Divendres 19 de Juliol
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

01-07-2019

JARC demana que s'asseguri l'activitat agrària en zones 'estratègiques''com a mesura de prevenció d'incendis. El sindicat denuncia 'mancances' en la gestió d'extinció d'incendis 'que s'han posat en evidència amb el de la Ribera d'Ebre'

"deficiències" en la gestió dels incendis que, segons l'organització agrària, "s'han tornat a posar de manifest amb el foc que ha arrasat la Ribera d'Ebre", i que també ha afectat municipis del Segrià i les Garrigues. En aquest sentit, JARC ha demanat aquest dilluns que "es corregeixi l'excés d'improvisació i la comunicació deficient amb el sector", així com "la manca de coneixement del territori que ha quedat patent durant aquests dies". L'organització posa en valor "la importància de l'agricultura en el manteniment del territori" i, així, reclama a l'administració polítiques que permetin assegurar l'activitat agrària en zones "estratègiques" com a mesura que contribueixi a la prevenció d'incendis.
 
JARC critica "les mesures imposades de forma improvisada, sense tenir en compte als representants del sector, i trencant els acords presos en les reunions de treball prèvies". JARC demana que davant de situacions no previstes es convoqui d'urgència als representants agraris. El sindicat també posa en qüestió la prohibició generalitzada de tasques agrícoles a tot Catalunya "en comptes d'ajustar-la a la situació de risc real de cada zona" i ho considera "una mostra de falta de coneixement del territori". Així mateix, JARC considera "no encertat centrar només les mesures extraordinàries sobre el sector agrari, davant d'una situació tan crítica". 
 
Pel que fa a la comunicació, l'organització sosté que "ha quedat patent una manca d'informació respecte a la prohibició de les tasques agrícoles que va donar lloc molta confusió". També demana revisar els plans de risc d'incendi, Pla Alfa, "per adaptar-los a les diferents situacions de risc i que siguin més graduals". 
 
JARC reclama més planificació conjunta amb Interior
 
JARC posa de relleu que, segons dades recollides entre els anys 1994 i 2018, només el 4% dels incendis van ser provocats l'acció de motors o algun tipus de maquinària agrícola. A més, el sindicat assegura que "s'han reduït dràsticament els focs provocats per maquinària agrícola", des que els representants del sector, JARC entre ells, participen en les reunions anuals per valorar les mesures preventives per a la lluita contra els incendis forestals relacionats amb l'activitat agrària, que convoca el Departament d'Agricultura. JARC, però, critica que en aquestes trobades no hi participin representants del cos de Bombers ni del Departament d'Interior. 
 
La importància de l'agricultura en el manteniment del territori
 
D'altra banda, JARC ha remarcat "el paper transversal que juga l'agricultura pel que fa al territori" i que "s'hauria de tenir en compte en altres aspectes com la gestió forestal". El cap sectorial del cereal de JARC, Lluís Viladrich, ha posat com a exemple els caps conreats que actuen com a tallafocs però, en canvi, "quan se sol•licita permís per fer una rompuda (tallar una zona boscosa per dedicar-la al conreu), no es considera aquest aspecte". "Seria interessant una visió més àmplia a l'hora d'autoritzar les rompudes, que inclogués la participació del cos de bombers perquè pogués valorar la superfície conreada situada en punts estratègics com una mesura de prevenció d'incendis, i per tant de seguretat", ha exposat.
 
Els conreus abandonats representen l'1,4% de la superfície de Catalunya
 
Catalunya té 3,2 milions d'hectàrees de superfície, de les quals el 21,6% són conreus de regadiu i de secà, el 7% pastures i el 64% són forestals. Segons el mapa d'hàbitats de Catalunya, hi ha 45.000 hectàrees de conreus abandonats, que suposen l'1,4% de la superfície catalana. "La falta de suport de l'activitat agrària comporta que, especialment en determinades zones més marginals o desafavorides, aquest fenomen vagi en augment i conseqüentment també sigui més gran el risc d'incendi en créixer la zona forestal sense el control necessari", segons JARC.
 
El 29 de maig el Parlament va aprovar la Llei d'Espais Agraris, que té com a objectiu principal garantir la continuïtat de les activitats agrícola, ramadera i forestal, "essencials per vertebrar i gestionar el territori", segons l'organització. Des de JARC remarquen que han hagut de passar 34 anys per aconseguir, finalment, "unes polítiques de conservació i protecció de les terres d'ús agrícola i/o forestal" tot i que JARC adverteix que "ara s'haurà de dotar de recursos perquè es pugui posar en pràctica i no quedi en paper mullat". 
 
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha agraït la tasca dels cossos de seguretat i de tots aquells ciutadans, entre ells molts pagesos, que han col•laborat de manera desinteressada en l'extinció de l'incendi o en donar suport als professionals implicats.
 

Altres notícies d'agricultura

»Balaguer fa una anàlisi dels contenidors de la ciutat per saber si cal augmentar la freqüència de pas dels camions de la recollida selectiva. Tampoc es descarta una campanya per millorar el reciclatge

»L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza un dijous més el seu Taller de Sardanes dels dijous al vespre a la plaça de Sant Jaume.

»CAL XIRRICLÓ celebra els 65 anys recuperant plats de tota la història del restaurant al seu menú degustació. A partir d'avui 17 de juliol el restaurant iniciarà un viatge gastronòmic al llarg de les 6 dècades que el local ha estat present en la història d

»Les excavacions al Pla d'Almatà de Balaguer mostren 32 tombes del segle XI, en la que possiblement sigui la troballa necrològica més important de Catalunya en aquesta època.

»Aquest dimecres continua el millor humor de la mà de coneguts monologuistes al cicle de monòlegs d'estiu a la plaça del Teatre, avui amb l'actuació de GABRIEL CÓRDOBA.

»El museu de la Noguera organitza aquest dimecres a les 5 de la tarda la xerrada-taller, 'La ceràmica andalusina de Balaguer', a càrrec de Carme Alòs, Eva Solanes i Marta Monjo.

»Sis productors de cervesa artesana participaran el proper dissabte 20 de juliol, en la 2a Mostra de cervesa artesana 'Noguerale', una iniciativa d'elaboradors cervesers per donar a conèixer els seus productes.

»Finalitzen les obres del carrer Santa Maria, que divendres ja es va obrir al trànsit. S'ha renovat el paviment i tots els serveis de xarxa d'aigua i clavegueram i aquest dijous es preveu fer l'acta de recepció de l'obra

»Continua aquesta setmana l'activitat anomenada 'El laboratori de les professions' en el marc de l'Art Estiu i el Petit Art Estiu. L'ofici de la setmana és el de brodadora i brodador i per aquest motiu els nens han rebut la visita de la Gemma Balagueró.

»Un total de 30 infants participen aquesta setmana a les Estades Infantils d'Estiu que han començat aquest dimarts a la llar d'infants El Patufet.

»Del 19 de juliol al 3 d'agost la Sala d'exposicions de l'ajuntament de Balaguer acollirà una mostra de còmics creats per Pere Siric (Rafel Molina) sota el títol de 'No és un judici, és una farsa'.

»Continua el 'Música i Tapes', el cicle de concerts organitzat per l'àrea de Joventut de l'Ajuntament de Balaguer que té lloc tots els dimarts a la terrassa del casal Lapallavacara. Aquest dimarts actuen 'Paco de la Eva', un grup lleidatà de versions de ru


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt