Dimarts 25 de Juny
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

05-06-2019

El sector porcí demana al Govern una partida extraordinària per fer front a la Pesta Porcina Africana. Els sindicats agraris alerten que l'aparició d'un cas de PPA a Catalunya podria suposar l'aturada del 95% de les exportacions

El sector porcí ha demanat aquest dimecres al Govern una partida extraordinària per aplicar més mesures preventives acordades per fer front a la Pesta Porcina Africana (PPA). Els sindicats agraris com JARC i UP han demanat al president Quim Torra els recursos econòmics i humans per implementar les actuacions de prevenció engegades conjuntament amb el Departament d'Agricultura. En aquest sentit, han alertat que l'aparició d'un cas de PPA a Catalunya suposaria haver d'aturar el 95% de les exportacions, valorades en uns 2.517 milions d'euros anuals. Les organitzacions sectorials han presentat un conjunt de mesures que consideren essencials per protegir una producció que en termes econòmics suposa el 58,65% de la producció ramadera, i el 38,7% de l'agrària.
 
El sector del porcí ha volgut transmetre al president Torra la seva preocupació davant l'amenaça que representa la PPA, que no comporta cap perill sanitari per a les persones, però pot suposar importants pèrdues econòmiques per a Catalunya. L'aparició d'un sol cas d'aquesta malaltia al territori suposaria aturar el 95% de les exportacions de carn de porc i derivats, valorades en 2.517 milions d'euros anuals. Durant la reunió celebrada aquest dimecres al Palau de la Generalitat, també s'ha volgut posar en valor que la indústria càrnia catalana dona feina a 33.816 persones, de les quals una gran part es dediquen al sector porcí.
 
Des de JARC s'ha incidit en demanar que la Comissió Interdepartamental que s'ocupa de la prevenció de la PPA a Catalunya estigui més coordinada, sigui eficaç i operativa. Així mateix, també han demanat establir una estratègia estatal de gran abast amb la participació de les comunitats autònomes amb més pes en la producció porcina. També el reforç del control fronterer de benestar animal, realitzant-lo a un quilòmetre de la frontera, i reportant els resultats setmanalment al sector perquè pugui avaluar-ne l'eficàcia. A més, evitar l'entrada d'aliments derivats del porc provinents de països amb casos de PPA, no només a través dels aeroports, sinó també de ports i carreteres.
 
D'altra banda, també volen extremar les mesures de bioseguretat a les explotacions ramaderes, tal com exigeix la Llei, i aplicar criteris homogenis per a tothom. Així com, augmentar el control de les entrades d'animals, sobretot procedents de tercers països, i de les explotacions de destí. Igualment, s'aposta per millorar la neteja i desinfecció dels vehicles de transport d'animals a la sortida dels escorxadors, donat que poden actuar com un agent important de difusió en moure's per les granges d'arreu de Catalunya i establir mesures de control efectives de la fauna salvatge, donat que son agents transmissors de la malaltia d'alt risc.
 
Per poder posar en marxa totes aquestes propostes, JARC considera imprescindible disposar d'una partida econòmica extraordinària. Així mateix, ha proposat a la consellera d'Agricultura la creació d'una Comissió formada per representants del sector i les administracions per defensar el pressupost necessari per dur a terme les mesures preventives davant el Departament d'Economia.
 

Altres notícies d'agricultura

»Balaguer va celebrar la revetlla de sant Joan amb diferents activitats. A la tarda la Holi Party i bany d'escuma. A la nit l'arribada de la flama del Canigó, el Ball de l'Harpia, rua amb els Diables i música amb Rocktambuls

» Balaguer va organitzar aquest diumenge una Holi Party i un bany d'escuma com a actes previs a la nit de Sant joan

»L'espectacle Els fills de Drako i els Diables de la revetlla de Sant Joan a Balaguer. La flama del Canigó també encendra les fogueres a la comarca de la Noguera amb un munt d'activitats i música arreu del territori.

»Balaguer ha celebrat aquest diumenge la Diada de Corpus. La festivitat ha omplert de catifes de flors la Plaça del Mercadal i el Carrer Miracle.

»Aquest diumenge 23 de juny obriran temporada les piscines del poliesportiu de Balaguer. El passat diumenge o van fer les piscines del barri del secà de Balaguer.

»Aquest divendres ha tingut lloc a Balaguer la 'Nit de llegendes' amb Les històries de Maria Bullfarines i les llegendes dels 'Premis Ziryab' entre d'altres. Enguany ha tornat el format de recorregut i s'han programat dues sessions

»Aquest divendres s'ha fet la cloenda del projecte Singulars i l'entrega de certificats als 30 participants dels cursos de soldadura i restauració organitzats per l'Associació Reintegra i amb col·laboracio de l'Ajuntament de Balaguer

»Entre el dilluns 24 de juny i el diumenge 30 de juny el servei de trens entre Balaguer i La Pobla de Segur es realitzarà amb autobús. Entre Lleida i Balaguer el servei de trens serà l’habitual amb algunes excepcions

»L'Escola Municipal de Música de Balaguer ha enregistrat aquest divendres un videoclip de la cançó ''SomMúsica', amb la participació de tots els alumnes del centre.

»Dissabte, 6 de Juliol l'Associació de Comerciants de Balaguer ACB celebra la 5a edició de l'Open Night ACB a Balaguer #ONB19, que esdevé la festa del comerç per excel·lència de la part nova de la ciutat.

»L'espectacle Els fills de Drako i els Diables de Balaguer, Lleida i Alcarràs, seran els protagonistes de la revetlla de Sant Joan a Balaguer.

»Aquest divendres torna a Balaguer la 'Nit de llegendes'. Les històries de Maria Bullfarines i les llegendes s'oferiran aquest any en format recorregut i en dues sessions, una a les 9 de la nit i una altra a 2/4 d'11


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt