Dijous 04 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

18-05-2020

JARC: El Govern catalÓ ha de definir polÝtiques agrÓries pr˛pies i deixar de ser mers gestors de fons de la UE

  • El Covid-19 ha posat en relleu, segons ha recordat l’organització, la importància de la sobirania alimentària. La Generalitat ha de vetllar pel present i el futur d’aquest sector essencial i garantir el relleu generacional amb polítiques dotades de pressupost que defensin als professionals agraris i als joves.

 

  • L’entitat agrària insta al Govern, a la videoconferència que el President de la Generalitat ha mantingut aquesta tarda amb representants del sector, a definir el model agrari català, segons les especificitats del nostre territori i deixar de fer seguidisme de les polítiques europees.
  • La política de prevenció requereix més pressupost per evitar mals majors, no només per a agricultors i ramaders sinó per a tot el conjunt de la societat. L’organització demana que destinin recursos econòmics des de diversos Departaments, per prevenir danys relacionats amb aiguats, incendis o fauna, salvatge, entre altres.

 

18 de maig de 2020. Xavier Vela, president de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, ha demanat a Torra que el Govern de la Generalitat defineixi el model de producció agrària que vol per Catalunya, i el defensi a Madrid i a Brussel·les. L’organització agrària ha posat de manifest que aquest model hauria d’estar enfocat als professionals i posar especial atenció als joves. En l’actualitat la mitjana d’edat dels pagesos a Catalunya és de més de 60 anys, i hi ha hagut un descens del 13,5% del nombre d’explotacions agràries en els últims 20 anys.

 

Per altra banda, JARC considera indispensable un canvi de model de consum, que ha de potenciar i valorar els nostres productes, que són d’una gran qualitat i diversitat i apostar per l’agricultura sostenible, amb un bon i efectiu aprofitament dels nostres recursos.

 

Segons ha recordat Vela, el sector dels productors estava en crisi ja abans de l’estat d’alarma i els tractors van deixar de sortir al carrer per protestar per sortir a desinfectar i continuar treballant però els baixos preus continuen al camp malgrat que pugin pels consumidors.

 

L’entitat proposar que es comencin a definir conjuntament polítiques agràries pròpies amb dotació suficient per poder posar-les en marxa. El Govern de la Generalitat,  es limita, segons apunta JARC, a gestionar els ajuts PAC sense iniciar línies pròpies de treball. Aquesta posició continuista i les campanyes institucionals per incentivar el consum de productes de proximitat o la incorporació de joves, no són, va recordar el president de JARC suficients per provocar les transformacions que requereix el sector. L’organització anima al Govern a començar a treballar ja, aplicant polítiques pròpies per solucionar les problemàtiques agràries debatudes reiteradament al Parlament.

 

L’Agricultura és una activitat econòmica molt lligada al territori, per tant, també cal actuar per millorar les condicions de vida i infraestructures de les persones que viuen a les zones rurals. JARC ha sol·licitat recursos econòmics per totes les competències que la Generalitat està desatenent, com el CadeCAT, l’òrgan que hauria de controlar els contractes al sector alimentari i les relacions comercials abusives a Catalunya.

 

També ha recordat la importància de les polítiques preventives, per evitar o minimitzar els danys provocats per temporals, aiguats i incendis. S’hauria de destinar recursos, també des d’altres departaments per netejar lleres, controlar fauna salvatge o  prevenció d’incendis, perquè els danys afecten a tota la societat. Tradicionalment agricultors i la ramaders contribuïen a realitzar aquestes tasques preventives.

 


Altres notícies d'agricultura

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Un combat, de S▄SKIND, Patrick. Editat per Amsterdam

»L'Escola Municipal de M˙sica de Balaguer ha ofert fins aquest dimecres la preinscripciˇ per al curs vinent. Dijous 4 i divendres 5 es faran les preinscripcions presencials, concertant sempre cita prŔvia.á

»L'Oficina d'Afers Socials de Balaguer reprŔn aquesta setmana l'atenciˇ presencial, desprÚs de l'aturada causada per la Covid-19. De dilluns a dijous, i amb cita prŔvia, s'atenen temes d'habitatge i desnonaments entre altres.

»La Paeria de Balaguer ha enviat una carta a la Dolša Revoluciˇ demanant explicacions de l'acte que dissabte va reunir un centenar de persones. La resposta la faran arribar a Salut i Mossos d'Esquadra perquŔ prenguin les mesures oportunes

»La xarxa de museus de Lleida i Aran reobre amb totes les mesures de seguretat. El Museu de la Noguera obrirÓ aquest dissabte i juntament amb el Centre d'Interpretaciˇ de l'Or del Segre seran gratu´ts durant tot el mes de juny.

»Balaguer prepara les estades d'estiu. Des de la Paeria es treballa per poder dur a terme les estades amb un ull posat a l'evoluciˇ de la desescalada. Estar en Fase 3 Ús un requisit indispensable.

»El ColĚlectiu Llibertat reprŔn de nou les seves trobades a la Plaša Mercadal aquest dijous 4 de juny, amb mesures de protecciˇ per la situaciˇ actual. La d'aquest dijous inclourÓ un homenatge al company Eduard.á

»La Paeria de Balaguer registra una peticiˇ al Jutjat de Balaguer per demanar l'aturada dels desnonaments previstos a la ciutat tenint en compte l'estat actual d'emergŔncia social provocada per la pandŔmia covid-19

»El ple de la Paeria de Balaguer porta a debat aquest dijous l'aprovaciˇ inicial del projecte de reforma dĺurbanitzaciˇ de la Plaša Sant DomŔnec. Al ple, que tornarÓ a ser virtual, tambÚ es debatran diferents mocions.

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Frankenstein a Bagdad, de SAADAWI, Ahmed. Barcelona: Amsterdam, 2019

»L'ANC, CDR i el Consell Local de la Rep˙blica Catalana a Balaguer s'han tornat a reunir aquest dimarts a la Plaša del Morter de Balaguer. Es reuniran cada dimarts i el ColĚlectiu Llibertat reprendrÓ les seves trobades aquest dijous.á

»Creu Roja la Noguera ha atŔs mÚs de 601 persones vulnerables, afectades per la crisi de la COVID-19, grÓcies als voluntaris, empreses i particulars. A nivell de Catalunya s'han atŔs mÚs de 201.803 persones.á


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt