Divendres 28 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

30-10-2019

Creix l’interès dels ramaders per les renovables. El sindicat ha organitzat sobre les energies renovables, estalvi energètic i ajuts per al sector ramader

Alcarràs, 30 d’octubre de 2019. Les energies renovables poden ser una aposta de futur per a moltes explotacions agràries, aquest és el motiu que ha portat a Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya a organitzar la jornada, celebrada aquest matí a Alcarràs (Lleida). L’entitat agrària considera essencial informar els productors de les alternatives disponibles, de la possibilitat de reduir la despesa elèctrica, dels ajuts per realitzar les inversions i del finançament que poden obtenir per posar en marxa nous projectes d’eficiència energètica. 
 
Segons Jordi Garcia, l’alt nombre de participants demostra l’interès creixent dels joves agricultors i ramaders per les energies netes, que no només ve marcada per les administracions autonòmiques, estatals i europees. Garcia ha centrat la seva intervenció en el canvi a l’energia fotovoltaica i destaca que la rendibilitat, els serveis i l’aplicació al reg, són les qüestions que més inquieten als pagesos per passar a les renovables. Segons ha exemplificat el representant de Becquel, la inversió inicial que s’ha de realitzar per fer el canvi, s’amortitza en  anys, donat que hi ha un retorn anual del 20%.
 
Per començar a invertir en eficiència energètica és bàsic el finançament, i Magda Torrens, directora del sector agrari de Banc Sabadell, ha estat l’encarregada d’aportar informació al respecte, que ha completat el secretari tècnic de JARC, Jordi Vidal, que ha exposat els ajuts vinculats a les energies renovables, mentre que Sisco Ariza, gerent de SAC Consultors, ha explicat com optimitzar la factura elèctrica.
 
Per acabar s’han visitat una explotació de porcí d’Alcarràs que s’abasteixen amb plaques solars, que han servit per exemplificar i veure sobre el terreny les possibilitats que ofereixen aquestes energies alternatives aplicades a l’activitat agrària. 
 
Vidal posa en relleu, com els joves agricultors i ramaders els preocupen també aspectes pràctics com el manteniment de les plaques, que de fet és gairebé nul “la pluja s’encarrega de la neteja, pràcticament i les reparacions són pràcticament inexistents”, afegeix que “si bé requereixen una inversió inicial, després comporten un estalvi considerable.”
 
Aquesta jornada ha comptat amb la col•laboració de la Diputació de Lleida, que ha presentat l’acte, Becquel, Banc Sabadell i SAC Consultoria - Gestoria energètica i Consultoria.
 

Altres notícies d'agricultura

»Aquest proper diumenge, 1 de març, es fa la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. L'espai complementarà i tancarà el discurs de l'exposició permanent.

»El ple de l'ajuntament de Balaguer aprova el Projecte bàsic i d'execució per destinar a alberg l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte el PSC que es va abstenir

»En el marc de Fira Q d'enguany, la Paeria de Balaguer, l'Associació de Comerciants de Balaguer 2021 i l'Associació Gastrobar, han organitzat el concurs Dolç de Balaguer. L'objectiu és escollir un dolç típic de la ciutat perquè esdevingui marca gastronòmic

» Xerrada sobre el voluntariat ambiental a Costa Rica organitzada per Grup Natura aquest divendres

»El ple de l'ajuntament de Balaguer d'aquest dijous porta a aprovació inicial el Projecte bàsic i d'execució d'adequació de l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà com a establiment destinat a alberg juvenil.

»L'escola La Noguera ha celebrat aquest dijous el seu VII Certamen intern de lectura en veu alta al Teatre Municipal. Es tracta d'un exercici per seleccionar els alumnes que participaran als Quarts de final del Certamen nacional el 24 de març.

»Del 2 al 6 de març es farà 'La plantada de l'arbre a Les Franqueses' a càrrec dels Centres Educatius

»La creativitat, nexe comú dels actes del Dia Internacional de les Dones a Balaguer. El programa d'activitats inclou la creació d'un mural, l'actuació de Krregades de Romanços, un vermut popular i l'exposició Artistes catalanes del dibuix i la pintura

»El Cinema Balaguer projectarà ' LA HIJA DE UN LADRÓN' aquest divendres 28 de febrer dins del Cicle Gaudí de Cinema Català.

»La Fiscalia demana quatre anys i mig de presó, i 300 euros de multa, per dos persones, veïnes de Balaguer, acusades d'un delicte contra la salut pública, en vendre droga.

»L'Encontats de Balaguer arriba a la seva 5a edició i estarà apadrinat per Pilarín Bayés. Els propers dies 17, 18 i 19 d'abril se celebrarà a Balaguer.

»Martí Gironell i Pep Poblet han ofert aquest dimecres a Balaguer 'Més enllà de la força d'un destí', la darrera de les propostes del Biblioteques amb DO amb una degustació de vins del celler Jean Leon


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt