Dilluns 24 de Juny
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

17-01-2019

Territori emmarca el cÓnon de l'aigua per a usos ramaders amb el principi de ''qui contamina paga''. Recorda que tots els usuaris de l'aigua a Catalunya sˇn corresponsables de la gestiˇ sostenible

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha respost aquest dimecres a les crítiques de la Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya (FCAC) per la possibilitat de recuperar el cànon de l'aigua a les explotacions ramaderes emmarcant-lo en els objectius de compliment de la Directiva Marc de l'Aigua. En aquest sentit, recorda que és un instrument normatiu d'obligada aplicació en els estats membres de la Unió Europea per garantir el bon estat del medi aquàtic i que la recuperació dels costos de serveis vinculats al cicle de l'aigua es fa partir del principi de ''qui contamina paga''. Això no obstant, des de Territori es remarca que el que es planteja amb aquesta mesura és que la sigui la ''gran indústria'' del sector ramader i no les petites explotacions qui assumeixin la coresponsabilitat. 
 
Segons Territori la mesura complexi el mandat de Parlament ja que dona compliment a una moció de 2016 on es demanava l'estudi de la situació del cànon de l'aigua per a usos ramaders i la garantia de la recuperació i preservació de la qualitat de les masses d'aigua. Els objectius de la moció estan directament vinculats amb el concepte de recuperació dels costos de l'aigua en tots els àmbits i usos, tal com exigeix la Directiva Marc de l'Aigua. Aquesta directiva, a banda de partir del principi de ''qui contamina paga'', també dona a entendre que tots els usuaris de l'aigua a Catalunya són corresponsables de la gestió sostenible del cicle de l'aigua i això inclou l'assumpció dels costos de la seva captació, potabilització, ús depuració, i restitució al medi en condicions, la qual cosa es finança a través d'un impost ambiental finalista que és el cànon de l'aigua. 
 
En aquest sentit, Territori recorda que el 33,8% de la superfície total de Catalunya està declarada com a vulnerable a la contaminació per nitrats d'origen agrícola i afecta a 422 municipis, és a dir, un 45% de tots els municipis del país, la qual cosa genera uns sobrecosots importants, així com problemes d'abastament en molts municipis, havent de recórrer en alguns casos a fonts alternatives de proveïment i a prendre mesures de descontaminació de l'aigua o recuperació dels aqüífers. Així mateix, es destaca que el Programa de Mesures de la planificació hidrològica vigent destinarà més de 18 MEUR fins el 2021 específicament destinats a actuacions de reducció de nitrats d'origen agrari. 
 
Territori assegura que el que es planteja amb aquesta mesura és que la gran indústria del sector ramader, i no les petites explotacions ramaders, assumeixi també aquesta coresponsabilitat, igual com ho fan la resta d'usuaris des que es va implantar el cànon de l'aigua l'any 2000. En aquest sentit, indica que la justificació de la mesura és per tal d'incorporar els usuaris ramaders d'aigua en el règim general de fiscalitat de l'aigua d'acord amb allò exigit per la Directiva europea. 
 
Per aquest motiu, s'apunta, en l'avantprojecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic es proposa l'aplicació gradual del nou coeficient – de 0,5 – per als usos ramaders. El Departament recorda que fins ara, el sector ramader no pagava res per aquest concepte, ja que fins ara se'ls aplicava un cànon amb coeficient zero, mentre que a la resta d'usuaris se'ls aplica un coeficient d'1, és a dir, el doble que al sector. 
 
Territori considera que a dia d'avui no es pot considerar defensable ni des d'un punt de vista ambiental, ni social, ni econòmic, mantenir el coeficient 0 establert per als usos ramaders, per la qual cosa cal incorporar-los al règim fiscal general del cànon de l'aigua introduint el coeficient 0,5. Aquest coeficient previst per a usos ramaders d'aigua s'assoleix de manera gradual, en tres anys, segons la classificació dels diferents tipus d'explotacions. 

Altres notícies d'agricultura

»Balaguer va celebrar la revetlla de sant Joan amb diferents activitats. A la tarda la Holi Party i bany d'escuma. A la nit l'arribada de la flama del Canigˇ, el Ball de l'Harpia, rua amb els Diables i m˙sica amb Rocktambuls

» Balaguer va organitzar aquest diumenge una Holi Party i un bany d'escuma com a actes previs a la nit de Sant joan

»L'espectacle Els fills de Drako i els Diables de la revetlla de Sant Joan a Balaguer. La flama del Canigˇ tambÚ encendra les fogueres a la comarca de la Noguera amb un munt d'activitats i m˙sica arreu del territori.

»Balaguer ha celebrat aquest diumenge la Diada de Corpus. La festivitat ha omplert de catifes de flors la Plaša del Mercadal i el Carrer Miracle.

»Aquest diumenge 23 de juny obriran temporada les piscines del poliesportiu de Balaguer. El passat diumenge o van fer les piscines del barri del secÓ de Balaguer.

»Aquest divendres ha tingut lloc a Balaguer la 'Nit de llegendes' amb Les hist˛ries de Maria Bullfarines i les llegendes dels 'Premis Ziryab' entre d'altres. Enguany ha tornat el format de recorregut i s'han programat dues sessions

»Aquest divendres s'ha fet la cloenda del projecte Singulars i l'entrega de certificats als 30 participants dels cursos de soldadura i restauraciˇ organitzats per l'Associaciˇ Reintegra i amb colĚlaboracio de l'Ajuntament de Balaguer

»Entre el dilluns 24 de juny i el diumenge 30 de juny el servei de trens entre Balaguer i La Pobla de Segur es realitzarÓ amb autob˙s. Entre Lleida i Balaguer el servei de trens serÓ lĺhabitual amb algunes excepcions

»L'Escola Municipal de M˙sica de Balaguer ha enregistrat aquest divendres un videoclip de la canšˇ ''SomM˙sica', amb la participaciˇ de tots els alumnes del centre.

»Dissabte, 6 de Juliol l'Associaciˇ de Comerciants de Balaguer ACB celebra la 5a ediciˇ de l'Open Night ACB a Balaguer #ONB19, que esdevÚ la festa del comerš per excelĚlŔncia de la part nova de la ciutat.

»L'espectacle Els fills de Drako i els Diables de Balaguer, Lleida i AlcarrÓs, seran els protagonistes de la revetlla de Sant Joan a Balaguer.

»Aquest divendres torna a Balaguer la 'Nit de llegendes'. Les hist˛ries de Maria Bullfarines i les llegendes s'oferiran aquest any en format recorregut i en dues sessions, una a les 9 de la nit i una altra a 2/4 d'11


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt