Dimecres 08 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

19-06-2020

El Departament d'Agricultura convoca els ajuts extraordinaris al sector vitivinÝcola per fer front a la crisi causada per la pandŔmia de la COVID19

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts extraordinaris al sector vitivinícola per fer front a la crisi causada per la pandèmia de la COVID19 per a la campanya 2019-2020. Les línies de subvenció convocades inclouen ajuts als cellers per a la destil·lació de crisi del vi i a l’emmagatzematge privat i ajuts als viticultors per a la verema en verd. Així ho ha informat avui el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, a la reunió de la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi que s’ha celebrat aquesta tarda telemàticament i en què també ha participat la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, i el director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, Salvador Puig.

Aquests ajuts formen part de les Mesures Extraordinàries acordades pel Consell de Ministres del 9 de juny per al conjunt del sector vitivinícola espanyol amb finançament de la UE i complementen el pla de xoc per al sector vitivinícola de 5,3 milions d’euros aprovat pel Govern la setmana passada.

D’acord amb el Pla financer presentat per l’Estat espanyol per a les actuacions dutes a terme l’any 2020, hi haurà un import màxim per a l’ajut a la destil·lació de crisi de vi de 65.250.000 euros, per a l’ajut a l’emmagatzematge privat de vi de 21.870.000 euros, ambdós a càrrec del FEAGA 2020, i per a l’ajut a la collita en verd de 10.000.000 d’euros, 4.000.000 d’euros a càrrec del pressupost FEAGA 2020 i 6.000.000,00 a càrrec del FEAGA 2021. Aquests imports es repartiran entre els sol·licitants de tot l’Estat  i es podran modificar en funció de les sol·licituds que es presentin.

A la Taula Sectorial, s’ha posat en valor haver aconseguit que el Ministeri d’Agricultura habiliti aquests ajuts, dues de les peticions que la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, d’acord amb el sector vitivinícola català, va fer  arribar aquestes últimes setmanes al ministre Luis Planas per carta i en les diverses trobades que han mantingut en el marc del Consejo Consultivo de Agricultura.

De les negociacions amb el Ministeri d’Agricultura, cal destacar el fet que s’ha aconseguit que aquestes mesures tinguin un tractament diferent entre el vi de taula i el de DO, qüestió fonamental perquè se’n puguin beneficiar els viticultors i cellers de Catalunya, que majoritàriament han apostat per les DO i uns vins de més valor. Per aconseguir aquesta diferenciació en favor de les DO, ha estat clau la tasca desenvolupada per l’Incavi.

La destil·lació d’excedents de vi permet destinar l’alcohol obtingut a fins industrials, inclosa la fabricació de desinfectants i productes farmacèutics i energètics. L’emmagatzematge privat voluntari està destinat al vi emmagatzemat amb Denominació d’Origen Protegida a doll, tant en dipòsit com en ampolla en el cas dels escumosos. La verema en verd compensa els viticultors que s’hi acullin el fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per reduir l’excés de producció.

Tramitació de les sol·licituds

Les sol·licituds per acollir-se als ajuts s’han de presentar per mitjans telemàtics a través de la pàgina web http://seu.gencat.cat. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 23 de juny de 2020 per a tots tres ajuts.

La sol·licitud de destil·lació de crisi de vi ha d’anar acompanyada del llistat dels productors subministradors del vi, volum, grau alcohòlic i tipus de vi lliurat per a la destil·lació, i cal aportar totes les dades dels subministradors, el celler de producció i la distància d'aquest celler a la destil·leria; i del document acreditatiu del dipòsit d’una garantia de bona execució pel 110% de l’ajut sol·licitat i de la còpia dels contractes establerts entre els productors subministradors de vi i l’empresa destil·ladora.

Així, el volum màxim que es podrà destil·lar serà de 2 Mhl, 0,5 Mhl per als vins amb DOP i 1,5 Mhl per als altres vins. En relació amb l’import de l’ajut, es pagaran 40 €/hectolitre per al vi DOP i 30 €/hectolitre per a la resta de vins. L’import s’incrementarà segons la distància entre l’origen del vi i la destil·leria.

D’altra banda, el vi destil·lat ha de ser de la campanya 2019/2020 i produït a Espanya, amb un grau alcohòlic de l’11% en volum com a mínim i 9,5% en volum com a mínim en cas de vi base de DOP Cava. A més, la destinació de l’alcohol ha de tenir finalitats industrials, o bé haurà de servir per a la fabricació de desinfectants, productes farmacèutics o productes energètics, o ser desnaturalitzat.

Pel que fa la sol·licitud d’emmagatzematge privat de vi, ha d’anar acompanyada d’un document amb les dades de l’empresa vitícola, la identificació del celler, les dades del producte emmagatzemat, les dades de la localització del producte a precintar i un document acreditatiu de presentació de la garantia.

El volum màxim a emmagatzemar és de 2 Mhl de vi amb DOP i  250.000 hl de vi amb IGP. L’import de l’ajut és de 0,027 €/hectolitre i dia de vi emmagatzemat i la durada de l’emmagatzematge serà de 180, 270 o 360 dies en el cas de vins negres i 180 dies per a la resta de vins. La interrupció de l’emmagatzematge es farà si ho aconsella la situació del mercat, o a petició de la persona beneficiària, amb penalització.

La sol·licitud de collita en verd anirà acompanyada d’un formulari en què es farà constar la relació de parcel·les per a les quals la persona titular sol·licita l’ajut, amb la seva identificació de parcel·la vitivinícola, la forma de collita (amb treball propi o aliè) i la data en què es preveu fer la collita en verd.

En relació aquest ajut, es pagaran uns imports unitaris de 2.234,40 €/ha per la pèrdua d’ingressos derivats de la collita en verd i 240 €/ha com a compensació pel cost de destrucció o eliminació del raïm.

En el supòsit que les sol·licituds presentades superin el volum màxim previst, es reduirà proporcionalment el volum de les sol·licituds per ajustar-lo al volum màxim previst, per als ajuts a la destil·lació de crisi del vi i per a l’emmagatzematge privat de vi, respectivament. Per als ajuts a la collita en verd, en el cas que la superfície sol·licitada total o el volum de vi estimat de retirada superin les estimacions fixades, es donarà prioritat a les sol·licituds que impliquin una major retirada potencial de vi i a les que provinguin d’explotacions de titularitat compartida.


Altres notícies d'agricultura

»Aquest dimecres tornen els mon˛legs a la plaša del teatre de Balaguer dins de la programaciˇ dĺestiu dĺactivitats dĺoci programades per la Paeria. El mon˛leg dĺavui serÓ protagonitzat per Toni Cano.

»Balaguer dona avui el tret de sortida a les activitats d'estiu programades per les Órees de Joventut i Esports áde la Paeria. El grup Surprise actua a les 9 de la nit a la plaša del teatre en el marc del cicle M˙sica i Tapes

»Circuit Urgellenc es planteja no reprendre la projecciˇ de cinema comercial a Balaguer per manca de rendibilitat i a l'espera de com evolucioni la pandŔmia

»CÓritas d'Urgell organitza el projecte d'acompanyament a nens, nenes i joves durant els mesos d'estiu, tot i la situaciˇ d'excepcionalitat del Covid-19. 14 alumnes es beneficien aquest dies del reforš educatiu.á

»Balaguer inaugura aquest divendres 10 de juliol la nova zona solÓrium de la piscina del poliesportiu. Es farÓ amb el concert de Marina and Marta i hi haurÓ servei de tapes i entrepans. L'aforament serÓ limitat.

»Les piscines municipals de Balaguer preparen per al cap de setmana la 27a ediciˇ del Mulla't per l'esclerosi m˙ltiple. Tota la recaptaciˇ dels dies 11 i 12 de julioláes destinarÓ a la Fundaciˇ Esclerosi M˙ltiple.

»Lĺ└rea de joventut de la paeria de Balaguer dona el tret dĺinici a les activitats dĺoci aquest dimarts 7 de juliol amb lĺactuaciˇ del grup 'Surprise' al M˙sica i Tapes. El concert comenšarÓ a les 9 de la nit a la plaša del Teatre.

»Balaguer presenta el Transsegre Festival 2020. Es farÓ online dissabte 11 de juliol i comptarÓ amb grups musicals i djs. Transsegre tambÚ posa en marxa un concurs online de fotografies d'edicions anteriors.á

»Balaguer inaugura aquest divendres 10 de juliol la nova zona solÓrium de la piscina del poliesportiu. Es farÓ amb el concert de Marina and Marta i hi haurÓ servei de tapes i entrepans. L'aforament serÓ limitat.

»El paer en cap de Balaguer fa una crida a la prudŔncia i a no baixar la guÓrdia. Recorda que Noguera i SegriÓ tenen molta relaciˇ i cal vetllar per mantenir les normes que permetin una bona evoluciˇ del brot.

»Balaguer acomiadarÓ als ciutadans que han perdut la vida durant la pandŔmia amb una cerim˛nia el 26 de juliol. Segons el paer en cap, es durÓ a terme perquŔ no s'ha pogut acomiadar aquestes persones de la forma tradicional.á

»Aquest dilluns es reprenen les excavacions al Pla dĺAlmatÓ de Balaguer, una acciˇ conjunta del Museu de la Noguera, la UAB i Cultura. TambÚ avui comenša al jaciment un curs d'arqueologia andalusina.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt