Dilluns 17 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

06-02-2020

Agricultura treballa en una nova línia de crèdits als productors de fruita dolça per fer front a la campanya actual. Jordà es reuneix amb la major corporació alemanya de supermercats en el marc del saló Fruit Logística de Berlín.

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha anunciat aquest dijous noves accions perquè els productors de fruita catalans puguin disposar de liquiditat per fer front a la campanya actual en el context de crisi de preus. Jordà ha avançat que la conselleria està treballant en una línia de crèdits per a circulant que podrien arribar fins a 35.000 euros a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i amb l'assumpció de risc del 80% per part del departament. Jordà ha fet l'anunci en el marc del saló Fruit Logística que se celebra a Berlin (Alemanya) on ha mantingut una reunió amb representants del grup Edeka, la major corporació alemanya de supermercats, amb una quota de mercat del 27%, per promoure la venda de fruita catalana. 
 
Jordà ha assenyalat que la conselleria està fent "tot i més" per ajudar el sector de la fruita dolça però ha demanat "el mateix compromís" al Ministeri d'Agricultura per fer front a una campanya "difícil" marcada encara pel tancament de fronteres del govern rus als productes agroalimentaris de la Unió Europea que ha provocat excedents de producció i preus baixos.
 
Teresa Jordà ha fet aquestes declaracions en el marc de Fruit Logística de Berlín, el primer saló mundial de la fruita. La consellera ha visitat els estands catalans i s'ha entrevistat amb alguns productors. Així mateix, una delegació catalana encapçalada per Jordà ha mantingut una reunió amb representants del grup Edeka, la major corporació alemanya de supermercats, amb una quota de mercat del 27%, per promoure la venda de fruita catalana.
 
En l'edició d'enguany de Fruit Logística hi participen 41 empreses catalanes. Més de la meitat, 23 empreses, són productores i exposen sota la marca Catalunya a l'estand de Prodeca. El Departament d'Agricultura i Prodeca donen suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l'establiment de nous contactes comercials. D'aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Berlín com a integradores d'un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d'Europa i un exemple de producció i treball de qualitat.
 
Pla d'Acció de la Fruita Dolça 2018-2020
 
El Departament d'Agricultura va impulsar el 2017 el Pla d'Acció de la Fruita Dolça 2018-2020, l'estratègia conjunta acordada amb els diferents agents del sector per superar les dificultats econòmiques causades pel veto rus imposat a les importacions de fruita europea. El Pla consta de 10 mesures amb 32 accions previstes.
 
Agricultura continua amb la implementació d'aquest pla i entre les accions dutes a terme fins ara destaquen el Pla d'arrencades de fruita de pinyol 2019-2021; l'estudi sobre la cadena de valor del préssec i controls per al compliment de la Llei de la cadena del sector agroalimentari amb la posada en marxa del Cadecat, que realitza inspeccions per comprovar les dades mínimes que han de contenir els contractes agroalimentaris, i la creació de l'Observatori de Preus de Catalunya per donar la màxima transparència informativa sobre la formació de preus agraris.
 
Per incrementar el consum de fruita, des de la conselleria s'han efectuat accions com ara el Programa de fruita a les escoles, que en el curs 2018-2019 ha beneficiat 262.260 alumnes de 1.100 escoles i la campanya de promoció de la fruita catalana 'Fruita de Catalunya, la teva fruita', en ràdio i xarxes socials, amb una repercussió de tres milions de visitants a Facebook, i 3,2 milions a Instagram.
 
En l'àmbit de la internacionalització del sector, s'ha creat la Taula d'internacionalització de la fruita dolça es va crear per impulsar l'estudi de nous mercats i accions de promoció. Agricultura també ha elaborat un mapa de varietats de la fruita de pinyol per a l'exportació. Pel que fa a la innovació, el departament va encarregar a la UAB la realització d'un taller-laboratori d'idees per millorar el consum de fruita.
 
Per vetllar pel compliment de la normativa, Agricultura està elaborant dues guies d'autocontrol de la qualitat i Bones Pràctiques de manipulació de la fruita (de pinyol i de llavor) i ha fet difusió de l'etiquetatge de la fruita en el punt de venda amb una campanya d'inspeccions realitzada en col•laboració amb l'Agència Catalana de Consum.
 

Altres notícies d'agricultura

»La Plataforma en suport de l'escola Àngel Guimerà de Balaguer ha convocat una assemblea oberta aquest dimarts 18 de febrer a les 8 del vespre al casal Lapallavacara.

»L'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, a través de la Taula d'Entitats de Balaguer del PDC, ha organitzat el dissabte 28 de març‬ el VI Dinar Comunitari, al Casal La Pallavacara, a partir de les 13h.

»Aquest dilluns, 17 de febrer, acaba el termini per apuntar-se als concursos de comparses i carrosses del Carnestoltes del Congre que tindrà lloc a Balaguer els dies 22 i 23 d'aquest mes

»El Teatre Municipal de Balaguer acollirà l'obra 'La Dona del 600' el diumenge 23 de febrer. Les entrades per veure aquest espectacle encara es troben a la venda

»400 autocars plens per anar a l'acte del Consell per la República de Perpinyà, segons l'ANC, dos d'ells de Balaguer. Es farà d'aquí dues setmanes i serà la primera trobada política 'en terres catalanes'.

»L'Escola Vedruna Balaguer ha celebrat aquest cap de setmana el 3r Torneig Internacional de Cub de Rubik amb la participació de 45 persones. El sabadellenc Biel Salmons, actual campió estatal ha estat el gran vencedor.

»Aquest dissabte a l'Escola Municipal de Balaguer ha ofert un concert a càrrec de la cel·lista Laia Terré i el pianista Ramon Andreu, amb peces de Poulenc.

»Aquest dissabte s'ha presentat al Consell Comarcal de la Noguera el llibre 'Persistim' de Jordi Turull i Gemma Aguilera. La presentació ha comptat amb la presencia de la dona de Turull, Blanca Bragulat,

» Alexandre Tassies, del C.E Linyola, i Laura Rosell, del A.A. Xafatolls, s'imposen en la categoria de veterans en el sisè Cros de Balaguer que aquest diumenge ha aplegat 564 atletes

»564 atletes participen en el sisè Cros de Balaguer que es disputa aquest diumenge al marge esquerre del Riu Segre.

»L'Escola Vedruna Balaguer organitza aquest cap de setmana, dissabte dia 15 i diumenge dia 16, el 3r Torneig Internacional de Cub de Rubik amb la participació de 45 persones.

»Retorna la lliga de tennis femení al Club Tennis Balaguer


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt