Dijous 04 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

20-05-2020

Salut posa en marxa un dispositiu per detectar possibles casos de Covid-19 entre els migrants de la campanya de la fruita que no disposen d'allotjament

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Lleida han posat en marxa aquest dimarts, 19 de maig, un dispositiu assistencial per detectar possibles casos de Covid-19 entre les persones migrades desplaçades per treballar a la campanya de la fruita de Lleida que no disposen d’allotjament. L’objectiu d’aquesta acció és protegir la salut tant de les persones migrades com de la resta de la població de la demarcació en el context de pandèmia provocada per la Covid-19.

 

Per a tal fi, avui s’ha instal·lat una Àrea Sanitària Mòbil a la plaça del Dipòsit de Lleida, on els professionals de la Unitat d’Intervenció i Suport dels Serveis Especialitzats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) tenen previst mesurar la temperatura i realitzar un centenar de proves PCR, amb totes les mesures de seguretat adients. Els resultats que se n’obtinguin permetran la derivació de les persones al recurs habitacional preparat per a cada cas.

 

En cas de donar negatiu, i en primera instància, s’allotjaran al pavelló Agnès Gregori, on també s’hi han acollit durant el confinament persones sense llar de la ciutat, amb mesures per atendre les seves necessitats socials com l’alimentació, higiene i treball per a la seva integració. Les persones amb PCR positiva s’allotjaran a l’Hotel Rambla per poder dur a terme un correcte aïllament i atendre les seves necessitats d’alimentació i higiene. L’Ajuntament de Lleida preveu per l’1 de juny l’obertura d’un pavelló de la Fira per poder acollir tots els temporers.

 

Durant la campanya agrària d’enguany són moltes les persones que es desplacen al territori de la Regió Sanitària de Lleida per ser la zona més important amb producció de fruita de Catalunya. Aquestes persones s’afegeixen a la població que hi resideix permanentment, la qual cosa té un impacte en un context de pandèmia per la Covid-19. En aquest sentit i com a efecte crida de la campanya de recollida de la fruita, es concentra a les terres de Lleida població migrada que ve a l’espera de ser contractada. En moltes ocasions les condicions de vida d’aquesta població fan difícil el compliment amb les mesures de prevenció per evitar els contagis per la Covid-19. Per aquest motiu, des del Departament de Salut es treballa conjuntament amb la resta d’administracions competents per garantir l’aplicació de les mesures de distanciament social, evitar aglomeracions i fer seguiment dels símptomes per evitar les cadenes de transmissió.

 

Aquest dispositiu que s’ha posat en marxa avui a Lleida, i que es podrà desplaçar a altres localitats de la província en cas que les circumstàncies ho requereixin, complementa altres accions que des del Departament de Salut i la resta de departaments implicats (Agricultura, Salut i Treball, Afers Socials i Famílies) amb la coordinació de la Delegació del Govern a Lleida, s’estan duent a terme per la campanya de la fruita d’enguany. En aquest sentit, recentment es va editar material informatiu amb recomanacions, adreçades tant a empresaris com a treballadors del sector, per garantir una campanya segura i saludable, minimitzant els riscos de contagi per la Covid-19. Aquest material s’ha repartit també entre els temporers als quals avui se’ls han fet les proves.

 

Mediadors interculturals per a la campanya de la fruita

 

En aquest context, una altra de les accions que es duu a terme des del Departament de Salut a Lleida és la incorporació de mediadors interculturals que facilitin la comunicació entre els usuaris de diferents cultures i els professionals del sistema de salut.

 

Aquests mediadors treballaran per garantir que les persones migrants entenen i respecten les recomanacions de salut per evitar els contagis de la Covid-19, com són les mesures de distanciament social, mesures d’higiene i reconeixement dels símptomes compatibles amb la malaltia.

 

A més, realitzaran tasques de suport a l’equip d’assistència per millorar la comunicació (tant idiomàtica com cultural) existent entre els professionals dels serveis sociosanitaris i el pacient migrant, per augmentar l’efectivitat de les accions d’acollida, i quan és precís, la detecció i el seguiment de les patologies.

 

Tanmateix, els mediadors donaran suport a les persones migrants en cas que necessitin els serveis sanitaris, identificant aquells casos que requereixin ajut social (derivant-los a serveis socials), i treballaran conjuntament amb els serveis socials municipals i comarcals per veure necessitats d’aïllament en cas de no poder realitzar-lo correctament al domicili o allotjament.

 

Un cop finalitzi el procés de selecció, la previsió és que els mediadors estiguin ubicats, en una primera fase, a les àrees bàsiques de salut (ABS) del Baix Segrià, ja que és on es preveu que hi hagi més nombre de persones migrants per la campanya de la fruita, però es podran desplaçar a altres ABS en funció de les necessitats.

 


Altres notícies d'agricultura

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Un combat, de S▄SKIND, Patrick. Editat per Amsterdam

»L'Escola Municipal de M˙sica de Balaguer ha ofert fins aquest dimecres la preinscripciˇ per al curs vinent. Dijous 4 i divendres 5 es faran les preinscripcions presencials, concertant sempre cita prŔvia.á

»L'Oficina d'Afers Socials de Balaguer reprŔn aquesta setmana l'atenciˇ presencial, desprÚs de l'aturada causada per la Covid-19. De dilluns a dijous, i amb cita prŔvia, s'atenen temes d'habitatge i desnonaments entre altres.

»La Paeria de Balaguer ha enviat una carta a la Dolša Revoluciˇ demanant explicacions de l'acte que dissabte va reunir un centenar de persones. La resposta la faran arribar a Salut i Mossos d'Esquadra perquŔ prenguin les mesures oportunes

»La xarxa de museus de Lleida i Aran reobre amb totes les mesures de seguretat. El Museu de la Noguera obrirÓ aquest dissabte i juntament amb el Centre d'Interpretaciˇ de l'Or del Segre seran gratu´ts durant tot el mes de juny.

»Balaguer prepara les estades d'estiu. Des de la Paeria es treballa per poder dur a terme les estades amb un ull posat a l'evoluciˇ de la desescalada. Estar en Fase 3 Ús un requisit indispensable.

»El ColĚlectiu Llibertat reprŔn de nou les seves trobades a la Plaša Mercadal aquest dijous 4 de juny, amb mesures de protecciˇ per la situaciˇ actual. La d'aquest dijous inclourÓ un homenatge al company Eduard.á

»La Paeria de Balaguer registra una peticiˇ al Jutjat de Balaguer per demanar l'aturada dels desnonaments previstos a la ciutat tenint en compte l'estat actual d'emergŔncia social provocada per la pandŔmia covid-19

»El ple de la Paeria de Balaguer porta a debat aquest dijous l'aprovaciˇ inicial del projecte de reforma dĺurbanitzaciˇ de la Plaša Sant DomŔnec. Al ple, que tornarÓ a ser virtual, tambÚ es debatran diferents mocions.

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Frankenstein a Bagdad, de SAADAWI, Ahmed. Barcelona: Amsterdam, 2019

»L'ANC, CDR i el Consell Local de la Rep˙blica Catalana a Balaguer s'han tornat a reunir aquest dimarts a la Plaša del Morter de Balaguer. Es reuniran cada dimarts i el ColĚlectiu Llibertat reprendrÓ les seves trobades aquest dijous.á

»Creu Roja la Noguera ha atŔs mÚs de 601 persones vulnerables, afectades per la crisi de la COVID-19, grÓcies als voluntaris, empreses i particulars. A nivell de Catalunya s'han atŔs mÚs de 201.803 persones.á


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt