Divendres 19 de Juliol
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

20-06-2019

L'operatiu de suport i vigilÓncia de la Campanya de la Sega 2019, en marxa. TÚ per objectiu reduir el nombre d'incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys.

En marxa la Campanya de la Sega, el pla operatiu especial de vigilància i de suport al món rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que té per objectiu reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys.
 
La campanya operativa de la sega consistirà en un control especial d’aquesta activitat agrícola entre el 17 de juny fins al 8 d’agost a set comarques cerealístiques, englobant així quasi el 53% de la superfície de conreu del cereal del nostre país. La campanya comprendrà les comarques de l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Noguera, la Segarra, el Solsonès i l’Urgell. L'operatiu ja s'ha posat en marxa a la comarca de la Noguera i el dia 25 es posa en funcionament a la resta de comarques, on s’ha iniciat més tard perquè la sega del cereal també s’ha ajornat.
 
 
L’operativa està formada principalment per efectius del Cos d’Agents Rurals de les set comarques afectades, amb el suport de membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Consisteix en un desplegament operatiu radial i en la realització d’itineraris diaris per intentar cobrir el màxim de territori. Hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals amb l’objectiu de millorar la detecció d’eventuals columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres, així com també, si escau, una primera intervenció fins a l’arribada dels equips d’extinció.   
 
Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. L’objectiu de l’operatiu és reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb aquesta activitat.
 
Prèviament a l’operatiu, el Cos d’Agents Rurals ha dut a terme una campanya informativa i formativa que enguany s’ha estès a les principals 23 comarques cerealístiques de Catalunya, englobant quasi el 95% del total de la superfície de conreu del cereal del total del país, a través de xerrades i jornades de formació amb l’objectiu de prendre consciència del risc d’incendi que suposa l’activitat agrícola en determinades condicions meteorològiques i reforçar el coneixement de les mesures que la normativa vigent estableix i que cal adoptar per reduir aquest risc d’incendi durant les tasques de recol•lecció del cereal, com també d’altres addicionals que es poden tenir en compte. Fins ara s’han fet xerrades a Tàrrega, Girona, Sarral, Berga, Manresa, Òdena i Les Franqueses del Vallès.
 
A més, el Cos d’Agents Rurals facilitarà als conductors de les màquines de cereal un tríptic amb les mesures de prevenció necessàries i els lliuraran també un adhesiu on s'indiquen aquestes. Aquest any, per primer cop, s’efectuarà una enquesta entre els conductors de màquines de cereal per tal de poder avaluar el grau de compliment de la recomanació de portar sempre instal•lats els quatre extintors d’aigua (obligatori en cas d’activar-se el Pla Alfa nivell 3).
 
Paral•lelament, també s’han organitzat als ajuntaments i a les oficines comarcals del DARP per compartir la normativa i les recomanacions als alcaldes, a fi de millorar la coordinació entre els diferents agents implicats, afavorir la reducció del nombre d’incendis accidentals i poder minimitzar-ne els danys quan es produeixin.
 
A banda, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té habilitada una pàgina web amb informació sobre les mesures preventives obligatòries que s’han d’adoptar i una sèrie de recomanacions addicionals en la recol•lecció del cereal per a quan el risc d’incendi forestal sigui alt, així com un seguit d’indicacions de com actuar en cas de conat d’incendi.
 
Aquesta doble campanya informativa i operativa i la gran implicació dels pagesos han fet possible reduir considerablement el nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega. Així, en les set comarques cerealístiques sobre les quals s’ha centrat fins ara la dita campanya, s’hi ha observat una tendència molt positiva.
 

Altres notícies d'agricultura

»Balaguer fa una anÓlisi dels contenidors de la ciutat per saber si cal augmentar la freqŘŔncia de pas dels camions de la recollida selectiva. Tampoc es descarta una campanya per millorar el reciclatge

»L'Associaciˇ de Ve´ns del Centre Hist˛ric de Balaguer organitza un dijous mÚs el seu Taller de Sardanes dels dijous al vespre a la plaša de Sant Jaume.

»CAL XIRRICLË celebra els 65 anys recuperant plats de tota la hist˛ria del restaurant al seu men˙ degustaciˇ. A partir d'avui 17 de juliol el restaurant iniciarÓ un viatge gastron˛mic al llarg de les 6 dŔcades que el local ha estat present en la hist˛ria d

»Les excavacions al Pla d'AlmatÓ de Balaguer mostren 32 tombes del segle XI, en la que possiblement sigui la troballa necrol˛gica mÚs important de Catalunya en aquesta Ŕpoca.

»Aquest dimecres continua el millor humor de la mÓ de coneguts monologuistes al cicle de mon˛legs d'estiu a la plaša del Teatre, avui amb l'actuaciˇ de GABRIEL CËRDOBA.

»El museu de la Noguera organitza aquest dimecres a les 5 de la tarda la xerrada-taller, 'La cerÓmica andalusina de Balaguer', a cÓrrec de Carme Al˛s, Eva Solanes i Marta Monjo.

»Sis productors de cervesa artesana participaran el proper dissabte 20 de juliol, en la 2a Mostra de cervesa artesana 'Noguerale', una iniciativa d'elaboradors cervesers per donar a conŔixer els seus productes.

»Finalitzen les obres del carrer Santa Maria, que divendres ja es va obrir al trÓnsit. S'ha renovat el paviment i tots els serveis de xarxa d'aigua i clavegueram i aquest dijous es preveu fer l'acta de recepciˇ de l'obra

»Continua aquesta setmana l'activitat anomenada 'El laboratori de les professions' en el marc de l'Art Estiu i el Petit Art Estiu. L'ofici de la setmana Ús el de brodadora i brodador i per aquest motiu els nens han rebut la visita de la Gemma Balaguerˇ.

»Un total de 30 infants participen aquesta setmana a les Estades Infantils d'Estiu que han comenšat aquest dimarts a la llar d'infants El Patufet.

»Del 19 de juliol al 3 d'agost la Sala d'exposicions de l'ajuntament de Balaguer acollirÓ una mostra de c˛mics creats per Pere Siric (Rafel Molina) sota el tÝtol de 'No Ús un judici, Ús una farsa'.

»Continua el 'M˙sica i Tapes', el cicle de concerts organitzat per l'Órea de Joventut de l'Ajuntament de Balaguer que tÚ lloc tots els dimarts a la terrassa del casal Lapallavacara. Aquest dimarts actuen 'Paco de la Eva', un grup lleidatÓ de versions de ru


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt