Dimarts 22 d'Octubre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tècnica
'L'alimentació i el territori'

Cartell
Dijous 17 d'octubre.


Ajuntament de BalaguerAgricultura

01-07-2019

JARC demana que s'asseguri l'activitat agrària en zones 'estratègiques''com a mesura de prevenció d'incendis. El sindicat denuncia 'mancances' en la gestió d'extinció d'incendis 'que s'han posat en evidència amb el de la Ribera d'Ebre'

"deficiències" en la gestió dels incendis que, segons l'organització agrària, "s'han tornat a posar de manifest amb el foc que ha arrasat la Ribera d'Ebre", i que també ha afectat municipis del Segrià i les Garrigues. En aquest sentit, JARC ha demanat aquest dilluns que "es corregeixi l'excés d'improvisació i la comunicació deficient amb el sector", així com "la manca de coneixement del territori que ha quedat patent durant aquests dies". L'organització posa en valor "la importància de l'agricultura en el manteniment del territori" i, així, reclama a l'administració polítiques que permetin assegurar l'activitat agrària en zones "estratègiques" com a mesura que contribueixi a la prevenció d'incendis.
 
JARC critica "les mesures imposades de forma improvisada, sense tenir en compte als representants del sector, i trencant els acords presos en les reunions de treball prèvies". JARC demana que davant de situacions no previstes es convoqui d'urgència als representants agraris. El sindicat també posa en qüestió la prohibició generalitzada de tasques agrícoles a tot Catalunya "en comptes d'ajustar-la a la situació de risc real de cada zona" i ho considera "una mostra de falta de coneixement del territori". Així mateix, JARC considera "no encertat centrar només les mesures extraordinàries sobre el sector agrari, davant d'una situació tan crítica". 
 
Pel que fa a la comunicació, l'organització sosté que "ha quedat patent una manca d'informació respecte a la prohibició de les tasques agrícoles que va donar lloc molta confusió". També demana revisar els plans de risc d'incendi, Pla Alfa, "per adaptar-los a les diferents situacions de risc i que siguin més graduals". 
 
JARC reclama més planificació conjunta amb Interior
 
JARC posa de relleu que, segons dades recollides entre els anys 1994 i 2018, només el 4% dels incendis van ser provocats l'acció de motors o algun tipus de maquinària agrícola. A més, el sindicat assegura que "s'han reduït dràsticament els focs provocats per maquinària agrícola", des que els representants del sector, JARC entre ells, participen en les reunions anuals per valorar les mesures preventives per a la lluita contra els incendis forestals relacionats amb l'activitat agrària, que convoca el Departament d'Agricultura. JARC, però, critica que en aquestes trobades no hi participin representants del cos de Bombers ni del Departament d'Interior. 
 
La importància de l'agricultura en el manteniment del territori
 
D'altra banda, JARC ha remarcat "el paper transversal que juga l'agricultura pel que fa al territori" i que "s'hauria de tenir en compte en altres aspectes com la gestió forestal". El cap sectorial del cereal de JARC, Lluís Viladrich, ha posat com a exemple els caps conreats que actuen com a tallafocs però, en canvi, "quan se sol•licita permís per fer una rompuda (tallar una zona boscosa per dedicar-la al conreu), no es considera aquest aspecte". "Seria interessant una visió més àmplia a l'hora d'autoritzar les rompudes, que inclogués la participació del cos de bombers perquè pogués valorar la superfície conreada situada en punts estratègics com una mesura de prevenció d'incendis, i per tant de seguretat", ha exposat.
 
Els conreus abandonats representen l'1,4% de la superfície de Catalunya
 
Catalunya té 3,2 milions d'hectàrees de superfície, de les quals el 21,6% són conreus de regadiu i de secà, el 7% pastures i el 64% són forestals. Segons el mapa d'hàbitats de Catalunya, hi ha 45.000 hectàrees de conreus abandonats, que suposen l'1,4% de la superfície catalana. "La falta de suport de l'activitat agrària comporta que, especialment en determinades zones més marginals o desafavorides, aquest fenomen vagi en augment i conseqüentment també sigui més gran el risc d'incendi en créixer la zona forestal sense el control necessari", segons JARC.
 
El 29 de maig el Parlament va aprovar la Llei d'Espais Agraris, que té com a objectiu principal garantir la continuïtat de les activitats agrícola, ramadera i forestal, "essencials per vertebrar i gestionar el territori", segons l'organització. Des de JARC remarquen que han hagut de passar 34 anys per aconseguir, finalment, "unes polítiques de conservació i protecció de les terres d'ús agrícola i/o forestal" tot i que JARC adverteix que "ara s'haurà de dotar de recursos perquè es pugui posar en pràctica i no quedi en paper mullat". 
 
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha agraït la tasca dels cossos de seguretat i de tots aquells ciutadans, entre ells molts pagesos, que han col•laborat de manera desinteressada en l'extinció de l'incendi o en donar suport als professionals implicats.
 

Altres notícies d'agricultura

»Slow Food Terres de Lleida organitza novament a Balaguer la Fira d'alimentació i salut que enguany celebrarà la 12ª edició els dies 26 i 27 d'octubre.

»Unes 300 persones han participat a la convocatòria del Consell Local de Balaguer a la Plaça Mercadal, i a una marxa sorollosa pels carrers en suport a tots els represaliats

»520 persones, entre alumnes, professors i professionals de la salut, assisteixen a Balaguer a la representació de l'obra 'Max in Love' sobre l'educació afectiva i sexual adreçada tant a l'alumnat de tercer i quart d'ESO com a les persones encarregades de

»Firauto, la fira del vehicle d'ocasió de Balaguer, tanca la 28ª edició amb més de 5.000 visitants i el 22 % dels cotxes venuts a l'espera de tancar més operacions els propers dies

»El paer de Cultura i Comunicació de Balaguer ha assistit en representació de la ciutat a l'acte central Apropa Cultura al Teatre Lliure de Barcelona. Precisament el Teatre de Balaguer acollirà el dimecres 23 una sessió Apropa Cultura.

»Èxit de participació al concert solidari del Cor Lupulus Emsembla a l'església de Santa Maria de Balaguer. L'associació Contra el Càncer organitza el dissabte 26 d'octubre un Sopar Solidari al pavelló Molí de l'Esquerrà de Balaguer

»Aquest dissabte s'ha estrenat al Teatre Municipal de Balaguer el cicle 'A ESCENA'. Una seixantena d'espectadors han pogut veure de prop, dalt de l'escenari, Il Velatorio Lirico.

»La 28a edició de Firauto, la fira del vehicle d'ocasió ha tancat portes amb bones sensacions de vendes tot i la pluja d'aquest diumenge. Durant el cap de setmana s’han exposat més de 200 vehicles

»Aquest dissabte s'ha celebrat la 31a Festa de la Bicicleta a Balaguer amb un recorregut pels carrers de Balaguer.

»Balaguer ha obert les portes de la 28a edició de Firauto, la fira del vehicle d'ocasió. En total participen a Firauto 22 expositors que ofereixen més de 200 vehicles.

»VÍDEO > Aquest cap de setmana Balaguer acull la 28a edició de Firauto, la fira del vehicle d'ocasió. En total participen a Firauto 22 expositors que ofereixen més de 200 vehicles.

»El dissabte 19 d'octubre es celebrarà una nova edició la Festa de la Bicicleta a Balaguer. Sortirà del Parc de la Transsegre i farà un recorregut apte per a totes les edats pels carrers de Balaguer.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt