Dimarts 22 d'Octubre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tŔcnica
'L'alimentaciˇ i el territori'

Cartell
Dijous 17 d'octubre.


Ajuntament de BalaguerAgricultura

20-06-2019

L'operatiu de suport i vigilÓncia de la Campanya de la Sega 2019, en marxa. TÚ per objectiu reduir el nombre d'incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys.

En marxa la Campanya de la Sega, el pla operatiu especial de vigilància i de suport al món rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que té per objectiu reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys.
 
La campanya operativa de la sega consistirà en un control especial d’aquesta activitat agrícola entre el 17 de juny fins al 8 d’agost a set comarques cerealístiques, englobant així quasi el 53% de la superfície de conreu del cereal del nostre país. La campanya comprendrà les comarques de l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Noguera, la Segarra, el Solsonès i l’Urgell. L'operatiu ja s'ha posat en marxa a la comarca de la Noguera i el dia 25 es posa en funcionament a la resta de comarques, on s’ha iniciat més tard perquè la sega del cereal també s’ha ajornat.
 
 
L’operativa està formada principalment per efectius del Cos d’Agents Rurals de les set comarques afectades, amb el suport de membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Consisteix en un desplegament operatiu radial i en la realització d’itineraris diaris per intentar cobrir el màxim de territori. Hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals amb l’objectiu de millorar la detecció d’eventuals columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres, així com també, si escau, una primera intervenció fins a l’arribada dels equips d’extinció.   
 
Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. L’objectiu de l’operatiu és reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb aquesta activitat.
 
Prèviament a l’operatiu, el Cos d’Agents Rurals ha dut a terme una campanya informativa i formativa que enguany s’ha estès a les principals 23 comarques cerealístiques de Catalunya, englobant quasi el 95% del total de la superfície de conreu del cereal del total del país, a través de xerrades i jornades de formació amb l’objectiu de prendre consciència del risc d’incendi que suposa l’activitat agrícola en determinades condicions meteorològiques i reforçar el coneixement de les mesures que la normativa vigent estableix i que cal adoptar per reduir aquest risc d’incendi durant les tasques de recol•lecció del cereal, com també d’altres addicionals que es poden tenir en compte. Fins ara s’han fet xerrades a Tàrrega, Girona, Sarral, Berga, Manresa, Òdena i Les Franqueses del Vallès.
 
A més, el Cos d’Agents Rurals facilitarà als conductors de les màquines de cereal un tríptic amb les mesures de prevenció necessàries i els lliuraran també un adhesiu on s'indiquen aquestes. Aquest any, per primer cop, s’efectuarà una enquesta entre els conductors de màquines de cereal per tal de poder avaluar el grau de compliment de la recomanació de portar sempre instal•lats els quatre extintors d’aigua (obligatori en cas d’activar-se el Pla Alfa nivell 3).
 
Paral•lelament, també s’han organitzat als ajuntaments i a les oficines comarcals del DARP per compartir la normativa i les recomanacions als alcaldes, a fi de millorar la coordinació entre els diferents agents implicats, afavorir la reducció del nombre d’incendis accidentals i poder minimitzar-ne els danys quan es produeixin.
 
A banda, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té habilitada una pàgina web amb informació sobre les mesures preventives obligatòries que s’han d’adoptar i una sèrie de recomanacions addicionals en la recol•lecció del cereal per a quan el risc d’incendi forestal sigui alt, així com un seguit d’indicacions de com actuar en cas de conat d’incendi.
 
Aquesta doble campanya informativa i operativa i la gran implicació dels pagesos han fet possible reduir considerablement el nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega. Així, en les set comarques cerealístiques sobre les quals s’ha centrat fins ara la dita campanya, s’hi ha observat una tendència molt positiva.
 

Altres notícies d'agricultura

»Unes 300 persones han participat a la convocat˛ria del Consell Local de Balaguer a la Plaša Mercadal, i a una marxa sorollosa pels carrers en suport a tots els represaliats

»520 persones, entre alumnes, professors i professionals de la salut, assisteixen a Balaguer a la representaciˇ de l'obra 'Max in Love' sobre l'educaciˇ afectiva i sexual adrešada tant a l'alumnat de tercer i quart d'ESO com a les persones encarregades de

»Firauto, la fira del vehicle d'ocasiˇ de Balaguer, tanca la 28¬ ediciˇ amb mÚs de 5.000 visitants i el 22 % dels cotxes venuts a l'espera de tancar mÚs operacions els propers dies

»El paer de Cultura i Comunicaciˇ de Balaguer ha assistit en representaciˇ de la ciutat a l'acte central Apropa Cultura al Teatre Lliure de Barcelona. Precisament el Teatre de Balaguer acollirÓ el dimecres 23 una sessiˇ Apropa Cultura.

»╚xit de participaciˇ al concert solidari del Cor Lupulus Emsembla a l'esglÚsia de Santa Maria de Balaguer. L'associaciˇ Contra el CÓncer organitza el dissabte 26 d'octubre un Sopar Solidari al pavellˇ MolÝ de l'EsquerrÓ de Balaguer

»Aquest dissabte s'ha estrenat al Teatre Municipal de Balaguer el cicle 'A ESCENA'. Una seixantena d'espectadors han pogut veure de prop, dalt de l'escenari, Il Velatorio Lirico.

»La 28a ediciˇ de Firauto, la fira del vehicle d'ocasiˇ ha tancat portes amb bones sensacions de vendes tot i la pluja d'aquest diumenge. Durant el cap de setmana sĺhan exposat mÚs de 200 vehicles

»Aquest dissabte s'ha celebrat la 31a Festa de la Bicicleta a Balaguer amb un recorregut pels carrers de Balaguer.

»Balaguer ha obert les portes de la 28a ediciˇ de Firauto, la fira del vehicle d'ocasiˇ. En total participen a Firauto 22 expositors que ofereixen mÚs de 200 vehicles.

»V═DEO > Aquest cap de setmana Balaguer acull la 28a ediciˇ de Firauto, la fira del vehicle d'ocasiˇ. En total participen a Firauto 22 expositors que ofereixen mÚs de 200 vehicles.

»El dissabte 19 d'octubre es celebrarÓ una nova ediciˇ la Festa de la Bicicleta a Balaguer. SortirÓ del Parc de la Transsegre i farÓ un recorregut apte per a totes les edats pels carrers de Balaguer.

» La ciutat de Balaguer acull una nova ediciˇ de Firauto, la Fira del vehicle de segona mÓ i complements, els dies 19 i 20 dĺoctubre, al pavellˇ Inpacsa. Lĺacte inaugural tÚ lloc el dissabte a les 11.00 h i serÓ presidit per Carles Gibert Bernaus


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt