Divendres 28 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

30-09-2019

Unió de Pagesos celebra el compromís de Consum de reforçar les inspeccions sobre l'etiquetatge de la carn. El sindicat recorda que l'incompliment 'és un frau per al consumidor i un greuge per al productor'

Unió de Pagesos celebra el compromís que ha assumit l'Agència Catalana del Consum (ACC) de posar en marxa l'any vinent una campanya d'inspecció sobre l'etiquetatge de la carn de boví, oví i cabrum, davant "l'alta taxa d'incompliment de la normativa actual", que denuncia el sindicat. Segons Unió de Pagesos, l'ACC ha adoptat aquest acord després de la reunió que els seus màxims responsables han mantingut aquest dilluns amb representants de l'organització agrària. D'aquesta manera, el Pla d'Acció 2020 de l'ens inclourà una atenció específica a l'etiquetatge de la carn i la pesca. Tot i que la normativa comunitària obliga a informar el consumidor sobre el país d'origen d'aquest tipus de carn arreu de la Unió Europea, Unió de Pagesos assegura que "un alt percentatge de comerços segueixen incomplint la condició".
 
Al mateix temps, Unió de Pagesos valora positivament la invitació de l'ACC perquè l'organització agrària sigui present en el pròxim plenari amb les associacions de consumidors de Catalunya per tal de poder-los exposar la importància d'exigir un etiquetatge correcte d'aquests productes.
 
L'any 2008, Unió de Pagesos ja va exigir a l'ACC que obligués al compliment en el sector boví i, des d'aleshores, "s'han produït diverses campanyes d'inspecció que han fet que la situació hagi millorat considerablement respecte al principi encara que els nivells d'incompliment segueixen essent elevats", segons assenyala l'organització. Pel que fa a la carn d'oví i cabrum, la norma que obliga a la indicació del seu origen és més recent (del 2011) i "no s'aplica en una gran quantitat de productes".
 
Segons informes de la Unió Europea, una de les principals preocupacions dels consumidors és conèixer l'origen de la carn. Cal remarcar que les exigents normatives aplicades a la UE en relació amb la sanitat dels animals, el seu benestar, la seva alimentació i tants altres aspectes, estan molt per damunt de les normatives que s'apliquen a altres països tercers, des d'on s’importa carn d'aquestes espècies, segons Unió de Pagesos.
 
El sindicat defensa que, des d'un punt de vista mediambiental, "no és sostenible consumir carn procedent d'altres llocs del món, no només per la despesa energètica i contaminació que suposa el seu transport, sinó també perquè a Catalunya tenim una producció suficient, produïda de forma sostenible i segura". En el cas de l'oví i el cabrum, "és prou coneguda la qualitat de la nostra carn, molt per damunt de la que procedeix de països tercers o fins i tot d'altres països de la UE", remarca Unió de Pagesos.
 
L'organització assegura que la "decepció" que genera al consumidor el fet de consumir carn de menor qualitat "afecta negativament en el seu consum", i "només amb un etiquetatge sobre l'origen, es permetria al consumidor poder escollir el producte del país, el qual, a més de tenir unes qualitats organolèptiques i culinàries més elevades, està produïda sota unes majors exigències en molts d'altres aspectes", segons UP.
 
Per al sindicat, aquesta situació comporta "un greuge" per als productors locals que "s'ha traduït en una greu crisi de preus durant els darrers anys que ha dut al tancament de moltes explotacions". Des d'Unió de Pagesos recorden que els sectors oví, boví i cabrum "són activitats econòmiques que es desenvolupen a tot el territori català on una bona part no pot tenir altres alternatives econòmiques" i, per tant, "aquesta activitat sustenta la població rural, i és decisiva per preservar l'equilibri territorial.
 
Però a més, el sindicat posa en valor el paper de l'activitat ramadera en la conservació del medi ambient i del paisatge. "La gestió de les pastures és la principal activitat que permet netejar els boscos i altres superfícies vegetals i, si s'abandona, els incendis i l’erosió acaben destruint el sòl", adverteix l'organització.
 
Davant aquest cotext, Unió de Pagesos reclama la implicació de l'administració catalana i també dels consumidors "per protegir la ramaderia i garantir, d'aquesta manera, la protecció del medi, del sòl i de la població a tot el territori".
 

Altres notícies d'agricultura

»Aquest proper diumenge, 1 de març, es fa la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. L'espai complementarà i tancarà el discurs de l'exposició permanent.

»El ple de l'ajuntament de Balaguer aprova el Projecte bàsic i d'execució per destinar a alberg l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte el PSC que es va abstenir

»En el marc de Fira Q d'enguany, la Paeria de Balaguer, l'Associació de Comerciants de Balaguer 2021 i l'Associació Gastrobar, han organitzat el concurs Dolç de Balaguer. L'objectiu és escollir un dolç típic de la ciutat perquè esdevingui marca gastronòmic

» Xerrada sobre el voluntariat ambiental a Costa Rica organitzada per Grup Natura aquest divendres

»El ple de l'ajuntament de Balaguer d'aquest dijous porta a aprovació inicial el Projecte bàsic i d'execució d'adequació de l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà com a establiment destinat a alberg juvenil.

»L'escola La Noguera ha celebrat aquest dijous el seu VII Certamen intern de lectura en veu alta al Teatre Municipal. Es tracta d'un exercici per seleccionar els alumnes que participaran als Quarts de final del Certamen nacional el 24 de març.

»Del 2 al 6 de març es farà 'La plantada de l'arbre a Les Franqueses' a càrrec dels Centres Educatius

»La creativitat, nexe comú dels actes del Dia Internacional de les Dones a Balaguer. El programa d'activitats inclou la creació d'un mural, l'actuació de Krregades de Romanços, un vermut popular i l'exposició Artistes catalanes del dibuix i la pintura

»El Cinema Balaguer projectarà ' LA HIJA DE UN LADRÓN' aquest divendres 28 de febrer dins del Cicle Gaudí de Cinema Català.

»La Fiscalia demana quatre anys i mig de presó, i 300 euros de multa, per dos persones, veïnes de Balaguer, acusades d'un delicte contra la salut pública, en vendre droga.

»L'Encontats de Balaguer arriba a la seva 5a edició i estarà apadrinat per Pilarín Bayés. Els propers dies 17, 18 i 19 d'abril se celebrarà a Balaguer.

»Martí Gironell i Pep Poblet han ofert aquest dimecres a Balaguer 'Més enllà de la força d'un destí', la darrera de les propostes del Biblioteques amb DO amb una degustació de vins del celler Jean Leon


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt