Dilluns 27 de Maig
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

24-04-2019

Unió de Pagesos demana al pròxim govern espanyol més implicació amb el sector agrari, una aplicació "justa" de la PAC i mesures que permetin un repartiment 'equitatiu' del valor afegit a la cadena alimentària

Unió de Pagesos demana al pròxim govern espanyol, així com als partits polítics que es presenten a les eleccions del 28-A, més implicació amb el sector agrari, que s'hauria de traduir en un major pes del Ministeri d'Agricultura en els pressupostos estatals però també en l'execució de la totalitat de les partides previstes en els comptes. El sindicat també reclama al nou executiu una aplicació "justa" de la Política Agrària Comuna (PAC) a l'estat espanyol, reduir la càrrega fiscal al sector i que es comprometi a treballar per un repartiment "equitatiu" del valor afegit a la cadena alimentària. En aquest sentit, Unió de Pagesos defensa la necessitat de regular d'una forma específica la venda a pèrdues i de perseguir "l'abús" de la posició de domini que segons el sindicat, exerceix la gran distribució.
 
Així mateix, tenint en compte que els costos de producció continuen augmentant  i els preus en  origen segueixen a la baixa, l'organització agrària reclama al futur govern estatal que es comprometi a treballar per equiparar les rendes de la pagesia a les de la resta de la ciutadania. 
 
Unió de Pagesos veu en aquestes eleccions una major "sensibilitat" dels diferents partits polítics amb el món rural, "més per necessitat que per convenciment", diuen, per tal d'afrontar qüestions com ara el despoblament però defensa que els compromisos electorals s'han de traduir en fets després del 28-A. 
 
D'altra banda, entre altres demandes, l'organització agrària insisteix que es facin efectives polítiques per impulsar la renovació generacional al camp, i que impliquin inversions per a formació i facilitats fiscals per tal que els joves s'hi puguin acollir.
 
D'altra banda, tres de cada cinc pomes que es troben als lineals de venda dels supermercats espanyols són d'origen estatal, segons es desprèn d'Infolineal, un informe elaborat per Afrucat que ha detectat en els darrers quatre anys un canvi de tendència que millora el posicionament de la poma produïda a l'Estat. La resta provenen, majoritàriament, d'Itàlia (17,1%) i França (9,5%). 
 
Pel que fa a la pera, la presència d'aquesta fruita no ha variat pràcticament en aquest període i es manté un predomini de les peres estatals en els supermercats del 80%. 
 
El president del Comitè de fruita de llavor de Fepex, Joan Serentill, ha recordat que en el primer Infolineal publicat el 2015 una de cada dues pomes consumides a l'estat espanyol eren d'importació. 
 
El darrer informe, corresponent a aquest abril, "confirma el canvi que s'ha operat en moltes cadenes que han apostat pel producte estatal" i, d'aquesta manera, la reducció "en més de 20 punts de la presència de poma d'importació als lineals". Serentill ha valorat positivament "el gir que han donat moltes cadenes, sobretot les de capital estatal, afavorint el producte local" 
 
Segons el director general d'Afrucat, Manel Simón, aquestes dades "responen no només a un nou comportament del consumidor que prefereix la fruita pròpia, sinó també al treball del sector que ha renovat plantacions amb clons més adaptats oferint així una poma de més qualitat i més competitiva". 
 

Altres notícies d'agricultura

»ERC arrasa a Balaguer i obté la majoria absoluta. És el primer cop que un partit aconsegueix la majoria absoluta en unes municipals a la capital de la Noguera des de les primeres eleccions democràtiques.

»Un total de 10.845 votants estan cridats aquest diumenge a les urnes per decidir qui serà el nou alcalde de Balaguer durant els propers quatre anys. A la capital de la Noguera opten a l'alcaldia vuit candidatures

»La participació en les municipals a Balaguer a les 18 hores és del 51,65%. A Catalunya és del 50,9% i al conjunt de l'Estat, el 50,06%

»L'Assolellats de Balaguer ha omplert aquest diumenge el parc del al barri del Secà de Balaguer. L'espectacle de dansa infantil UN DIA de la companyia Roseland Musical s'ha pogut veure en dos passis, a les 12h i 13h.

»L'Escola Municipal de Música ha fet aquest dissabte el Concert de Primavera on s'ha presentat la cançó SomMúsica composada pels professors del centre i inspirada en la campanya SomRiu Balaguer.

»Un apoderat d'un altre partit amenaça un membre de Junts per Balaguer quan aquest li recrimina la seva presència a la porta del col·legi electoral de LaPallavaCara, entenent aquesta presència com una coacció als votants

»Aquest dissabte té lloc el segon torneig 'l’esport ens uneix' al pavelló d'Inpacsa de la ciutat de Balaguer amb la participació d'un centenar d'esportistes i voluntaris

»Balaguer celebra aquest dissabte el VIII MERCAT DEL VELL i la FESTA DEL COMERÇ JUST I FINANCES ÈTIQUES durant tot el dia al passeig de l'estació.

»L'Associació Reintegra i l'Ajuntament de Balaguer signen un conveni de col·laboració pel projecte Singulars. El conveni l'han signat l'alcalde Jordi Ignasi Vidal i Gemma Gallart, presidenta de l'Associació a les terres de Lleida.

»Un total de 10.845 balaguerins i balaguerines estan cridats aquest diumenge a les urnes per decidir qui serà l'alcalde de Balaguer durant els propers quatre anys. Pel que fa a les europees estan cridats a les urnes una mica menys de votants, 10.786.

»Balaguer celebra dissabte la FESTA DEL COMERÇ JUST I FINANCES ÈTIQUES organitzada per l'Associació DÓNA PAS i en la qual s'inclou el VIII MERCAT DEL VELL.

»L'assolellats de Balaguer arriba aquest diumenge al barri del Secà de Balaguer. L'espectacle de dansa infantil UN DIA de la companyia Roseland Musical es podrà veure en dos passis (12h i 13h) al parc del Secà


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt