Divendres 28 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

27-09-2019

El sindicat JARC denuncia la greu crisi de preus que pateixen molts agricultors, Més suport per a un sector castigat per la crisi de preus.

JARC denuncia la greu crisi de preus que pateixen molts agricultors, fins i tot, venent per sota del cost de producció, i la manca de suport per part de les administracions i organismes competents i reclama que CadeCAT vetlli per la baula més dèbil del sector productor. 
 
L’entitat agrària demana un augment dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya (prorrogats des del 2017) per Agricultura que actualment es situen en un 1,25%, mentre que Aragó en destina més del 10% o la Comunitat Valenciana un 1,83% de les despeses.
 
L’organització insta a la Generalitat a pagar la bestreta dels ajuts directes de la PAC a l’octubre i exigeix més concreció en quant a la data i forma de pagament.
 
 
Lleida, 27 de setembre del 2019. JARC ha fet un repàs per diversos temes candents del sector agroalimentari, començant per la crisi generalitzada que pateix el sector agrari amb els preus per sota dels costos de producció per a molts productors, i la manca de suport per part de les administracions i organismes de control competents per pal•liar o resoldre aquesta situació. 
 
Joan Esteve, president de JARC Barcelona, ha recordat l’aturada i mobilització dels viticultors per la baixada d’un 30% del preu del raïm per a vi base de cava i vi, que va tenir lloc el 5 de setembre com a resultat del fracàs de les negociacions amb les grans empreses elaboradores. El president de JARC Barcelona, va afegir que a més d’aquest descens de preus, els viticultors han de fer front a retards en el pagament, que la Llei estipula que ha de ser en 30 dies, i en alguns casos no es farà efectiva fins al mes de febrer del 2020. 
 
CadeCAT ha de vetllar per la baula més feble
 
L’organització agrària va denunciar aquesta situació a CadeCAT (òrgan del Departament d’Agricultura, responsable del control de les relacions comercials de la cadena alimentària establertes a Catalunya), a principis del mes d’agost i la seva resposta va ser oferir informació relativa als tràmits que qualsevol operador de la cadena alimentària pot iniciar per formalitzar una denúncia. JARC reclama que aquest nou òrgan competent, com ho era abans l’AICA, han de vetllar de manera més activa amb mesures de control perquè la baula del sector productor deixi de ser la més dèbil.
 
JARC ha convocat la Taula de Preus dels Fruits Secs 
 
El president de JARC, Xavier Vela, va recordar també la situació endèmica del sector de la fruita seca a Catalunya, que l’organització ja va denunciar aquest estiu amb un estudi comparatiu entre les cotitzacions de la Llotja de Reus i la de Múrcia que demostrava que sempre estan molt per sota en el mercat català. Com a exemple, el president de JARC posava el de l’ametlla comuna ha estat durant la temporada alta de 2018 com a mitjana 0,33 €/kg per sota de la referència murciana. 
 
Aquest fet perjudica els productors catalans que competeixen en condicions de desigualtat i per aquest motiu JARC va sol•licitar que es convoqués la Taula de Preus dels Fruits Secs que tindrà lloc el 10 d’octubre. El Departament d’Agricultura coordina aquestes reunions, la darrera vegada que es va celebrar, fa tres anys, hi van participar 27 operadors, la Llotja de Reus i les organitzacions agràries. 
Vela també va fer esment de la baixada de preus al sector de l’olivera, que continua amb una tendència a la baixa des de 2018, que va experimentar una baixada d’un 26%, fins a situar-se enguany en un 44% menys (una mitjana d’1,99 €/kg, la primera setmana de juny). 
Més pressupost per garantir el relleu generacional 
Davant d’aquesta situació de precarietat que viu el sector els joves no veuen futur i és fonamental una major implicació per part de les administracions per assegurar el relleu generacional, va posar de manifest el president de JARC Lleida, Joan Carles Massot. El 90,69% dels perceptors de les ajudes de la PAC tenen més de 40 anys. D’aquests, 39,44% tenen 65 o més anys. Només el 9,41% tenen 40 anys o menys. 
 
JARC considera que el DARP hauria de continuar en la mateixa línia que amb les assegurances agràries. L’organització va aconseguir que Agricultura augmentés la subvenció per la contractació per a agricultors professionals (ATP) i per a joves.
 
Massot va comparar els pressupostos que destinen a Agricultura altres governs amb una estructura productiva similar, com són l’aragonès i el valencià. Catalunya, amb uns pressupostos prorrogats des del 2017, en destina un 1,25%, mentre que la Comunitat Valenciana destina un 1,83% de la despesa i Aragó ha passat d’un 1,7% el 2018 a un 10,52% enguany. Per tant va tornar a reclamar la necessitat d’un augment del pressupost que s’adreça al sector agropecuari, i que hauria de materialitzar-se al pressupost 2020. 
 
JARC reclama celeritat en el pagament de la bestreta de la PAC
L’organització agrària ha posat especial èmfasi també en el pagament de la bestreta dels ajuts directes de la PAC, que oferiria la liquiditat dels agricultors en una situació com l’actual i exigeix a Agricultura més concreció en les dates i formes en les quals la faran efectiva. 
 
El 17 de setembre JARC va sol•licitar al Departament que pagués la bestreta del 70%  de l’ajut de pagament bàsic, greening, del complement de joves i de l’ajut del règim de petits agricultors, al mes d’octubre. Aquest avenç resulta d’una gran importància pels agricultors/es catalans, donat que els diferents sectors productius (tant d’agricultura com de ramaderia) es troben afectats aquest any per diverses circumstàncies com la crisi de preus, la sequera, els incendis, les condicions climàtiques adverses i problemes sanitaris, entre d’altres.
 
Andalusia, ja ha anunciat que farà efectiu el pagament al mes d’octubre i Aragó, per la seva part ha fet públic que el realitzarà el 8 de novembre. La resposta que el Departament va donar a JARC és que serà “materialment impossible i que mai han procedit a pagar-la abans de finalitzar el mes d’octubre.” 
 

Altres notícies d'agricultura

»Aquest proper diumenge, 1 de març, es fa la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. L'espai complementarà i tancarà el discurs de l'exposició permanent.

»El ple de l'ajuntament de Balaguer aprova el Projecte bàsic i d'execució per destinar a alberg l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte el PSC que es va abstenir

»En el marc de Fira Q d'enguany, la Paeria de Balaguer, l'Associació de Comerciants de Balaguer 2021 i l'Associació Gastrobar, han organitzat el concurs Dolç de Balaguer. L'objectiu és escollir un dolç típic de la ciutat perquè esdevingui marca gastronòmic

» Xerrada sobre el voluntariat ambiental a Costa Rica organitzada per Grup Natura aquest divendres

»El ple de l'ajuntament de Balaguer d'aquest dijous porta a aprovació inicial el Projecte bàsic i d'execució d'adequació de l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà com a establiment destinat a alberg juvenil.

»L'escola La Noguera ha celebrat aquest dijous el seu VII Certamen intern de lectura en veu alta al Teatre Municipal. Es tracta d'un exercici per seleccionar els alumnes que participaran als Quarts de final del Certamen nacional el 24 de març.

»Del 2 al 6 de març es farà 'La plantada de l'arbre a Les Franqueses' a càrrec dels Centres Educatius

»La creativitat, nexe comú dels actes del Dia Internacional de les Dones a Balaguer. El programa d'activitats inclou la creació d'un mural, l'actuació de Krregades de Romanços, un vermut popular i l'exposició Artistes catalanes del dibuix i la pintura

»El Cinema Balaguer projectarà ' LA HIJA DE UN LADRÓN' aquest divendres 28 de febrer dins del Cicle Gaudí de Cinema Català.

»La Fiscalia demana quatre anys i mig de presó, i 300 euros de multa, per dos persones, veïnes de Balaguer, acusades d'un delicte contra la salut pública, en vendre droga.

»L'Encontats de Balaguer arriba a la seva 5a edició i estarà apadrinat per Pilarín Bayés. Els propers dies 17, 18 i 19 d'abril se celebrarà a Balaguer.

»Martí Gironell i Pep Poblet han ofert aquest dimecres a Balaguer 'Més enllà de la força d'un destí', la darrera de les propostes del Biblioteques amb DO amb una degustació de vins del celler Jean Leon


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt