Dijous 21 de Novembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tŔcnica
'L'alimentaciˇ i el territori'

Cartell
Dijous 21 de novembre.


Concurs
Participa al concuts del fent ruta.


Ajuntament de BalaguerAgricultura

05-12-2018

Agricultura i els representants del sector acorden el model catalÓ de la nova PolÝtica AgrÓria Comuna. L'estratŔgia, consensuada en el marc de la Taula AgrÓria, reclama defensar des de Catalunya l'aplicaciˇ dels ajuts mitjanšant l'elaboraciˇ d'un Pla estr

Elaborar un Pla estratègic català amb l’objectiu de donar millor resposta a les especificitats de Catalunya és l’acord assolit entre els representants del sector productor i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) en el marc de la Taula Agrària que s’ha celebrat aquest matí a Barcelona. L’estratègia plantejada pel DARP, i consensuada amb tots els membres de la Taula (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya), serà el posicionament que defensarà el Govern de la Generalitat en relació al finançament, l’estructura i mesures de la nova Política Agrària Comuna (PAC) que s’aplicarà en el proper període 2021-2027.
 
En relació amb l’acord, la consellera d’Agricultura ha destacat la importància de comptar amb el suport del sector a l’hora de reclamar “la regionalització dels fons i que els plans estratègics s’estableixin a escala territorial amb l’objectiu de poder fer una gestió més eficient i eficaç dels ajuts”. “Catalunya necessita poder definir les polítiques agràries pròpies. La diversitat dels sectors a l’Estat espanyol fa que no es puguin establir les condicions de les subvencions de la PAC des d’un punt de vista centralitzat”.
 
D’altra banda, el Departament i el sector també han coincidit en el fet que “la nova PAC s’ha de modernitzar i simplificar amb polítiques que fomentin zones rurals dinàmiques i que assegurin la continuïtat d’un sector que té una enorme responsabilitat: garantir que hi hagi aliments suficients per a la ciutadania d’aquest país i que aquests aliments siguin de bona qualitat, saludables i segurs”, ha explicat Jordà.
 
Per això, ha manifestat la consellera, “no estem d’acord amb la distribució de les prioritats del Marc financer plurianual proposat per la Comissió Europea, que representa una reducció dels fons per a les polítiques agràries i de les polítiques de cohesió econòmica, social i territorial a favor d’altres programes. Els fons de les polítiques agràries comunes són d’interès general; amb la seva reducció, tothom hi perd”.
 
Jordà també ha recordat que Catalunya ha garantit, en cada període, l’execució total dels fons per al desenvolupament rural disponibles, gràcies a un sector agrari actiu i emprenedor amb capacitat d’adaptació. “Conseqüentment, proposem que el volum de fons assignats en el nou període per al desenvolupament rural tingui en compte el nivell d’execució dels anteriors”.
El document consensuat s'ha tancat en el marc de la Taula Agrària
Un Pla estratègic a mida de les necessitats del país
 
En el document consensuat a la reunió d’avui, Administració i sector defensen l’elaboració d’un Pla estratègic català que inclogui, entre d’altres, la definició d’agricultor genuí amb indicadors objectius. Aquest barem ha de permetre “que qui rep ajuts de manera prioritària siguin aquelles persones i empreses que tenen l’activitat agrària com a activitat principal”, ha aclarit Jordà.
 
Respecte dels ajuts directes, s’ha acordat que el Pla prevegi la definició d’un nou model que abandoni la referència històrica dels drets, sempre i quan hi hagi mecanismes correctors per esmorteir-lo i el manteniment del règim de petits agricultors per donar suport a les petites explotacions per la seva contribució al desenvolupament territorial.
 
També es proposa demanar l’augment dels fons destinats als ajuts associats adreçats a la millora de la competitivitat i sostenibilitat de les explotacions i a la qualitat de la producció, i mantenir les mesures contra la volatilitat i crisi de mercat, tot i que la seva aplicació haurà de ser més flexible i àgil per poder fer front als problemes puntuals d’algun sector. Per això, es considera necessari defensar l’establiment d’indicadors objectius que desencadenin de manera automàtica els mecanismes de crisi de l’OCM per a les pertorbacions de mercat.
 
El document també defensa la incorporació de joves com una eina imprescindible per garantir l’activitat agrària i la resiliència del món rural. Sobre aquest punt, la consellera d’Agricultura ha precisat que “cal respectar la singularitat en el model d’incorporació de joves que hem desenvolupat a Catalunya; no es pot acceptar cap regressió ni en els objectius ni en el desenvolupament de la mesura”.
 
Així mateix, el Pla estratègic català haurà d’incloure des de l’inici, en la seva definició, les demandes referents al reforç de les inversions que contribueixin a la mitigació del canvi climàtic i les relatives a la incorporació de la perspectiva de gènere.
 
Finalment, entre els punts acordats es planteja que els ajuts Leader, destinats a la dinamització del món rural, puguin completar-se amb altres fons estructurals que no siguin els estricament agrícoles i que permetin abordar el desenvolupament local de manera integral, econòmica i social.

Altres notícies d'agricultura

»El proper diumenge dia 1 de desembre el Centre Excursionista de Balaguer organitza una Caminada solidaria per recaptar diners per la Maratˇ.

»L'ajuntament de Balaguer estÓ duent a terme aquest dijous l'asfaltatge d'alguns camins i carrers molt deteriorats a la zona del secÓ. S'estan asfaltant part del CamÝ de la Vinya dels Frares i del CamÝ del firal al Parc del Reial.

»Aquest dissabte 23 de novembre a la llibreria l'Argonauta la ilĚlustradora Aina Bestard, guanyadora del Premi CrÝtica Serra d'Or 2019, farÓ un taller per aprendre tŔcniques d'IlĚlustraciˇ.

»L'Arxiu Comarcal de la Noguera ha fet una crida a totes les entitats esportives de Balaguer i comarca per tal que hi portin la serva documentaciˇ hist˛rica i poder-ne aixÝ fer una millor conservaciˇ.

»El balaguerÝ Mario Acu˝a presenta aquest dijous a la sala d'actes de l'ajuntament de la capital de la Noguera el seu llibre 'Ovnis. Diccionario ufolˇgico'

»Aquest divendres i dissabte es farÓ una nova campanya de Donaciˇ de Sang a Balaguer.

»El CEI Balaguer acull aquest dijous una jornada tŔcnica sobre l'alimentaciˇ lligada al territori, un sector immers en un canvi constant. La Jornada estÓ organitzada pel programa Agrografia de RÓdio Balaguer.

»La Paera de Turisme, Fires i Festes de Balaguer, Maria Pau Ortiga assisteix al 26Ŕ CongrÚs de Fires de Catalunya que se celebra a Sabadell.

»L'ajuntament de Balaguer continua la reforma d'habitatges de propietat municipal situats al centre hist˛ric per destinar-los al lloguer social

»El regidor del PSC a l'ajuntament de Balaguer, Carlos Garcia, no entÚn que s'apugin els impostos si la situaciˇ econ˛mica del consistori Ús bona. Pel que fa al pressupost participatiu, creu que no Ús necessari

»Prop de 600 persones ja han participat en el procÚs del pressupost participatiu de Balaguer. Les votacions es poden fer fins dijous 21 presencialment al casal Lapallavacara, a lĺAPP B┌STIA CIUTADANA o femlanostra.balaguer.cat

»L'Associaciˇ L'Estel clourÓ la celebraciˇ dels aniversaris el proper dimarts dia 3 de desembre amb una performance sorpresa en motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Es farÓ a les 11 del matÝ al Morter de Balaguer.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt