Divendres 28 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

26-09-2019

Jordà reclama el 'compromís' del sector i la societat per aconseguir preus justos al camp. La consellera d'Agricultura inaugura la 65a Fira de Sant Miquel i rebuda per pagesos que li han recriminat els 'abusos' de l'agroindústria

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha reclamat el "compromís" del sector agrícola, el Govern i també la societat en general per aconseguir preus justos al camp. Ho ha dit després d'inaugurar la 65a edició de la Fira Agrícola de Sant Miquel, a Lleida, on ha estat rebuda per una vintena de pagesos de la fruita seca i la vinya que li han recriminat els "abusos" de l'agroindústria. Jordà ha assegurat que arribaran fins on hi hagi marge per aconseguir que el sector no registri pèrdues perquè es tracta de "productes amb valor afegit" i "no hi ha dret" que després es venguin a preus baixos als supermercats. La Fira, que s'ha obert aquest dijous i s'allargarà fins diumenge, compta amb la presència de 317 expositors directes repartits en una àrea bruta d'exposició de 54.000 metres quadrats. Així mateix, hi ha una seixantena d'activitats paral•leles.
 
La consellera Teresa Jordà ha dit que és "imprescindible" per al sector agrícola que hi hagi preus justos per poder-se guanyar dignament la vida i ho ha fixat com una de les prioritats del Departament. En aquest sentit, ha afegit que cal "ser capaços! De veure quines eines hi ha a disposició per poder aconseguir aquest objectiu i si cal, si no n'hi ha prou, "inventar-los''. Amb això, la consellera ha vingut a dir que arribaran fins on hi hagi marge perquè si no s'aconsegueix canviar el paradigma actual amb sectors perjudicats actualment com els de la fruita dolça, la fruita seca o la vinya, "no ens en sortirem".
 
Segons Jordà, ella sola com a consellera i el Departament no se'n sortiran i per això ha demanat el "compromís" del sector, el Govern i també el conjunt de la societat perquè malgrat la lentitud es pugui fer aquesta "revolució" que acabi amb preus per sota dels costos de producció. Jordà ha lamentat que hi hagi "especuladors" que s'aprofitin del sector i ha apostat per una "transició" en l'agroindústria del país que permeti aplicar totes les "vàlues" de la cadena i frenar els abusos en el mercat. És per això, que la consellera veu primordial que es "valoritzi el producte" i ha assegurat que hi estan treballant.
 
La inauguració de la Fira de Sant Miquel també ha comptat amb la participació del secretari general del Ministeri d'Agricultura, Fernando Miranda, que ha criticat precisament una de les mesures que el Govern ha impulsat per minimitzar efectes de la crisi de preus, en aquest cas a la fruita dolça, amb la promoció de les arrencades de fruiters de pinyol. Miranda ha assegurat que l'eina de l'arrencada té un "recorregut molt curt" i ha considerat que ja han passat els temps en que els governs diuen als pagesos el que s'ha de plantar i el que s'ha de treure. En aquest sentit, ha considerat que el sector ja té prou criteri per decidir el que és més rendible o no i ha afegit que en l'època actual els productors han de ser més "responsables" a través de les seves organitzacions i la complicitat dels governs.
 
Debat monogràfic al Parlament al 2020
 
Moments abans de la inauguració de la 65a Fira de Sant Miquel, Unió de Pagesos ha fet una valoració de la situació del sector agrícola a Catalunya. El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, ha lamentat que des del 2014 no s'hagi celebrat cap més debat monogràfic al Parlament sobre el sector agrícola i ramader i ha demanat al Govern que n'impulsi un per l'any que ve. Així mateix, també ha criticat l'observatori de preus perquè és com un "mussol que guaita molt però no actua".
 
La consellera Jordà posteriorment, ha entomat el guant i s'ha compromès a què si se superen les complicacions de la propera tardor, hi ha pressupostos i per tant continua la legislatura, aquest debat s'haurà fet abans de la inauguració de la propera Fira de Sant Miquel de Lleida.
 
65a Fira de Sant Miquel
 
La 65a Fira Agrària de Sant Miquel i la 34a edició d'Euro Fruit, han començat aquest dijous a Lleida amb previsió que s'allarguin fins al proper diumenge. Es tracta d'un doble certamen que enguany acull 317 expositors – sense firmes de tractors – repartits en 54.000 metres quadrats bruts d'exposició. A més a més hi ha una seixantena d'activitats paral•leles com jornades tècniques, demostracions i reunions professionals. Expositors consultats han valorat positivament el fet de ser presents a la fira perquè és un punt de trobada del sector i fer contactes que posteriorment es poden acabar culminant amb el tancament de vendes de maquinària.
 

Altres notícies d'agricultura

»Aquest cap de setmana al Cinema Balaguer es projectaran les pel·lícules Sonic i La Llamada de lo Salvaje.

»Aquest diumenge dia 1 de març obertura de Sta Maria de les Franqueses des les 11 del matí i fins a les 14h, amb visites guiades cada hora.

»El Teatre Municipal de Balaguer serà escenari el diumenge dia 1 de març del darrer espectacle del cicle d'espectacles familiars Emboirats amb l'obra de teatre 'Gran Reserva' de Rhum&Cia.

»La Biblioteca Margarida de Montferrat organitza per aquest diumenge una darrera activitat per cloure el cicle Bibblioteques amb DO. Es tracta d'una visita al Monestir de les Avellanes, el vi del qual és el que ha acompanyat els actes per a públic adult d'

»Aquest proper diumenge, 1 de març, es fa la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. L'espai complementarà i tancarà el discurs de l'exposició permanent.

»El ple de l'ajuntament de Balaguer aprova el Projecte bàsic i d'execució per destinar a alberg l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte el PSC que es va abstenir

»En el marc de Fira Q d'enguany, la Paeria de Balaguer, l'Associació de Comerciants de Balaguer 2021 i l'Associació Gastrobar, han organitzat el concurs Dolç de Balaguer. L'objectiu és escollir un dolç típic de la ciutat perquè esdevingui marca gastronòmic

» Xerrada sobre el voluntariat ambiental a Costa Rica organitzada per Grup Natura aquest divendres

»El ple de l'ajuntament de Balaguer d'aquest dijous porta a aprovació inicial el Projecte bàsic i d'execució d'adequació de l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà com a establiment destinat a alberg juvenil.

»L'escola La Noguera ha celebrat aquest dijous el seu VII Certamen intern de lectura en veu alta al Teatre Municipal. Es tracta d'un exercici per seleccionar els alumnes que participaran als Quarts de final del Certamen nacional el 24 de març.

»Del 2 al 6 de març es farà 'La plantada de l'arbre a Les Franqueses' a càrrec dels Centres Educatius

»La creativitat, nexe comú dels actes del Dia Internacional de les Dones a Balaguer. El programa d'activitats inclou la creació d'un mural, l'actuació de Krregades de Romanços, un vermut popular i l'exposició Artistes catalanes del dibuix i la pintura


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt