Dissabte 19 d'Octubre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tŔcnica
'L'alimentaciˇ i el territori'

Cartell
Dijous 17 d'octubre.


Ajuntament de BalaguerAgricultura

03-07-2019

JARC demana al Ministeri d'Agricultura que s'elevi el nivell de prevenciˇ del Programa Nacional de VigilÓncia sobre Pesta Porcina

JARC, a través de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), a la qual pertany a nivell estatal, ha presentat als màxims responsables del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació un decàleg de mesures preventives sobre Pesta Porcina Africana (PPA). 
 
Durant la reunió bilateral, el Secretari General de COAG, Miguel Blanco i el cap sectorial del porcí de JARC i màxim responsable del sector de COAG, Jaume Bernis, han traslladat al Secretari General d'Agricultura, Fernando Miranda i el Director General de Sanitat Animal i Vegetal, Valentín Almansa, la inquietud i preocupació del sector  davant l'amenaça que suposa aquesta malaltia per a un dels grans motors econòmics i socials de la nostra ramaderia. En aquest sentit,  han demanat que s'elevi el nivell de prevenció del Programa Nacional de Vigilància sobre Pesta Porcina (PPA) sobre la base de les següents mesures:
 
1. És vital coordinar una estratègia de gran abast amb les principals Comunitats Autònomes productores de porcí, que tenen en bona mesura les competències en sanitat agropecuària. En aquest sentit, la Interprofessional Interporc és una eina vàlida a tenir en compte, tant per a treballar en prevenció i coordinació, com en tasques de comunicació al sector.
 
2. S'han d'extremar les mesures i requeriments de bioseguretat en les explotacions ramaderes, amb criteris homogenis en tot el territori. És fonamental exigir el 100% del compliment d'aquestes mesures. 
 
3. És necessari reforçar la bioseguretat millorant la neteja i desinfecció dels vehicles de transport d'animals a la sortida dels escorxadors. Aquests vehicles es desplacen per tot el territori, entrant a les diferents granges, per la qual cosa el perill de difusió d'un possible focus és molt alt. 
 
4. Els escorxadors han de comptar amb el seu propi centre de neteja i desinfecció de vehicles amb personal especialitzat i format en aquesta tasca. No creiem que sigui correcte que sigui el propi conductor del camió el que s'encarregui d'aquesta tasca.
 
 
5. És necessari reforçar el control d'entrada en frontera, especialment a Catalunya, Aragó, Navarra i País Basc. És important sol•licitar la documentació de benestar animal a tots els camions que entrin amb garrins i amb altres animals com vedells, especialment els procedents de països positius en PPA. Cal recordar que el 2018 van entrar a l’Estat espanyol 1,8 milions de porcs  i, des de principi d’any, prop de 200.000 al mes.
 
6. Existeix la necessitat d'evitar l'entrada d'aliments a les fronteres, sobretot de destinacions provinents de països amb casos de PPA confirmada. No només en aeroports, també en ports i carreteres, amb coordinació i / o participació de cossos i forces de seguretat de l'Estat. 
 
7. És necessari reforçar aquests controls, especialment en els mesos d'estiu, quan el moviment en aeroports és major i vénen a Espanya treballadors procedents de països de l'est d'Europa, per a evitar l'entrada d'aliments sense transformar. 
 
8. Considerem important la gestió de la població de senglars, que a Espanya constitueixen ja una veritable plaga. Han de crear-se grups de treball regionals especialitzats que analitzin la situació en cada zona i les mesures a prendre per a regular d'una manera eficaç la població d'aquests animals, que són un dels grans focus de transmissió de la PPA.
 
9. S'ha d'avançar en les negociacions amb tercers països perquè reconeguin el sistema de regionalització de la Unió Europea posat en marxa per a controlar la propagació de la pesta porcina africana (PPA). Aquest reconeixement permetria evitar pertorbacions del mercat en el cas que es produís un brot de la malaltia, és a dir, si es produeix un cas de PPA en una regió d’Espanya, que es prohibeixi exportar a l’estranger només a aquesta regió i no a tot l’Estat. Tenint en compte la importància d'aquest mercat, el tancament complet d'un país té conseqüències molt greus per al conjunt del sector.
 
10. Totes les mesures proposades han d'estar ben dotades a nivell econòmic i humà perquè es puguin executar al 100% i amb el major grau d'eficàcia possible, tant a nivell d'administració estatal com autonòmica.
 

Altres notícies d'agricultura

»Catalunya viu la vaga convocada per la Intersindical CSC i IAC amb un seguiment de mÚs del 50%, en especial el petit comerš, ensenyament, i l'administraciˇ publica. A Balaguer, la majoria del petit comerš a baixat la persiana

»RÓdio Balaguer se suma a la convocat˛ria de vaga d'aquest divendres. En obligat compliment dels serveis mÝnims nomÚs es farÓ un ˙nic informatiu a les 13.30h. Quedaran suspesos la resta de programes.

»El dissabte 19 d'octubre es celebrarÓ una nova ediciˇ la Festa de la Bicicleta a Balaguer. SortirÓ del Parc de la Transsegre i farÓ un recorregut apte per a totes les edats pels carrers de Balaguer.

»Balaguer celebra el proper cap de setmana una nova ediciˇ, la 28a, de Firauto, la fira del vehicle d'ocasiˇ, un certamen el muntatge del qual ja ha comenšat, un dia abans del previst per la vaga convocada per demÓ divendres.

»L'atenciˇ primÓria de Lleida es mobilitza contra el cÓncer de mama. L'EAP Balaguer fa una decoraciˇ del CAP amb els nou sÝmptomes mÚs importants davant la detecciˇ precoš del cÓncer de mama.

»El nou cicle 'A ESCENA' del Teatre de Balaguer s'inicia aquest dissabte amb Il Velatorio, desprÚs del canvi de dia per motius de la vaga general. Es farÓ a les 20.30 h, al Teatre Municipal.

»L'Escola de M˙sica de Balaguer ha ofert avui un repertori de canšons populars a la residŔncia Santa Maria. La iniciativa forma part del projecte per apropar la m˙sica popular a les residŔncies i casals de la gent gran

»L'Escola de M˙sica de Balaguer ingressa la documentaciˇ hist˛rica del centre a l'Arxiu de la Noguera.

»Aquest cap de setmana al Cinema Balaguer podreu veure dues grans pel-licules, 'JOCKER' i 'PARADISE HILLS'.

»El Bus urbÓ de Balaguer realitzarÓ aquest divendres 18 d'octubre serveis mÝnims per la convocat˛ria de vaga. CircularÓ de 07.30 a 10.30, de 12.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.15.

»La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer ha suspŔs la sortida dĺaquest divendres al Liceu per anar a veure l'Ďpera Turandot a causa de la vaga.

»Serveis mÝnims d'FGC per a la jornada de vaga general del dia 18 d'octubre Ferrocarrils. El tren Lleida-La Pobla oferira el 50% del servei habitual a les hores punta tant del matÝ com de la tarda i del 25% la resta de la jornada


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt