Dilluns 27 de Maig
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

28-03-2019

Unió de Pagesos considera "no atribuïble a raons de mercat" la disminució del preu de l'oli d'oliva. El sindicat demana a les administracions que investiguin "possibles abusos de posició de domini per part de la gran distribució"

Unió de Pagesos considera que la caiguda del preu en origen de l'oli d'oliva d'un 25% a l'estat espanyol en l'últim any -segons el Consell Oleícola Internacional- "no respon a raons de mercat". Per aquest motiu, el sindicat demana a les administracions que investiguin "un possible abús de posició de domini per part de la gran distribució". A més, Unió de Pagesos, de la mateixa manera que han fet diferents associacions de consumidors, ha denunciat "frau" en l'etiquetatge de l'oli d'oliva verge i verge extra, tant pel que fa "a la manca de la indicació obligatòria sobre l'origen del producte", com pel que fa "a anomenar verge o extra verge oli d'oliva que era de qualitat llampant".
 
Segons Unió de Pagesos, les dades del Consell Oleícola Internacional indiquen que el retrocés del consum mundial d'oli previst per la campanya 2018-2019 és del 2% respecte de l'anterior, mentre que la previsió de la reducció de les exportacions és de l'11%, la de les importacions del 7% i la de la producció, el 6%. Amb aquestes dades, "el mercat quedaria en equilibri a nivell mundial". L'organització agrària sosté que "el retrocés de dos punts del consum queda compensat per la caiguda de sis punts de la producció, i la reducció de les exportacions queda equilibrada per la caiguda de les importacions i la reducció de la producció". 
 
D'altra banda, les dades de la Unió Europea també mostrarien una situació de caiguda del consum del 3% respecte de la campanya passada i un increment del 2% de la producció, que "queda compensat per l'increment d'un 2% de les exportacions i una disminució del 32% de les importacions", segons Unió de Pagesos.
 
Tot i això, el sindicat adverteix que els preus en origen de l'oli verge extra cauen el 25% a Espanya, el 18% a Tunísia i el 14% a Grècia, mentre a Itàlia el preu augmenta un 46%. En aquest sentit, Unió de Pagesos posa de relleu que, tot i que l'estat espanyol és el principal país productor i exportador d'oli d'oliva, "continua essent el que pitjors preus en origen ofereix a la seva pagesia, per darrera de Grècia i Tunísia". 
 
A l'Estat, d'acord amb les dades de l'informe del Ministeri d’Agricultura sobre la cadena de valor de l'oli d'oliva, un 86% de les vendes es realitzen a través d'hipermercats, supermercats i tendes 'discount'. Segons directodelolivar.com, el 70% de l'oli d'oliva que es ven en hipermercats, supermercats i tendes discount és de marca blanca i quasi el 30% restant, de grans empreses envasadores i distribuïdores. A més, el 50% de l'oli d'oliva que es ven a l'Estat el comercialitza Mercadona a través de Sovena, empresa envasadora portuguesa, mentre que el que es ven directament al consumidor final a través de cooperatives de productors no arriba ni al 2%, segons recorden des d'UP. 
 
El sindicat considera que després de tres campanyes de comercialització amb un preus "raonables" per a l'oli d’oliva verge extra, "des de la 2014-2015 fins a la 2016-2017, la distribució torna a pressionar els preus, injustificadament, per reduir el preu en origen de l'oli". 
 
Unió de Pagesos aposta perquè l'oli d'oliva s'incorpori dins de l’Observatori de preus de referència que publica el Departament d’Agricultura, "per tal de disposar d'uns preus de referència transparents", i insta les administracions "que investiguin un possible abús de posició de domini per part de la gran distribució, que condiciona els preus en origen i impossibilita la innovació a la pagesia".
 

Altres notícies d'agricultura

»L'ajuntament ja té quasi enllestida la fase inicial de l'actuació d'enjardinament del Carrer del Arços, una acció inclosa al Projecte Treball als barris que realitza diversos projectes per tal de desenvolupar un entorn socioeconòmic que millori la qualita

»ERC fa història a Balaguer i obté la majoria absoluta. És el primer cop que un partit aconsegueix la majoria absoluta en unes municipals a la capital de la Noguera des de les primeres eleccions democràtiques.

»L'ajuntament de Balaguer durà a terme el divendres 7 de juny la Marxa Exploratòria per a Dones, una activitat que vol servir per fer una diagnosi dels espais de la ciutat que generen més inseguretats

»L'escola Gaspar de Portolà porta aquest dimarts 28 de maig l'espectacle 'Fa molt de temps a Balaguer' al Teatre Municipal. Es tracta d'una obra amb poesia i teatre adreçada a alumnes i pares de cicle mitjà

»ERC arrasa a Balaguer i obté la majoria absoluta. És el primer cop que un partit aconsegueix la majoria absoluta en unes municipals a la capital de la Noguera des de les primeres eleccions democràtiques.

»Un total de 10.845 votants estan cridats aquest diumenge a les urnes per decidir qui serà el nou alcalde de Balaguer durant els propers quatre anys. A la capital de la Noguera opten a l'alcaldia vuit candidatures

»La participació en les municipals a Balaguer a les 18 hores és del 51,65%. A Catalunya és del 50,9% i al conjunt de l'Estat, el 50,06%

»L'Assolellats de Balaguer ha omplert aquest diumenge el parc del al barri del Secà de Balaguer. L'espectacle de dansa infantil UN DIA de la companyia Roseland Musical s'ha pogut veure en dos passis, a les 12h i 13h.

»L'Escola Municipal de Música ha fet aquest dissabte el Concert de Primavera on s'ha presentat la cançó SomMúsica composada pels professors del centre i inspirada en la campanya SomRiu Balaguer.

»Un apoderat d'un altre partit amenaça un membre de Junts per Balaguer quan aquest li recrimina la seva presència a la porta del col·legi electoral de LaPallavaCara, entenent aquesta presència com una coacció als votants

»Aquest dissabte té lloc el segon torneig 'l’esport ens uneix' al pavelló d'Inpacsa de la ciutat de Balaguer amb la participació d'un centenar d'esportistes i voluntaris

»Balaguer celebra aquest dissabte el VIII MERCAT DEL VELL i la FESTA DEL COMERÇ JUST I FINANCES ÈTIQUES durant tot el dia al passeig de l'estació.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt