon˛legs d'estiu a la Plaša del teatre de Balaguer. L'actor de Stand-Up Comedy i Youtuber catalÓ Dani Lagi serÓ l'encarregat de posar l'humor a la vetllada.

»Joan Blau ha omplert la terrassa del casal Lapallavacara aquest dimarts d'uns d'un nou concert de M˙sica i Tapes.

»MÚs participaciˇ, mÚs nivell i mÚs Ŕxit que mai. Aix˛ Ús el que s'espera per al proper dissabte 24 a la capital de la Noguera en el mac de la 14a EDICIË triatlˇ muntanya i 2a ediciˇ del quadratlˇ

»Homentage a la Sra. Bepeta CalvÝs i Marsell, una Óvia centenÓria de Balaguer

»Balaguer remodela els lavabos del colĚlegi Gaspar de PortolÓ, que daten de quan es va inaugurar el centre escolar, fa mÚs de 40 anys. La reforma Ús integral i tambÚ inclou el canvi dels tancaments i les portes

»Joan Blau serÓ el protagonista aquest dimarts del cicle 'M˙sica i Tapes', un cicle de concerts organitzat per l'Órea de Joventut de l'Ajuntament de Balaguer que tÚ lloc tots els dimarts de juliol i agost a la terrassa del casal Lapallavacara.

»El rebut mitjÓ de l'IBI urbÓ a Lleida varia forša entre municipis molt propers, segons publica el diari Segre. L'alcalde de Balaguer diu que la comparativa s'hauria de fer tenint en compte factors com la superfÝcie o l'antiguitat dels immobles

»La mostra 'Santa Maria de les Franqueses, petjades del Cister a la Noguera' viatja a Vallbona de les Monges on estarÓ esposada al Monestir de Santa Maria fins al 31 d'agost.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt