Dimarts 21 de Maig
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

08-05-2019

JARC i COAG negocien amb Hisenda una rebaixa fiscal per als agricultors i ramaders catalans afectats per circumstÓncies desfavorables el 2018. Cereals, vinya i fruita seca queden exclosos en nombroses comarques

Després d'analitzar l'Ordre de Reducció de Mòduls de l'IRPF del Ministeri d'Hisenda, publicada el passat 30 d'abril, la Coordinadora d'Organització d'Agricultors i Ramaders (COAG) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), demanaran que s'esmenin els oblits i greuges que afecten a diferents sectors agrícoles i ramaders catalans. 
 
En aquest sentit, ja han negociat amb Hisenda la modificació urgent de l'Ordre sobre la base de l'informe elaborat pels representants dels productors.
 
Vinya
 
En un any complicat per a la producció de raïm, JARC denuncia que el Ministeri no hagi tingut en compte una reducció de mòduls en alguns municipis de les comarques del Penedès i l'Anoia per al 2018. L’any passat, la climatologia va propiciar l'aparició de malalties com el míldiu i l’oïdi, incrementant les depeses en tractaments i provocant una reducció de la producció superior al 50% en aquests territoris. 
 
D'altra banda, en una altra zona vitivinícola important com és la Terra Alta, l’organització agrària considera insuficient la reducció de mòduls plantejada (de 0,32 a 0,26), quan estimem una minva productiva del 80% per gelades, que afectà especialment els municipis de Batea, Caseres, i Vilalba dels Arcs, quedant aquest últim, fins i tot, exclòs de la reducció de mòduls plantejada per Hisenda.
 
I l’ametlla?
 
A la província de Lleida, en general, les reduccions han estat insuficients. Passar d’un 0,26 a un 0,18, no compensa els greus episodis de pedra ocorreguts a la comarca de la Noguera. Tanmateix, Hisenda no ha plantejat reduccions per als municipis del Segrià, comarca que també va patir inclemències. 
 
JARC també indica que no entén com a les comarques tarragonines del Priorat, Baix Camp i Alt Camp només s’han aplicat reduccions per a l'avellana, oblidant l'ametlla, de gran importància en aquesta zona, que comparteix gairebé el mateix cicle productiu i va sofrir per igual.
 
Olivera
 
Les altes temperatures del mes de maig van provocar un mal quallat, i per tant, una reducció d’un 60-70% en la producció de les oliveres de diversos municipis de la Terra Alta, que no s’ha considerat.
 
Cereals i farratges
 
Hisenda ha plantejat una reducció en municipis de les comarques de Lleida que van patir un episodi fort de pedra al maig, focalitzat sobretot a la Noguera. Tot i això, tenint en compte que l'índex inicial per a aquest cultiu és de 0,26, la reducció a 0,13 és insuficient, atès que es va demanar considerar aquest territori com a zona catastròfica. 
 
Respecte a la Catalunya Central i Girona, l’organització agrària catalana lamenta que no s’hagin tingut en compte les seves peticions de reducció de mòduls per a les produccions de cereals i farratges.
 
Ramaderia
 
En ramaderia, només s'ha reduït l'índex de rendiment del boví de llet per a tota Catalunya, però no s’ha tingut en compte que el conjunt de produccions ramaderes extensives i semi-extensives es van veure molt afectades per la falta de pluges i l'absència de pastures.
 
Les comarques gironines, les grans perjudicades
 
Els municipis de Girona han estat els gran oblidats. Les afectacions productives exposades per JARC, a causa de la sequera, el fort vent i episodis de pluges intenses, han minvat considerablement les produccions d'olivera, cereals, farratges i, en menor mesura, fruita dolça, sobretot a les comarques empordaneses i del gironès. 
 
Respecte a la província de Lleida, l’organització agrària indica que les pedregades van afectar la Noguera, el Segrià, el Pla Urgell i l’Urgell, però la reducció de mòduls ha oblidat a diversos municipis de la Noguera. 
 
A les Terres de l’Ebre, JARC indica que tampoc no s’ha tingut en compte que els productors d’Ulldecona van perdre gairebé la totalitat de la collita de caquis.
 

Altres notícies d'agricultura

»El festival Pint of Science aterra a Balaguer aquest dimarts amb les conferŔncies 'Mirades de l'Univers'. Es farÓ de 8 a 10 del vespre al Bar Fleming i amb el PAM Montsec i l'Institut de CiŔncies del Cosmos de la UB.

»Aquest dilluns l'ajuntament de Balaguer ha rebut a l'equip BenjamÝ A del EFS Comtat d'Urgell que han estat campions de lliga en la seva categoria.

»El CF Balaguer obre les portes dels entrenaments dels seus equips de categoria futbol 7. L'equip de coordinaciˇ vol mostrar la metodologia dels seus entrenaments per atreure infants de cara la temporada vinent

»Balaguer celebra el proper dissabte 25 de maig la FESTA DEL COMERă JUST I FINANCES ╚TIQUES organitzada per l'Associaciˇ DËNA PAS i en la qual s'inclou el VIII MERCAT DEL VELL.

»L'escola de M˙sica de Balaguer presentarÓ el proper dissabte en motiu del concert de primavera, la canšˇ SomM˙sica. La peša estÓ inspirada en la campanya promocional de la ciutat SomRiu

»L'ajuntament de Balaguer instalĚlarÓ cendrers a les papereres de la ciutat. La mesura pretÚn evitar que es llencin burilles al terra i conscienciar la ciutadania de la importÓncia de tenir un espai p˙blic net.

»Aquest matÝ s'ha dut a terme la recepciˇ per part de l'alcalde de Balaguer dels alumnes estrangers que aquest dies visiten la ciutat en el marc del projecte Little Sociopreneurs, en el que participa l'escola Vedruna amb els alumnes de 5Ŕ

»Aquest diumenge al migdia i al Parc dels Pa´sos Catalans ha continuat la programaciˇ del cicle ASSOLELLATS amb l'espectacle de pallassos FILIKRUSTY de la companyia Improvistos Krusty Show.

»Swingnoguera celebrarÓ aquest diumenge el seu tercer aniversari amb una gran ballada a ritme de swing a la plaša Mercadal de Balaguer

»Aquest dissabte en motiu de la Nit dels museus, el Museu de la Noguera ha organitzat l'activitat 'Fent safareig' a la zona de la Reguereta.

»Aquest dissabte s'han entregat mÚs 300 plantes als ve´ns del Centre Hist˛ric per a guarnir amb flors els seus balcons en el marc del projecte Viles Florides. Avui s┤obre inscripcions per al 2n Concurs 'Flors als balcons' extensiu a tota la ciutat.

»La Marxa Cicloturista Montsec-Montsec celebra aquest dissabte la seva onzena ediciˇ. A les 8 del mati s'ha donat inici a la prova no competitiva que aplega un miler de participants.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt