Dilluns 16 de Setembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

05-06-2019

El sector porcí demana al Govern una partida extraordinària per fer front a la Pesta Porcina Africana. Els sindicats agraris alerten que l'aparició d'un cas de PPA a Catalunya podria suposar l'aturada del 95% de les exportacions

El sector porcí ha demanat aquest dimecres al Govern una partida extraordinària per aplicar més mesures preventives acordades per fer front a la Pesta Porcina Africana (PPA). Els sindicats agraris com JARC i UP han demanat al president Quim Torra els recursos econòmics i humans per implementar les actuacions de prevenció engegades conjuntament amb el Departament d'Agricultura. En aquest sentit, han alertat que l'aparició d'un cas de PPA a Catalunya suposaria haver d'aturar el 95% de les exportacions, valorades en uns 2.517 milions d'euros anuals. Les organitzacions sectorials han presentat un conjunt de mesures que consideren essencials per protegir una producció que en termes econòmics suposa el 58,65% de la producció ramadera, i el 38,7% de l'agrària.
 
El sector del porcí ha volgut transmetre al president Torra la seva preocupació davant l'amenaça que representa la PPA, que no comporta cap perill sanitari per a les persones, però pot suposar importants pèrdues econòmiques per a Catalunya. L'aparició d'un sol cas d'aquesta malaltia al territori suposaria aturar el 95% de les exportacions de carn de porc i derivats, valorades en 2.517 milions d'euros anuals. Durant la reunió celebrada aquest dimecres al Palau de la Generalitat, també s'ha volgut posar en valor que la indústria càrnia catalana dona feina a 33.816 persones, de les quals una gran part es dediquen al sector porcí.
 
Des de JARC s'ha incidit en demanar que la Comissió Interdepartamental que s'ocupa de la prevenció de la PPA a Catalunya estigui més coordinada, sigui eficaç i operativa. Així mateix, també han demanat establir una estratègia estatal de gran abast amb la participació de les comunitats autònomes amb més pes en la producció porcina. També el reforç del control fronterer de benestar animal, realitzant-lo a un quilòmetre de la frontera, i reportant els resultats setmanalment al sector perquè pugui avaluar-ne l'eficàcia. A més, evitar l'entrada d'aliments derivats del porc provinents de països amb casos de PPA, no només a través dels aeroports, sinó també de ports i carreteres.
 
D'altra banda, també volen extremar les mesures de bioseguretat a les explotacions ramaderes, tal com exigeix la Llei, i aplicar criteris homogenis per a tothom. Així com, augmentar el control de les entrades d'animals, sobretot procedents de tercers països, i de les explotacions de destí. Igualment, s'aposta per millorar la neteja i desinfecció dels vehicles de transport d'animals a la sortida dels escorxadors, donat que poden actuar com un agent important de difusió en moure's per les granges d'arreu de Catalunya i establir mesures de control efectives de la fauna salvatge, donat que son agents transmissors de la malaltia d'alt risc.
 
Per poder posar en marxa totes aquestes propostes, JARC considera imprescindible disposar d'una partida econòmica extraordinària. Així mateix, ha proposat a la consellera d'Agricultura la creació d'una Comissió formada per representants del sector i les administracions per defensar el pressupost necessari per dur a terme les mesures preventives davant el Departament d'Economia.
 

Altres notícies d'agricultura

»Balaguer tanca la 9a edició de l'Harpia que es consolida en el calendari amb èxit de visitants durant el cap de setmana. Enguany la festa celebrava els 700 anys del naixement del rei Pere III el Cerimoniós al Castell Formós de Balaguer

» Continuen les activitats de l'Harpia i aquest diumenge ha tingut lloc la ballada de la galop de Balaguer al mig del Mercadal just abans de l'inici del vermut dels enamorats a l’espai de les Tavernes.

»VÍDEO > Aquest dissabte ha tingut lloc l'acte oficial de presentació de l'infant Pere III el Cerimoniós i els espectacles de foc i baixada de torxes, en el marc de l'Harpia, Balaguer medieval.

»Una Plaça Mercadal plena de Gom a Gom rep l’infant Pere. La pujada de torxes, el ball de l'Harpia i un gran sopar a l’espai de les Tabernes han completat la jornada encara que la pluja no ha permès fer els concerts de la nit

»La festa de l'Harpia Balaguer ha tornat a comptar novament amb l'espai gastronòmic les Tavernes al bell mig de la Plaça Mercadal. Enguany amb productes amb el distintiu Noguerament Bó

»VÍDEO > L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza, un any més, la Mostra d'oficis antics. Es fa aquest dissabte 14 de setembre durant tot el dia al carrer del Pont.

»VÍDEO > Aquest cap de setmana l’Harpia, Balaguer Medieval acull el campament medieval liderat pel grup de recreació Fets Històrics amb recreacionistes vinguts d’arreu del territori.

»SAÜC PRESENTA EL SEU NOU VIDEOCLIP 'HARPIA'

»VÍDEO > Aquest divendres ha tingut lloc a Balaguer la primera jornada d'estudis Rei Pere el Cerimoniós en motiu de la commemoració del naixement del rei Pere III a Balaguer, ara fa 700 anys.

»Una visita guiada al Castell Formós i la lectura teatralitzada d'alguns fragments de la 'Crònica del rei Pere el Cerimoniós' clouen la 1a jornada d'estudis Rei Pere el Cerimoniós celebrada aquest divendres a Balaguer

»Des d'avui divendres i durant tot el cap de setmana Balaguer es convertirà en una població medieval tot celebrant el seu important passat històric amb la 9a edició de la festa de l'Harpia, Balaguer Medieval.

»L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza, un any més, la Mostra d'oficis antics. Es farà aquest dissabte 14 d'agost durant tot el dia al carrer del Pont


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt