Dimecres 26 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

09-02-2020

Unió de Pagesos reclama que la pagesia sigui 'cabdal' en l'estratègia global del país. El sindicat aprova la declaració de Falset i renova la Comissió Permanent Nacional en el tretzè Congrés Nacional

Unió de Pagesos reclama que la pagesia sigui un sector estratègic i "cabdal" en el conjunt del país. En el tretzè Congrés Nacional, el sindicat ha aprovat la declaració de Falset en què es demana que s'impulsi una nova llei catalana de la cadena alimentària que reguli els preus dels productes. El document també inclou la demanda de retirar els ajuts a aquells agricultors que la seva activitat agrícola sigui inferior al 25%. A més, el sindicat també ha renovat la Comissió Permanent Nacional, que s'ha reduït a set membres, i els coordinadors territorials. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha assistit a l'acte, s'ha compromès a treballar per assolir els reptes que s'han reivindicat des del sector agrari.
 
Unió de Pagesos ha demanat que es promogui un nou debat monogràfic del món agrari al Parlament de Catalunya aquest any per tal d'instar els governs a fer de la pagesia una estratègia de país. De fet, durant el cap de setmana 132 delegats han debatut les ponències de propostes agràries i han aprovat la declaració de Falset que marca el full de ruta del sindicat en els pròxims anys.
 
El coordinador de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha demanat que el Parlament aprovi una nova llei de la cadena alimentària que reguli des de la producció a la distribució, les pràctiques comercials deslleials, la prohibició de la venda a pèrdues i la quota de mercat que comporta posició de domini, així com les sancions administratives. "És inadmissible que dues cadenes tinguin més del 50% de la capacitat de venda davant dels consumidors", ha lamentat Caball.
 
Així mateix, el sindicat també ha denunciat els "fraus" que es produeixen en els ajuts directes per superfície de la Política Agrària Comuna a l'Estat espanyol i ha demanat que no es concedeixin més a aquells agricultors que la seva activitat agrícola sigui inferior al 25%. "Ja n'hi ha prou que aquells que no siguin pagesos acabin percebent ajuts públics", ha dit Caball. Segons les seves estimacions, les explotacions agràries podrien arribar a percebre fins a 6.000 euros més de mitjana anualment, si no es concedissin aquests ajuts.
 
D'altra banda, la declaració recull que s'impulsarà una millor organització general del sector agrari productor, amb la promoció de la implantació de noves Organitzacions de Productors (OP), i es fomentarà la constitució d'Organitzacions Interprofessionals Agràries d'àmbit nacional. A la vegada, també inclou que lluitaran per l'equiparació de les condicions de vida i de treball de les zones agràries i rurals a les ciutats. A més, des del sindicat es reivindiquen com una de les solucions per revertir el despoblament i de cohesió territorial.
 
En l'acte de cloenda, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, s'ha compromès a donar resposta a les peticions del sector. "Estem plenament compromesos amb totes les iniciatives que serveixin per aconseguir uns preus justos", enfront d'aquells que estan "vulnerant la lliure competència", ha afirmat.
 
Renovació de la Comissió Permanent Nacional
 
Pel que fa a la renovació dels membres de la nova Comissió Permanent Nacional, s'ha escollit Joan Caball (Alt Empordà); Raquel Serrat (Ripollès); Jordi Armengol (Garrigues); Josep Cuscó (Baix Llobregat); Dani Forcadell (Montsià); Jaume Pedrós (Urgell) i Josep Carles Vicente (Priorat). I respecte als coordinadors territorials s'han triat els següents representants: Maria Rosa Calsina (Catalunya Central); Josep Esteve (Àrea Metropolitana); Pere Guinovart (Camp de Tarragona); Joan Guitart (Comarques de Muntanya); Miquel Piñol (Terres de l'Ebre); Narcís Poch (Comarques de Girona) i Josep Sellart (Pla de Lleida). Santi Querol ha estat escollit síndic d'Unió de Pagesos.
 

Altres notícies d'agricultura

»La Biblioteca Margarida de Montferrat acollirà el proper dimarts, 3 de març, l'activitat per a públic adult 'Taller de lectura en veu alta' a càrrec Jordi Vidal

»La Biblioteca de Balaguer ofereix aquest dimecres a les 20h 'Més enllà de la força d'un destí' a càrrec de Martí Gironell i Pep Poblet. D'altra banda encara queden places per visitar diumenge les vinyes del Monestir de les Avellanes

»El cos de la Guàrdia Urbana de Balaguer participa en un curs de formació policial. La Paeria fa tres anys que l'impulsa per potenciar l'aprenentatge dels agents

»Aquest proper diumenge, 1 de març, es farà la presentació del nou ''Espai dels Jueus Medievals de Balaguer'' al Museu de la Noguera.

»La Taula Territorial de Balaguer de l'Espai Estratègic de Coordinació Comunitària fixa 'El deteriorament del centre històric, formació de guetos', com la seva prioritat d'actuació, després d'analitzar les propostes votades per la ciutadania.

»El grup municipal de Junts per Balaguer presenta al Ple d'aquest dijous a Balaguer una moció en defensa del món rural, la figura del pagès i el medi ambient.

»Dimecres 26 a les 8 del vespre a la Biblioteca tindrà lloc l'activitat  per a públic adult 'Més enllà de la força d'un destí' a càrrec de Martí Gironell i Pep Poblet , un maridatge entre literatura i música, acompanyat d'una degustació de vi.

»S'obren les inscripcions pel curs CRE per a poder formar part de la colla de diables de Balaguer.

»Aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O s'ha fet l'activitat, 'A les dones ens agrada més suau? La darrera activitat del cicle serà Més enllà de la força d'un destí, de Martí Gironell i Pep Poblet el dimecres 26

»Aquest diumenge 1 de març es farà a les 12,30h la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. Prèviament a les 11,30 conferència 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

»El Teatre Municipal de Balaguer serà escenari el diumenge dia 1 de març del darrer espectacle del cicle d'espectacles familiar Emboirats amb l'obra de teatre 'Gran Reserva' de Rhum&Cia.

»Un any més, el Carnestoltes del Congre inunda de colors, música i gresca la ciutat de Balaguer. S'ha celebrat durant tot el cap de setmana i des de l'organització assenyalen que ha estat un dels més participatius dels darrers anys


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt