Dilluns 15 de Juliol
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

03-07-2019

JARC demana al Ministeri d'Agricultura que s'elevi el nivell de prevenciˇ del Programa Nacional de VigilÓncia sobre Pesta Porcina

JARC, a través de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), a la qual pertany a nivell estatal, ha presentat als màxims responsables del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació un decàleg de mesures preventives sobre Pesta Porcina Africana (PPA). 
 
Durant la reunió bilateral, el Secretari General de COAG, Miguel Blanco i el cap sectorial del porcí de JARC i màxim responsable del sector de COAG, Jaume Bernis, han traslladat al Secretari General d'Agricultura, Fernando Miranda i el Director General de Sanitat Animal i Vegetal, Valentín Almansa, la inquietud i preocupació del sector  davant l'amenaça que suposa aquesta malaltia per a un dels grans motors econòmics i socials de la nostra ramaderia. En aquest sentit,  han demanat que s'elevi el nivell de prevenció del Programa Nacional de Vigilància sobre Pesta Porcina (PPA) sobre la base de les següents mesures:
 
1. És vital coordinar una estratègia de gran abast amb les principals Comunitats Autònomes productores de porcí, que tenen en bona mesura les competències en sanitat agropecuària. En aquest sentit, la Interprofessional Interporc és una eina vàlida a tenir en compte, tant per a treballar en prevenció i coordinació, com en tasques de comunicació al sector.
 
2. S'han d'extremar les mesures i requeriments de bioseguretat en les explotacions ramaderes, amb criteris homogenis en tot el territori. És fonamental exigir el 100% del compliment d'aquestes mesures. 
 
3. És necessari reforçar la bioseguretat millorant la neteja i desinfecció dels vehicles de transport d'animals a la sortida dels escorxadors. Aquests vehicles es desplacen per tot el territori, entrant a les diferents granges, per la qual cosa el perill de difusió d'un possible focus és molt alt. 
 
4. Els escorxadors han de comptar amb el seu propi centre de neteja i desinfecció de vehicles amb personal especialitzat i format en aquesta tasca. No creiem que sigui correcte que sigui el propi conductor del camió el que s'encarregui d'aquesta tasca.
 
 
5. És necessari reforçar el control d'entrada en frontera, especialment a Catalunya, Aragó, Navarra i País Basc. És important sol•licitar la documentació de benestar animal a tots els camions que entrin amb garrins i amb altres animals com vedells, especialment els procedents de països positius en PPA. Cal recordar que el 2018 van entrar a l’Estat espanyol 1,8 milions de porcs  i, des de principi d’any, prop de 200.000 al mes.
 
6. Existeix la necessitat d'evitar l'entrada d'aliments a les fronteres, sobretot de destinacions provinents de països amb casos de PPA confirmada. No només en aeroports, també en ports i carreteres, amb coordinació i / o participació de cossos i forces de seguretat de l'Estat. 
 
7. És necessari reforçar aquests controls, especialment en els mesos d'estiu, quan el moviment en aeroports és major i vénen a Espanya treballadors procedents de països de l'est d'Europa, per a evitar l'entrada d'aliments sense transformar. 
 
8. Considerem important la gestió de la població de senglars, que a Espanya constitueixen ja una veritable plaga. Han de crear-se grups de treball regionals especialitzats que analitzin la situació en cada zona i les mesures a prendre per a regular d'una manera eficaç la població d'aquests animals, que són un dels grans focus de transmissió de la PPA.
 
9. S'ha d'avançar en les negociacions amb tercers països perquè reconeguin el sistema de regionalització de la Unió Europea posat en marxa per a controlar la propagació de la pesta porcina africana (PPA). Aquest reconeixement permetria evitar pertorbacions del mercat en el cas que es produís un brot de la malaltia, és a dir, si es produeix un cas de PPA en una regió d’Espanya, que es prohibeixi exportar a l’estranger només a aquesta regió i no a tot l’Estat. Tenint en compte la importància d'aquest mercat, el tancament complet d'un país té conseqüències molt greus per al conjunt del sector.
 
10. Totes les mesures proposades han d'estar ben dotades a nivell econòmic i humà perquè es puguin executar al 100% i amb el major grau d'eficàcia possible, tant a nivell d'administració estatal com autonòmica.
 

Altres notícies d'agricultura

»Finalitzen les obres del carrer de la Banqueta perquŔ l'aigua pugui desembocar cap al riu de forma mÚs rÓpida en cas de pluges intenses.

»Una vintena d'estudiants, professors i arque˛legs participaran des d'avui i fins al 28 de juliol en el curs prÓctic d'arqueologia andalusina organitzat al Pla d'AlmatÓ de Balaguer. ParalĚlelament es fa un cicle de xerrades obertes a tota la ciutadania.

»Aquest dilluns s'inicia un any mÚs el programa Jova a Balaguer. Els participants d'enguany colĚlaboren amb la brigada municipal en les tasques de millora que habitualment es fan cada estiu en els diferents centres educatius

»Aquest cap s'ha fet arreu del paÝs la campanya Mulla't per l'esclerosi m˙ltiple. A Balaguer el Mulla't es va fer dissabte i diumenge a les piscines municipals i es van recollir 539 euros.

»La m˙sica d'Atenea Quartet i les veus d'Enric Arquinbau i Carme Al˛s amb omplert aquest diumenge el Monestir de les Franqueses en un nou concert del Juliol de M˙sica i Poesia.

»La Transsegre ha tancat la 35a ediciˇ aquest diumenge amb la segona etapa de la baixada de barques pel riu Segre entre Gerb i Balaguer. Dissabte 250 barques van omplir el riu i a la nit gran festa al parc de la Transsegre

»MÚs de 200 embarcacions i els seus tripulants han baixat pel Segre en el tram entre Camarasa i Sant Llorenš en la 35a ediciˇ de la Transsegre. El concert de Buhos ha omplert el Parc de la Transsegre. Aquest diumenge es farÓ la baixada fins a Balaguer.

»Aquest cap de setmana es porta a terme arreu del paÝs la campanya Mullaĺt per lĺesclerosi m˙ltiple. A Balaguer el Mullat es farÓ dissabte i diumenge a les piscines municipals.

»Propostes per al cap de setmana a Balaguer, comarca i territori. Protagonitzades a casa nostra per la festa de la Transsegre.

»A partir d'aquets divendres la Policia Local de Balaguer portarÓ el mateix model dĺuniforme que els Mossos d'esquadra i la resta de Policies Locals per del territori per reforšar la imatge de Policia de Catalunya.

»Balaguer celebra aquest cap de setmana la 35a ediciˇ de la Transsegre amb la inscripciˇ de 244 barques. A banda de la baixada pel riu hi ha previstes activitats paralĽleles com les actuacions musicals al parc de la Transsegre.

»Aquest divendres a les 20:30 h tÚ lloc al Casal Lapallavacara la ôZumba Fluor Partiesö, sessions de ball zumba nocturnes, on la llum, la m˙sica i altres sorpreses hi seran presents


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt