Dissabte 19 d'Octubre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tècnica
'L'alimentació i el territori'

Cartell
Dijous 17 d'octubre.


Ajuntament de BalaguerAgricultura

02-07-2019

El Govern aposta per un canvi estructural perquè pagesos i ramaders siguin els principals gestors del territori. El vicepresident i la consellera d'Agricultura visiten la zona afectada de l'incendi de la Ribera d'Ebre

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, han defensat des de Vinebre, a la Ribera d'Ebre, que més enllà de les mesures d'urgència que fan falta per gestionar el "post incendi" i reparar els danys del foc, cal una estratègia a llarg termini per reforçar la ramaderia i l'agricultura com activitats de gestió de l'entorn. "És amb la gestió que es revifa el territori i cal entendre l'agricultura i la ramaderia. no només com una activitat en sí, si no com a gestors del territori", ha apuntat Aragonès. "És el primer incendi que fa que l'opinió pública és plantegi la importància de la gestió del sector primari i això ha de ser una oportunitat", ha afegit Jordà.
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera Teresa Jordà han sobrevolat la zona de l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues i han fet també una visita sobre el terreny on han pogut parlar amb el ramader més afectat pel foc, Pere Jornet, que va perdre tot el bestiar les primeres hores del foc a la Torre de l'Espanyol. 
 
Al final de la visita, han agraït i han donat suport a tots els efectius que han fet front en l'emergència i a aquells que continuen amb el darrer impuls per l'extinció, pendents de les revifades. "Passades les flames toca fer la valoració de danys i actuar i és el que comencem a fer, acabant els propers dies per prendre mesures per actuar", ha recordar Aragonès. 
 
Les exploracions agrícoles i ramaderes afectades necessiten mesures urgents però també es planteja una "mirada llarga", "un nou enfoc" per revifar el territori i situar els ramaders o pagesos com a gestors de l'entorn. "Cal una molt millor gestió i aquí ens hi hem d'implicar tots", ha afegit el vicepresident. "El cop ha estat fort i la Ribera d'Ebre necessita suport i hi serem, però tant important és això com la gestió posterior. La sensibilització que hi hagut arran de l'incendi al país és una oportunitat perquè tot Catalunya faci pinya amb les Terres de l'Ebre", ha demanat. 
 
Jordà també ha assenyalat que no pretenen fer "grans promeses i proclames" i que el Govern posarà a treballar les direccions generals amb la resta de Departaments, juntament amb els implicats i les persones que coneixen "perfectament" les Terres de l'Ebre. D'aquí n'han de sortir mesures que minimitzin els efectes de situacions com la viscuda. Com a exemples, Jordà ha avançat que el nou Pla de Ramaderia Extensiva de la Generalitat es podria aplicar per primera vegada a l'Ebre, així com incentivar els regs de suport en una zona "molt seca". "Actuacions d'aquest tipus s'han de fer 'previ a' i escoltant molt la gent que treballa aquí. Sense ells és impossible", ha dit. 
 
La consellera d'Agricultura ha defensat els pagesos que van patir la limitació de la sega i ha recordat que en els últims anys els incendis per aquestes causes s'han reduït un 70%. "Vull posar en valor l'esforç que fan cada dia ajudant a apagar foc. La criminalització del sector agrari s'ha d'acabar de manera immediata, ja. Son un sector cabdal que hauríem d'escoltar, cuidar i fins i tot potenciar", ha afegit.
 

Altres notícies d'agricultura

»Catalunya viu la vaga convocada per la Intersindical CSC i IAC amb un seguiment de més del 50%, en especial el petit comerç, ensenyament, i l'administració publica. A Balaguer, la majoria del petit comerç a baixat la persiana

»Ràdio Balaguer se suma a la convocatòria de vaga d'aquest divendres. En obligat compliment dels serveis mínims només es farà un únic informatiu a les 13.30h. Quedaran suspesos la resta de programes.

»El dissabte 19 d'octubre es celebrarà una nova edició la Festa de la Bicicleta a Balaguer. Sortirà del Parc de la Transsegre i farà un recorregut apte per a totes les edats pels carrers de Balaguer.

»Balaguer celebra el proper cap de setmana una nova edició, la 28a, de Firauto, la fira del vehicle d'ocasió, un certamen el muntatge del qual ja ha començat, un dia abans del previst per la vaga convocada per demà divendres.

»L'atenció primària de Lleida es mobilitza contra el càncer de mama. L'EAP Balaguer fa una decoració del CAP amb els nou símptomes més importants davant la detecció precoç del càncer de mama.

»El nou cicle 'A ESCENA' del Teatre de Balaguer s'inicia aquest dissabte amb Il Velatorio, després del canvi de dia per motius de la vaga general. Es farà a les 20.30 h, al Teatre Municipal.

»L'Escola de Música de Balaguer ha ofert avui un repertori de cançons populars a la residència Santa Maria. La iniciativa forma part del projecte per apropar la música popular a les residències i casals de la gent gran

»L'Escola de Música de Balaguer ingressa la documentació històrica del centre a l'Arxiu de la Noguera.

»Aquest cap de setmana al Cinema Balaguer podreu veure dues grans pel-licules, 'JOCKER' i 'PARADISE HILLS'.

»El Bus urbà de Balaguer realitzarà aquest divendres 18 d'octubre serveis mínims per la convocatòria de vaga. Circularà de 07.30 a 10.30, de 12.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.15.

»La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer ha suspès la sortida d’aquest divendres al Liceu per anar a veure l'Òpera Turandot a causa de la vaga.

»Serveis mínims d'FGC per a la jornada de vaga general del dia 18 d'octubre Ferrocarrils. El tren Lleida-La Pobla oferira el 50% del servei habitual a les hores punta tant del matí com de la tarda i del 25% la resta de la jornada


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt