Dimarts 16 de Juliol
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

23-05-2019

Unió de Pagesos reclama a les formacions polítiques que defensin a Europa els interessos de l'agricultura familiar. El sindicat considera que les eleccions europees 'posen en joc el model agrari'

Unió de Pagesos ha instat aquest dijous a les forces polítiques que concorren a les eleccions europees del 26-M a defensar interessos de l'agricultura familiar. L'organització agrària considera que les eleccions europees "posen en joc el model agrari" i, per això, reclama una Política Agrària Comuna (PAC) "adreçada als professionals", un "reforç de la presència dels productes agroalimentaris de la Unió Europea a través de l'etiquetatge" i "una revisió dels acords comercials per lluitar contra la competència deslleial". Unió de Pagesos aposta per una política comercial "que preservi el model productiu europeu a través dels principis de la preferència comunitària, la reciprocitat i la precaució".
 
El sindicat defensa que la PAC reservi els pagaments directes "per a l'agricultor genuí", és a dir, els ingressos agraris del qual suposen almenys un 25% del total de la seva activitat econòmica, amb l'excepció d'aquells perceptors de 1.250 euros o menys anuals. El sindicat també defensa que els estats membres estableixin un pagament complementari per als agricultors i ramaders les rendes dels quals depenguin més d'un 50% de l'activitat agrària. Així mateix, UP vol que les referències històriques per fer els pagaments siguin substituïdes pel potencial agroeconòmic. 
 
A més, Unió de Pagesos reclama que la condicionalitat de la futura PAC "sigui ajustada a les actuals pràctiques beneficioses per al medi ambient" i que "les noves exigències siguin voluntàries i compensades". També vol que la PAC "estabilitzi els mercats i contempli reserves estratègiques, així com que desencadeni de manera objectiva les pertorbacions de mercat".
 
D'altra banda, el sindicat reclama que els estats puguin diferenciar els pagaments per a les explotacions en zones amb limitacions naturals. També demana "respecte" a la governança del desenvolupament rural, que és competència de les comunitats autònomes a l'estat espanyol. 
 
Per reforçar la posició dels productors agraris a la cadena alimentària, l'organització agrària persevera en què cal establir un percentatge del 8% de la quota de mercat a la indústria agroalimentària, la distribució i el comerç minorista per sobre del qual sigui considerada la posició de domini. "Un cop aquesta sigui regulada, es podrien perseguir i sancionar les pràctiques abusives", segons UP. En la mateixa línia, el sindicat malda perquè la Unió Europea reguli la prohibició de la venda a pèrdues tenint en compte tots els costos directes i indirectes, "per determinar un ús il•lícit dels productes agraris com a reclam comercial". 
 
Unió de Pagesos també reclama "universalitzar" l'etiquetatge d'origen dels productes alimentaris, fet que "permetria oferir als consumidors una informació comprensible perquè puguin apostar per un consum responsable que posi en relleu el model productiu i la tasca dels agricultors i ramaders europeus". D'altra banda, el sindicat llança la proposta per tal que la Unió Europea creï observatoris de preus i de costos de producció i promogui estudis sobre la cadena de valor dels productes agraris.
 
Així mateix, Unió de Pagesos reclama una política comercial que preservi el model productiu europeu a través de tres principis: la preferència comunitària, la reciprocitat i la precaució. En primer lloc, "en la lluita contra la caiguda de preus a causa de la competència deslleial de productes de països tercers", el sindicat reclama a la Unió Europea que "recuperi el principi de preferència comunitària en les negociacions comercials amb països tercers en matèria agroalimentària". 
 
En segon lloc, demana la consolidació del principi de reciprocitat. "Els acords haurien d'abastar tota la cadena alimentària i incloure el respecte a les normes tècniques europees i la identificació geogràfica". En aquest sentit, "caldria universalitzar l'etiquetatge d'origen" i "caldria regular l'obligació d'informar els consumidors de l'origen i dels processos de producció dels països tercers i les matèries actives no autoritzades emprades a la UE", segons Unió de Pagesos. 
 
Finalment, l'organització agrària voldria que la UE adoptés el principi de precaució en la política de tractats comercials internacionals, de tal manera que "abans de signar-ne cap compti amb l'anàlisi d'impacte sobre els sectors afectats i la disposició d'instruments compensatoris quan els acords assumeixin impactes negatius per interessos més generals".
 

Altres notícies d'agricultura

»Finalitzen les obres del carrer de la Banqueta perquè l'aigua pugui desembocar cap al riu de forma més ràpida en cas de pluges intenses.

»Una vintena d'estudiants, professors i arqueòlegs participaran des d'avui i fins al 28 de juliol en el curs pràctic d'arqueologia andalusina organitzat al Pla d'Almatà de Balaguer. Paral·lelament es fa un cicle de xerrades obertes a tota la ciutadania.

»Aquest dilluns s'inicia un any més el programa Jova a Balaguer. Els participants d'enguany col·laboren amb la brigada municipal en les tasques de millora que habitualment es fan cada estiu en els diferents centres educatius

»Aquest cap s'ha fet arreu del país la campanya Mulla't per l'esclerosi múltiple. A Balaguer el Mulla't es va fer dissabte i diumenge a les piscines municipals i es van recollir 539 euros.

»La música d'Atenea Quartet i les veus d'Enric Arquinbau i Carme Alòs amb omplert aquest diumenge el Monestir de les Franqueses en un nou concert del Juliol de Música i Poesia.

»La Transsegre ha tancat la 35a edició aquest diumenge amb la segona etapa de la baixada de barques pel riu Segre entre Gerb i Balaguer. Dissabte 250 barques van omplir el riu i a la nit gran festa al parc de la Transsegre

»Més de 200 embarcacions i els seus tripulants han baixat pel Segre en el tram entre Camarasa i Sant Llorenç en la 35a edició de la Transsegre. El concert de Buhos ha omplert el Parc de la Transsegre. Aquest diumenge es farà la baixada fins a Balaguer.

»Aquest cap de setmana es porta a terme arreu del país la campanya Mulla’t per l’esclerosi múltiple. A Balaguer el Mullat es farà dissabte i diumenge a les piscines municipals.

»Propostes per al cap de setmana a Balaguer, comarca i territori. Protagonitzades a casa nostra per la festa de la Transsegre.

»A partir d'aquets divendres la Policia Local de Balaguer portarà el mateix model d’uniforme que els Mossos d'esquadra i la resta de Policies Locals per del territori per reforçar la imatge de Policia de Catalunya.

»Balaguer celebra aquest cap de setmana la 35a edició de la Transsegre amb la inscripció de 244 barques. A banda de la baixada pel riu hi ha previstes activitats paral•leles com les actuacions musicals al parc de la Transsegre.

»Aquest divendres a les 20:30 h té lloc al Casal Lapallavacara la “Zumba Fluor Parties”, sessions de ball zumba nocturnes, on la llum, la música i altres sorpreses hi seran presents


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt