Dijous 20 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

23-05-2019

Unió de Pagesos reclama a les formacions polítiques que defensin a Europa els interessos de l'agricultura familiar. El sindicat considera que les eleccions europees 'posen en joc el model agrari'

Unió de Pagesos ha instat aquest dijous a les forces polítiques que concorren a les eleccions europees del 26-M a defensar interessos de l'agricultura familiar. L'organització agrària considera que les eleccions europees "posen en joc el model agrari" i, per això, reclama una Política Agrària Comuna (PAC) "adreçada als professionals", un "reforç de la presència dels productes agroalimentaris de la Unió Europea a través de l'etiquetatge" i "una revisió dels acords comercials per lluitar contra la competència deslleial". Unió de Pagesos aposta per una política comercial "que preservi el model productiu europeu a través dels principis de la preferència comunitària, la reciprocitat i la precaució".
 
El sindicat defensa que la PAC reservi els pagaments directes "per a l'agricultor genuí", és a dir, els ingressos agraris del qual suposen almenys un 25% del total de la seva activitat econòmica, amb l'excepció d'aquells perceptors de 1.250 euros o menys anuals. El sindicat també defensa que els estats membres estableixin un pagament complementari per als agricultors i ramaders les rendes dels quals depenguin més d'un 50% de l'activitat agrària. Així mateix, UP vol que les referències històriques per fer els pagaments siguin substituïdes pel potencial agroeconòmic. 
 
A més, Unió de Pagesos reclama que la condicionalitat de la futura PAC "sigui ajustada a les actuals pràctiques beneficioses per al medi ambient" i que "les noves exigències siguin voluntàries i compensades". També vol que la PAC "estabilitzi els mercats i contempli reserves estratègiques, així com que desencadeni de manera objectiva les pertorbacions de mercat".
 
D'altra banda, el sindicat reclama que els estats puguin diferenciar els pagaments per a les explotacions en zones amb limitacions naturals. També demana "respecte" a la governança del desenvolupament rural, que és competència de les comunitats autònomes a l'estat espanyol. 
 
Per reforçar la posició dels productors agraris a la cadena alimentària, l'organització agrària persevera en què cal establir un percentatge del 8% de la quota de mercat a la indústria agroalimentària, la distribució i el comerç minorista per sobre del qual sigui considerada la posició de domini. "Un cop aquesta sigui regulada, es podrien perseguir i sancionar les pràctiques abusives", segons UP. En la mateixa línia, el sindicat malda perquè la Unió Europea reguli la prohibició de la venda a pèrdues tenint en compte tots els costos directes i indirectes, "per determinar un ús il•lícit dels productes agraris com a reclam comercial". 
 
Unió de Pagesos també reclama "universalitzar" l'etiquetatge d'origen dels productes alimentaris, fet que "permetria oferir als consumidors una informació comprensible perquè puguin apostar per un consum responsable que posi en relleu el model productiu i la tasca dels agricultors i ramaders europeus". D'altra banda, el sindicat llança la proposta per tal que la Unió Europea creï observatoris de preus i de costos de producció i promogui estudis sobre la cadena de valor dels productes agraris.
 
Així mateix, Unió de Pagesos reclama una política comercial que preservi el model productiu europeu a través de tres principis: la preferència comunitària, la reciprocitat i la precaució. En primer lloc, "en la lluita contra la caiguda de preus a causa de la competència deslleial de productes de països tercers", el sindicat reclama a la Unió Europea que "recuperi el principi de preferència comunitària en les negociacions comercials amb països tercers en matèria agroalimentària". 
 
En segon lloc, demana la consolidació del principi de reciprocitat. "Els acords haurien d'abastar tota la cadena alimentària i incloure el respecte a les normes tècniques europees i la identificació geogràfica". En aquest sentit, "caldria universalitzar l'etiquetatge d'origen" i "caldria regular l'obligació d'informar els consumidors de l'origen i dels processos de producció dels països tercers i les matèries actives no autoritzades emprades a la UE", segons Unió de Pagesos. 
 
Finalment, l'organització agrària voldria que la UE adoptés el principi de precaució en la política de tractats comercials internacionals, de tal manera que "abans de signar-ne cap compti amb l'anàlisi d'impacte sobre els sectors afectats i la disposició d'instruments compensatoris quan els acords assumeixin impactes negatius per interessos més generals".
 

Altres notícies d'agricultura

»El proper 21 de març arriba al Teatre de Balaguer l'espectacle benèfic 'Sobreviuré', de la Coral del Sant Josep de Tàrrega, amb la col·laboració de la Coral Modulant de l'Escola Música de Balaguer, l'escola Vedruna Balaguer i l'Escola de Dansa La Xemeneia

»La Biblioteca ha ofert aquest dimecres, dins de la programació Biblioteques amb DO, l'espectacle 'Los jardines de Dionisio' a càrrec de Sandra Rossi, acompanyat d'una degustació de vi del Monestir de les Avellanes.

»La Biblioteca de Balaguer acull aquest dimecres 19 de febrer, a les 8 del vespre, 'Los jardines de Dionisio' a càrrec de Sandra Rossi. És la segona de les activitats previstes en el marc del Projecte Biblioteques amb DO

»Un total de 12 comparses, el doble que l'any passat, s'inscriuen al concurs que de des de les àrees de Joventut i Educació de la Paeria han organitzat en el marc del Carnestoltes del Congre de Balaguer

»La Plataforma en defensa de l'escola Àngel Guimerà de Balaguer acorda continuar les mobilitzacions per evitar el tancament del centre. Així es va decidir en l'assemblea convocada ahir. Aquest dimecres han penjat una pancarta al Mercadal.

»La guitarrista balaguerina Emma Campàs Alàs va participar dilluns en l'homenatge pòstum del Parlament de Catalunya a Conxita Grangé, l'última supervivent catalana dels camps de concentració i extermini nazis.

»La Biblioteca Margarida de Montferrat ha celebrat aquest dimarts la primera de les activitats previstes en el marc del projecte Biblioteques amb D.O. amb 'El millor vi', un espectacle per a públic familiar'

»Una empresa amb seu a Galícia projecta fer una planta solar de més de 300 hectàrees entre Balaguer i Térmens. Així ho assegura avui el diari Segre que assenyala que la proposta ja ha iniciat la tramitació davant de la Generalitat

»La Biblioteca de Balaguer celebra aquest dimarts, 18 de febrer, la primera de les activitats previstes en el marc del projecte Biblioteques amb D.O. A les 18h tindrà lloc l'espectacle 'El millor vi' per a públic infantil

»Fins a 195 persones de 15 tallers ocupacionals de la província de Lleida participaran aquest dijous dia 20 de febrer en una trobada Trobada Ocupacional Escala en Hi-Fi organitzada pel Taller L'Estel de Balaguer.

»La Plataforma en suport de l'escola Àngel Guimerà de Balaguer ha convocat una assemblea oberta aquest dimarts 18 de febrer a les 8 del vespre al casal Lapallavacara.

»L'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, a través de la Taula d'Entitats de Balaguer del PDC, ha organitzat el dissabte 28 de març‬ el VI Dinar Comunitari, al Casal La Pallavacara, a partir de les 13h.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt