Web en reformes

Dimarts 16 d'Octubre
del 2018Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

08-08-2018

Unió de Pagesos estima que les adversitats meteorològiques han fet caure entre un 10 i un 20% la producció de cereals

Unió de Pagesos considera que, tot i les abundants pluges de primavera que feien preveure a Catalunya una bona campanya per al cereal d'hivern, aquesta ha resultat "fluixa", amb una davallada de la producció d'entre el 10% i el 20% de la mitjana dels darrers tres anys. D'altra banda, l'organització agrària posa de relleu que l'increment en la demanda mundial de cereals n'ha fet incrementar el preu a Europa. 
 
Una situació diferent, però, és la que es dona a l'estat espanyol on, segons UP, "la indústria agrària, especialment les fàbriques de pinso, estan frenant el preu en origen fins al punt que la diferència entre els preus del blat, l'ordi i el panís de França i els de Lleida no té cap justificació per raons de mercat" i "només pretén condicionar a la baixa el preu en origen del cereal que percep la pagesia, per poder comprar per sota del preu del mercat".
 
Després de la sembra durant els mesos de tardor, les altes temperatures de novembre i desembre, anormals per l'època, i la manca de pluja, van provocar una mala naixença de les plantes, pocs fillols per planta i una major incidència de danys causats pel coleòpter Zabrus tenebrioides, insecte que afecta sobretot a les parcel•les ubicades en zones d'obaga, segons ha explicat Santiago Caudevilla, responsable del sector de cereals d'UP. 
 
Al febrer, les pluges i les temperatures adequades feien preveure una recuperació dels sembrats, però a la primavera, l'excés d'aigua va acabar afectant el bon desenvolupament de blats i ordis. La prolongació de les pluges va fer necessaris per al rendiment final del cultiu els tractaments fungicides i herbicides per al control de rovells, septoriosis, cendrosa i rincosporiosi en ordis i blats, així com per a la major presència de males herbes. 
 
No obstant, segons Caudevilla, les continuades precipitacions també dificultaven trobar el moment òptim per als tractaments fitosanitaris i, alhora, provocaven un rentat dels nitrats del sòl, que, en no poder ser aprofitats pel conreu, reduïen el potencial productiu del cultiu. Així, hi ha hagut una diferència de rendiment de fins a 1.500 quilos/ha segons l'eficàcia del tractament fungicida i herbicida realitzat. 
 
A causa del temps advers, la collita de cereals va començar amb un retard d'uns 15 dies respecte a un any normal, i ha estat "fluixa", però a diferència del cereal provinent d'altres zones amb estrès per sequera, enguany els cereals de Catalunya presenten un nivell molt baix de micotoxines, segons han explicat des de l'organització agrària. 
 
Diferència "injustificada" del preu en origen entre Lleida i França
 
Pel que fa a la situació del mercat mundial, Unió de Pagesos indica que enguany hi ha una reducció de la producció de cereal a Europa. Les dades del 26 de juliol de la Comissió Europea indicaven una davallada del 2% en ordi i del 4,4% en blat tou, els principals cereals produïts a Catalunya. Així mateix, als principals països cerealistes del món, Ucraïna, Rússia, Austràlia i Estats Units, dels quals importa Catalunya el cereal, tenen reduccions de collita importants, sobretot per la baixa pluviometria i les altes temperatures, que provoquen uns nivells més elevats de micotoxines. 
 
Aquesta situació mundial de manca de producte i una previsió de l'increment de la demanda mundial de cereals del 0,9%, estimada pel Consell Internacional de Cereals (CIC), ha fet augmentar el preu en origen a Europa i a la resta del món. No obstant, des del sindicat denuncien que a l'estat espanyol, la indústria i especialment les fàbriques de pinso, "estan frenant el preu en origen fins al punt que la diferència entre els preus del blat, l'ordi i el panís de França i els de Lleida no té cap justificació per raons de mercat i només pretén condicionar a la baixa el preu en origen del cereal que percep la pagesia, per poder comprar per sota del preu del mercat". 
 
Per aquest motiu, Unió de Pagesos demana a la indústria agrària cerealista catalana que col•labori en un repartiment "just i equilibrat" de la cadena de valor i "deixi d'alterar, artificialment, el preu en origen del cereal a Catalunya".
 

Altres notícies d'agricultura

»L'Àrea de joventut de l'ajuntament de Balaguer i l'associació Joves BLG, organitzen per segon any consecutiu la Revetlla de Castanyada. Diferents DJ's i el grup de versions Rocktambuls, posaran la música

»Salut obre un expedient a la Dolça Revolució per una conferència inicialment suspesa sobre un medicament il·legal contra l'autisme. L'acte s'ha celebrat finalment aquest diumenge a Balaguer i l'entitat nega ser-ne l'organitzadora

»Avui dilluns es durà a terme un acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones Rurals. Començarà a 2/4 de 8 del vespre a la Sala d'actes de l'ajuntament de Balaguer.

»Aquesta tarda comença a Balaguer un Curs d'emprenedoria al Disseny, elaboració i presentació del pla d'empresa. El curs, impartit pel reconegut centre de formació Ilerna, té 30 hores de durada i és totalment gratuït

»L'episodi de pluges a Catalunya fa créixer rius i talla algunes carreteres arreu del país. També hi ha hagut sis hospitalitzats, cinc en estat greu. A la Noguera, s'han desbordat algunes rieres a Torrelameu i Vilanova de l'Aguda.

»Aquest diumenge es podria celebrar a Balaguer la xerrada per curar l'autisme i que va ser prohibida a Dolça Revolució pel departament de salut. El lloc exacte de la conferencia no és sabrà fins diumenge a les 10

»Èxit de visitants aquest divendres al Museu de la Noguera en la jornada de portes endins en motiu de les Jornades Europees del Patrimoni.

»L'equip de Govern de l'ajuntament de Balaguer, treballa aquest divendres 12 d'octubre al igual que molts altres ajuntaments d'arreu del territori.

»El president Torra decreta dos dies de dol a Catalunya amb motiu de les greus inundacions a Mallorca. El dol oficial és aquest divendres i dissabte. Durant aquest període les banderes onejaran a mig pal

»L'11a Fira d'Alimentació i Salut organitza unes 50 activitats entre tallers conferències i degustacions i aplegarà un centenar d'expositors ecològics, artesans i de proximitat.

»L'Ajuntament de Balaguer ha encarregat un estudi tècnic al Servei de Carreteres del Departament de Territori i Sostenibilitat sobre la viabilitat d'eliminar una de les voreres del pont de Sant Miquel.

»Avui s'ha reunit novament el Col·lectiu Llibertat de Balaguer per fer la seva marxa sorollosa, que avui ha acabat a la plaça Joaquima de Vedruna.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt