Divendres 28 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

07-10-2019

JARC demana una PAC més forta per pal•liar els efectes dels aranzels dels EUA. L’organització agrària reclama que s’incrementi de la dotació de la Política Agrícola Comuna (PAC) per contrarestar els efectes de la pujada d’aranzels

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha assistit, aquest matí a la reunió de la Taula Agrària que Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) ha convocat amb caràcter d’urgència per tractar el tema dels aranzels del 25% que Trump vol aplicar a partir del 18 d’octubre a l’oli, el vi, el formatge, el porcí i la fruita espanyols, entre altres productes. 
 
A la reunió, que ha començat a les 12 hores del migdia, al Parlament de la Generalitat, Xavier Vela, president de JARC, ha reclamat “una Política Agrària Comuna (PAC) més forta”, per poder fer front a les conseqüències del gravamen i poder continuar millorant en aspectes essencials a la política agrària comuna com son la sostenibilitat i el benestar animal. L’entitat recorda que la dotació de la PAC fa anys que registra una tendència a la baixa.
 
Impulsar la promoció dels sectors afectats
 
JARC lamenta “que els agricultors siguin novament moneda de canvi”, com a conseqüència en aquest cas, de la decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) sobre els subsidis dels països europeus a l’Airbus i que els responsables de la Comissió Europea d’aquesta mala gestió n’assumeixin ara la responsabilitat i donin resposta als afectats pels aranzels. L’entitat demana que es creï un Fons de Garantia per poder compensar les pèrdues que acaba patint el sector primari derivades de decisions comunitàries que li són totalment alienes. 
 
Segons es desprèn de les dades aportades per l’ICEX amb relació al volum que les empreses catalanes van vendre l’any passat als EUA, els principals productes afectats a Catalunya, seran, l’oli d’oliva (52 milions d’euros), el vi (27,9 milions d’euros), la carn de porc (22 milions d’euros) i el formatge (0,6 milions d’euros), que sumen un total de 103 milions d’euros, un 4% de les exportacions a Nord-amèrica. 
 
L’entitat Agrària ha demanat que tan Prodeca, depenent del Departament D’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), com l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), adscrita al Departament d'Empresa i Coneixement, concentrin més recursos i  impulsin noves accions en promocionar els sectors més  afectats per la mesura. 
 
 
 

Altres notícies d'agricultura

»Aquest proper diumenge, 1 de març, es fa la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. L'espai complementarà i tancarà el discurs de l'exposició permanent.

»El ple de l'ajuntament de Balaguer aprova el Projecte bàsic i d'execució per destinar a alberg l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte el PSC que es va abstenir

»En el marc de Fira Q d'enguany, la Paeria de Balaguer, l'Associació de Comerciants de Balaguer 2021 i l'Associació Gastrobar, han organitzat el concurs Dolç de Balaguer. L'objectiu és escollir un dolç típic de la ciutat perquè esdevingui marca gastronòmic

» Xerrada sobre el voluntariat ambiental a Costa Rica organitzada per Grup Natura aquest divendres

»El ple de l'ajuntament de Balaguer d'aquest dijous porta a aprovació inicial el Projecte bàsic i d'execució d'adequació de l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà com a establiment destinat a alberg juvenil.

»L'escola La Noguera ha celebrat aquest dijous el seu VII Certamen intern de lectura en veu alta al Teatre Municipal. Es tracta d'un exercici per seleccionar els alumnes que participaran als Quarts de final del Certamen nacional el 24 de març.

»Del 2 al 6 de març es farà 'La plantada de l'arbre a Les Franqueses' a càrrec dels Centres Educatius

»La creativitat, nexe comú dels actes del Dia Internacional de les Dones a Balaguer. El programa d'activitats inclou la creació d'un mural, l'actuació de Krregades de Romanços, un vermut popular i l'exposició Artistes catalanes del dibuix i la pintura

»El Cinema Balaguer projectarà ' LA HIJA DE UN LADRÓN' aquest divendres 28 de febrer dins del Cicle Gaudí de Cinema Català.

»La Fiscalia demana quatre anys i mig de presó, i 300 euros de multa, per dos persones, veïnes de Balaguer, acusades d'un delicte contra la salut pública, en vendre droga.

»L'Encontats de Balaguer arriba a la seva 5a edició i estarà apadrinat per Pilarín Bayés. Els propers dies 17, 18 i 19 d'abril se celebrarà a Balaguer.

»Martí Gironell i Pep Poblet han ofert aquest dimecres a Balaguer 'Més enllà de la força d'un destí', la darrera de les propostes del Biblioteques amb DO amb una degustació de vins del celler Jean Leon


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt