Dijous 04 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

20-05-2020

L’associació Llet de Cabres Catalanes, desenvolupatun nou formatge de cabra ‘formatge solidari Il·lusió’ en suport a la ramaderia de cabrum catalana per fer front a la crisis causada per la Covid 19

Des de l’associació Llet de Cabres Catalanes, s’ha desenvolupat un nou formatge de cabra tendre ‘formatge solidari Il·lusió’ en suport a la ramaderia de cabrum catalana per fer front a la crisis causada per la Covid 19, que ja va començar a afectar al sector des de l’inici de la pandèmia.

Arrel del tancament de restaurants i l’aturada en sec de l’exportació de productes, moltes formatgeries van haver de reduir la seva producció de manera dràstica i, de retruc, es va frenar la demanda de llet. Tot i així com és evident, els cicles naturals dels animals no poden aturar-se, i per això diàriament moltes granges de cabra que van trobar-se sense la recollida de la llet, van haver de començar a llençar part o la totalitat de la seva producció. 

Des de Llet de Cabres Catalanes, coneixedors de la problemàtica, es va considerar que s’havia d’actuar per sustentar el sector del cabrum català. Per això, en un primer moment, les quatre formatgeries integrants de l’associació – Formatges Montbrú, Mas El Garet, Sant Gil d’Albió i Cal Quitèria - van decidir absorbir aquest excedent de llet de granges no associades, i començar a elaborar formatges de més llarga maduració. Alhora, es van iniciar converses amb l’administració pública per a buscar una solució conjunta al problema i, a més paral·lelament, es va plantejar com donar sortida de manera més immediata a tota aquesta llet.

 

Així va sorgir la idea d’elaborar un formatge de cabra tendre de tall, pensat per al consum diari i que pogués ser distribuït a través de la gran superfície. El Grup Bon Preu, propietària de les ensenyes Bonpreu i Esclat, de seguida va donar el seu suport al projecte i va decidir incorporar aquesta nova referència al servei de tall de les xarcuteries de  més de 160 establiments Bonpreu i Esclat. 

En un temps rècord de tres setmanes, les quatre formatgeries s’han coordinat telemàticament per idear la recepta del formatge, compartir diferents tècniques, elaborar-lo de manera conjunta i, finalment, poder servir aquesta setmana passada una comanda de fins a 6 palets de formatges Il·lusió als supermercats Bonpreu i Esclat.

Encara que aquest sigui un formatge destinat al servei al tall a les xarcuteries, des de Llet de Cabres Catalanes s’ha treballat perquè tingui una imatge molt diferencial en el mostrador, amb una etiqueta que atorga el protagonisme als ramaders i ramaderes i alhora, evoca al consum local i de proximitat, ara més necessari que mai.

Recordar que el segell de qualitat agroalimentària Llet de Cabres Catalanes ja va néixer amb l’objectiu de defensar i potenciar el sector del cabrum de llet del país, fixant un preu estable de la llet de cabra que fos digne pel ramader i el formatger. Mantenir una producció amb uns estàndards de qualitat superiors als de la normativa vigent, tenir present el benestar animal i la sostenibilitat, és el que fa que el ramader pugui aconseguir una llet de cabra d’altíssima qualitat, i alhora, que les formatgeries continuïn elaborant grans formatges catalans, com ja fan des dels darrers anys.

Ara, amb aquesta nova iniciativa, des de Llet de Cabres Catalanes es vol continuar apostant pel sector ramader, ajudant a mantenir les produccions i l’estabilitat en el preu de la llet de cabra a Catalunya, aconseguint així l’objectiu de l’associació, que tan ramaders com formatgers es guanyin la vida de manera digna, i així poder superar aquesta crisis sanitària i econòmica de manera conjunta.


Altres notícies d'agricultura

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Un combat, de SÜSKIND, Patrick. Editat per Amsterdam

»L'Escola Municipal de Música de Balaguer ha ofert fins aquest dimecres la preinscripció per al curs vinent. Dijous 4 i divendres 5 es faran les preinscripcions presencials, concertant sempre cita prèvia. 

»L'Oficina d'Afers Socials de Balaguer reprèn aquesta setmana l'atenció presencial, després de l'aturada causada per la Covid-19. De dilluns a dijous, i amb cita prèvia, s'atenen temes d'habitatge i desnonaments entre altres.

»La Paeria de Balaguer ha enviat una carta a la Dolça Revolució demanant explicacions de l'acte que dissabte va reunir un centenar de persones. La resposta la faran arribar a Salut i Mossos d'Esquadra perquè prenguin les mesures oportunes

»La xarxa de museus de Lleida i Aran reobre amb totes les mesures de seguretat. El Museu de la Noguera obrirà aquest dissabte i juntament amb el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre seran gratuïts durant tot el mes de juny.

»Balaguer prepara les estades d'estiu. Des de la Paeria es treballa per poder dur a terme les estades amb un ull posat a l'evolució de la desescalada. Estar en Fase 3 és un requisit indispensable.

»El Col·lectiu Llibertat reprèn de nou les seves trobades a la Plaça Mercadal aquest dijous 4 de juny, amb mesures de protecció per la situació actual. La d'aquest dijous inclourà un homenatge al company Eduard. 

»La Paeria de Balaguer registra una petició al Jutjat de Balaguer per demanar l'aturada dels desnonaments previstos a la ciutat tenint en compte l'estat actual d'emergència social provocada per la pandèmia covid-19

»El ple de la Paeria de Balaguer porta a debat aquest dijous l'aprovació inicial del projecte de reforma d’urbanització de la Plaça Sant Domènec. Al ple, que tornarà a ser virtual, també es debatran diferents mocions.

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Frankenstein a Bagdad, de SAADAWI, Ahmed. Barcelona: Amsterdam, 2019

»L'ANC, CDR i el Consell Local de la República Catalana a Balaguer s'han tornat a reunir aquest dimarts a la Plaça del Morter de Balaguer. Es reuniran cada dimarts i el Col·lectiu Llibertat reprendrà les seves trobades aquest dijous. 

»Creu Roja la Noguera ha atès més de 601 persones vulnerables, afectades per la crisi de la COVID-19, gràcies als voluntaris, empreses i particulars. A nivell de Catalunya s'han atès més de 201.803 persones. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt