05-12-2018
JARC exigeix una aplicació raonable de l’entrada de raïm per parcel·la al celler. JARC proposa que es pugui treballar per 'Unitats de Treball', unificant parcel·les que siguin contigües de la mateixa varietat encara que siguin d’anys diferents
JARC reclama al Departament d’Agricultura que s’apliqui d’una forma més lògica la nova normativa de l’entrada de raïm per parcel•la. Segons ha exposat, permetent que s’unifiquin zones amb parcel•les contigües de les mateixes varietats de raïm encara que hagin estat plantades en anys diferents es facilitaria la tasca del viticultor sense perdre l’essència del que persegueix la regulació que és una millor traçabilitat.
L’organització agrària recorda que tal com s’ha concretat la normativa, suposa un maldecap pel pagès en l’època de més feina. Cal tenir en compte que molts viticultors han anat plantant parcel•les amb la mateixa varietat en diferents anys, que han acabat conformant una mateixa unitat, però, això no ho recull la nova normativa. En conseqüència, és molt fàcil que el viticultor s’acabi equivocant en tractar d’aplicar els paràmetres d’hectàrees i rendiments per parcel•la que marca la normativa de l’entrada de raïm.
En aquesta verema del 2018 s’havia aconseguit que hi hagués un marge per si es cometia algun error, el conegut com a xarxa de seguretat. En aquests casos no s’ha penalitzat una equivocació. Però de cara al 2019 el Departament ha alertat que això ja no hi serà, que s’aplicarà de manera estricta. Per tot plegat, i després de l’experiència d’una campanya amb aquesta nova realitat, JARC veu indispensable que s’apliqui la “Unitat de Treball” en comptes de l’actual sistema que estableix que ha de ser per parcel•la i que tantes dificultats en la gestió suposa.
JARC també demana al Departament d’Agricultura el màxim esforç i celeritat en la posada a punt del nou sistema informàtic que gestionarà l’entrada de raïm per parcel•la vitícola. JARC veu amb preocupació que el nou programari que ha de substituir l’anterior no estigui llest fins a la verema del 2020, tal com han indicat fons de la conselleria. A més, per complir amb tot plegat, la traçabilitat i el control, cal facilitar la feina del viticultor amb eines eficients, perquè així serà més senzill assolir aquests objectius.