Dimarts 15 d'Octubre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tècnica
'L'alimentació i el territori'

Cartell
Dijous 17 d'octubre.


Ajuntament de BalaguerAgricultura

25-09-2019

ASAJA Lleida se suma a la gran manifestació del 10 d'octubre a Madrid en defensa de l'olivera tradicional

El conjunt del sector olivarer espanyol, representat en unitat d'acció per ASAJA, COAG i UPA, convoca una gran manifestació el 10 d'octubre a Madrid per a denunciar la crítica situació que travessen més 250.000 famílies de productors per les pèrdues que suporten davant els baixos preus de l'oli d'oliva en origen. Milers d'olivarers recorreran els carrers de la capital per a reclamar un paquet de mesures que reactivin els baixos preusen origen i garanteixin un futur digne per a les explotacions d’olivera tradicional.

Malgrat Espanya és el principal productor d'oli d'oliva a nivell mundial, compta amb els preus en origen més baixos de tota la UE, arribant fins i tot a situar-se per sota dels costos de producció (el cost mitjà ponderat de producció d'oli d'oliva a Espanya, segons el Consell Oleícola Internacional, es va establir ja en 2015 en 2,75 euros/kg d'oli de mitjana). La campanya es va iniciar en 2018 amb un 26% de caiguda de preus (a una mitjana de 3,53 €/kg), segons dades de l'Observatori de Preus i Mercats de la Conselleria d'Agricultura d'Andalusia, i ha continuat la tendència baixista durant el present any 2019, fins a situar-se en un 44% menys (una mitjana d’1,99 €/kg en la primera setmana de juny), justament en un context internacional de menor producció, principalment als països extracomunitaris. “Per tant, aquesta situació de preus no obeeix a raons de mercat, ja que es tracta d'un sector en el qual la demanda creix per sobre de l'oferta, sinó a maniobres especulatives que busquen guanyar quota enfonsant els preus en origen”, han subratllat els responsables sectorials UPA, COAG i ASAJA.

D'altra banda, la falta de mitjans materials i humans impedeix dur a terme els controls necessaris en matèria de traçabilitat, que permetin garantir la qualitat i la puresa, impedeixin pràctiques fraudulentes relacionades amb les mescles d'oli i certifiquin que l'etiquetatge ofereix una informació completa i rigorosa. A tot això se sumen les pràctiques comercials deslleials de les cadenes de distribució que utilitzen l'oli d'oliva com a producte reclam, tirant per terra la imatge d'un producte d'excel·lència i contribuint a la tendència a la baixa dels preus.

El sector de l'olivera té una gran importància al nostre país des del punt de vista econòmic, social i mediambiental. Espanya és amb diferència el major productor mundial d'oli d'oliva. La superfície de cultiu dedicada a l’olivera s'eleva a 2,6 milions d'hectàrees, distribuïdes en més de 400.000 explotacions. Aquest cultiu manté 15.000 ocupacions en la indústria i genera més de 50 milions de jornals per campanya. Representa l'única alternativa de cultiu i d'ingressos en gran quantitat de municipis espanyols i compleix una funció clau de protecció del medi ambient i la fixació de població en el medi rural.


Altres notícies d'agricultura

»Més de mig miler de persones s'han concentrat aquest dilluns a la plaça Mercadal de Balaguer en resposta a la sentència contra els presos polítics

»La Paeria de Balaguer aprova una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d'autodeterminació. S'ha debatut a les dues del migdia en un ple extraordin

»Un grup de manifestants talla la variant de Balaguer, carretera C-26, en protesta per les sentències contra els presos polítics.

»L'ANC de Balaguer convoca, amb el recolzament d'altres entitats sobiranistes locals, una concentració aquest dilluns 14 d'octubre, a les 8 del vespre, a la plaça del Mercadal i en resposta a les sentències.

»Un grup de persones s'ha concentrat al Mercadal tot just acabada de sortir la sentència contra les persones preses polítiques catalanes. El grup ha iniciat una marxa sorollosa per diferents carrers de la ciutat de Balaguer i concretar alguna acció.

»La Paeria de Balaguer celebrarà a les dues del migdia un ple extraordinari amb caràcter d'urgència per aprovar una Moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa de

»La Paeria de Balaguer ha emès un comunicat arran dels fets d'aquest dissabte al mercat setmanal, en que uns vehicles logotipats de la Guardia Civil varen creuar el mercat, tot i està prohibida la circulació.

»Aquest cap de setmana s'han celebrat les Jornades Europees del Patrimoni. A Balaguer la proposta d'aquest any 2019 era una visita guiada al nou Espai Portolà, ubicat a l'edifici annex a l'església de Santa Maria.

»Pol Fernandez i Anna Rocamora es proclamen guanyadors de la Milla Urbana celebrada a Balaguer aquest dissabte. La 9a edició de la Milla va reunir prop de 200 corredors

»Aquest divendres al vespre el Sr. Postu va visitar Balaguer per presentar el seu segon llibre, Sóc més de l'oest.

»Aquest divendres s'ha presentat a Balaguer el Consell Local per la República. L'acte celebrat al Consell Comarcal ha comptat amb la presencia de Jordi Romeva, pare de Raül Romeva.

»Aquest divendres tindrà lloc al Casal Lapallavacara de Balaguer la Xerrada, 'Els minerals i les seves propietats'.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt