Dimarts 15 d'Octubre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tècnica
'L'alimentació i el territori'

Cartell
Dijous 17 d'octubre.


Ajuntament de BalaguerAgricultura

30-09-2019

Unió de Pagesos celebra el compromís de Consum de reforçar les inspeccions sobre l'etiquetatge de la carn. El sindicat recorda que l'incompliment 'és un frau per al consumidor i un greuge per al productor'

Unió de Pagesos celebra el compromís que ha assumit l'Agència Catalana del Consum (ACC) de posar en marxa l'any vinent una campanya d'inspecció sobre l'etiquetatge de la carn de boví, oví i cabrum, davant "l'alta taxa d'incompliment de la normativa actual", que denuncia el sindicat. Segons Unió de Pagesos, l'ACC ha adoptat aquest acord després de la reunió que els seus màxims responsables han mantingut aquest dilluns amb representants de l'organització agrària. D'aquesta manera, el Pla d'Acció 2020 de l'ens inclourà una atenció específica a l'etiquetatge de la carn i la pesca. Tot i que la normativa comunitària obliga a informar el consumidor sobre el país d'origen d'aquest tipus de carn arreu de la Unió Europea, Unió de Pagesos assegura que "un alt percentatge de comerços segueixen incomplint la condició".
 
Al mateix temps, Unió de Pagesos valora positivament la invitació de l'ACC perquè l'organització agrària sigui present en el pròxim plenari amb les associacions de consumidors de Catalunya per tal de poder-los exposar la importància d'exigir un etiquetatge correcte d'aquests productes.
 
L'any 2008, Unió de Pagesos ja va exigir a l'ACC que obligués al compliment en el sector boví i, des d'aleshores, "s'han produït diverses campanyes d'inspecció que han fet que la situació hagi millorat considerablement respecte al principi encara que els nivells d'incompliment segueixen essent elevats", segons assenyala l'organització. Pel que fa a la carn d'oví i cabrum, la norma que obliga a la indicació del seu origen és més recent (del 2011) i "no s'aplica en una gran quantitat de productes".
 
Segons informes de la Unió Europea, una de les principals preocupacions dels consumidors és conèixer l'origen de la carn. Cal remarcar que les exigents normatives aplicades a la UE en relació amb la sanitat dels animals, el seu benestar, la seva alimentació i tants altres aspectes, estan molt per damunt de les normatives que s'apliquen a altres països tercers, des d'on s’importa carn d'aquestes espècies, segons Unió de Pagesos.
 
El sindicat defensa que, des d'un punt de vista mediambiental, "no és sostenible consumir carn procedent d'altres llocs del món, no només per la despesa energètica i contaminació que suposa el seu transport, sinó també perquè a Catalunya tenim una producció suficient, produïda de forma sostenible i segura". En el cas de l'oví i el cabrum, "és prou coneguda la qualitat de la nostra carn, molt per damunt de la que procedeix de països tercers o fins i tot d'altres països de la UE", remarca Unió de Pagesos.
 
L'organització assegura que la "decepció" que genera al consumidor el fet de consumir carn de menor qualitat "afecta negativament en el seu consum", i "només amb un etiquetatge sobre l'origen, es permetria al consumidor poder escollir el producte del país, el qual, a més de tenir unes qualitats organolèptiques i culinàries més elevades, està produïda sota unes majors exigències en molts d'altres aspectes", segons UP.
 
Per al sindicat, aquesta situació comporta "un greuge" per als productors locals que "s'ha traduït en una greu crisi de preus durant els darrers anys que ha dut al tancament de moltes explotacions". Des d'Unió de Pagesos recorden que els sectors oví, boví i cabrum "són activitats econòmiques que es desenvolupen a tot el territori català on una bona part no pot tenir altres alternatives econòmiques" i, per tant, "aquesta activitat sustenta la població rural, i és decisiva per preservar l'equilibri territorial.
 
Però a més, el sindicat posa en valor el paper de l'activitat ramadera en la conservació del medi ambient i del paisatge. "La gestió de les pastures és la principal activitat que permet netejar els boscos i altres superfícies vegetals i, si s'abandona, els incendis i l’erosió acaben destruint el sòl", adverteix l'organització.
 
Davant aquest cotext, Unió de Pagesos reclama la implicació de l'administració catalana i també dels consumidors "per protegir la ramaderia i garantir, d'aquesta manera, la protecció del medi, del sòl i de la població a tot el territori".
 

Altres notícies d'agricultura

»Més de mig miler de persones s'han concentrat aquest dilluns a la plaça Mercadal de Balaguer en resposta a la sentència contra els presos polítics

»La Paeria de Balaguer aprova una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d'autodeterminació. S'ha debatut a les dues del migdia en un ple extraordin

»Un grup de manifestants talla la variant de Balaguer, carretera C-26, en protesta per les sentències contra els presos polítics.

»L'ANC de Balaguer convoca, amb el recolzament d'altres entitats sobiranistes locals, una concentració aquest dilluns 14 d'octubre, a les 8 del vespre, a la plaça del Mercadal i en resposta a les sentències.

»Un grup de persones s'ha concentrat al Mercadal tot just acabada de sortir la sentència contra les persones preses polítiques catalanes. El grup ha iniciat una marxa sorollosa per diferents carrers de la ciutat de Balaguer i concretar alguna acció.

»La Paeria de Balaguer celebrarà a les dues del migdia un ple extraordinari amb caràcter d'urgència per aprovar una Moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa de

»La Paeria de Balaguer ha emès un comunicat arran dels fets d'aquest dissabte al mercat setmanal, en que uns vehicles logotipats de la Guardia Civil varen creuar el mercat, tot i està prohibida la circulació.

»Aquest cap de setmana s'han celebrat les Jornades Europees del Patrimoni. A Balaguer la proposta d'aquest any 2019 era una visita guiada al nou Espai Portolà, ubicat a l'edifici annex a l'església de Santa Maria.

»Pol Fernandez i Anna Rocamora es proclamen guanyadors de la Milla Urbana celebrada a Balaguer aquest dissabte. La 9a edició de la Milla va reunir prop de 200 corredors

»Aquest divendres al vespre el Sr. Postu va visitar Balaguer per presentar el seu segon llibre, Sóc més de l'oest.

»Aquest divendres s'ha presentat a Balaguer el Consell Local per la República. L'acte celebrat al Consell Comarcal ha comptat amb la presencia de Jordi Romeva, pare de Raül Romeva.

»Aquest divendres tindrà lloc al Casal Lapallavacara de Balaguer la Xerrada, 'Els minerals i les seves propietats'.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt