Dissabte 07 de Desembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

30-10-2019

Creix l’interès dels ramaders per les renovables. El sindicat ha organitzat sobre les energies renovables, estalvi energètic i ajuts per al sector ramader

Alcarràs, 30 d’octubre de 2019. Les energies renovables poden ser una aposta de futur per a moltes explotacions agràries, aquest és el motiu que ha portat a Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya a organitzar la jornada, celebrada aquest matí a Alcarràs (Lleida). L’entitat agrària considera essencial informar els productors de les alternatives disponibles, de la possibilitat de reduir la despesa elèctrica, dels ajuts per realitzar les inversions i del finançament que poden obtenir per posar en marxa nous projectes d’eficiència energètica. 
 
Segons Jordi Garcia, l’alt nombre de participants demostra l’interès creixent dels joves agricultors i ramaders per les energies netes, que no només ve marcada per les administracions autonòmiques, estatals i europees. Garcia ha centrat la seva intervenció en el canvi a l’energia fotovoltaica i destaca que la rendibilitat, els serveis i l’aplicació al reg, són les qüestions que més inquieten als pagesos per passar a les renovables. Segons ha exemplificat el representant de Becquel, la inversió inicial que s’ha de realitzar per fer el canvi, s’amortitza en  anys, donat que hi ha un retorn anual del 20%.
 
Per començar a invertir en eficiència energètica és bàsic el finançament, i Magda Torrens, directora del sector agrari de Banc Sabadell, ha estat l’encarregada d’aportar informació al respecte, que ha completat el secretari tècnic de JARC, Jordi Vidal, que ha exposat els ajuts vinculats a les energies renovables, mentre que Sisco Ariza, gerent de SAC Consultors, ha explicat com optimitzar la factura elèctrica.
 
Per acabar s’han visitat una explotació de porcí d’Alcarràs que s’abasteixen amb plaques solars, que han servit per exemplificar i veure sobre el terreny les possibilitats que ofereixen aquestes energies alternatives aplicades a l’activitat agrària. 
 
Vidal posa en relleu, com els joves agricultors i ramaders els preocupen també aspectes pràctics com el manteniment de les plaques, que de fet és gairebé nul “la pluja s’encarrega de la neteja, pràcticament i les reparacions són pràcticament inexistents”, afegeix que “si bé requereixen una inversió inicial, després comporten un estalvi considerable.”
 
Aquesta jornada ha comptat amb la col•laboració de la Diputació de Lleida, que ha presentat l’acte, Becquel, Banc Sabadell i SAC Consultoria - Gestoria energètica i Consultoria.
 

Altres notícies d'agricultura

»Balaguer celebrarà aquest dissabte una nova edició de la Fira Mercat de Santa Llúcia, una de les fires amb més història anomenada també com la Fira dels Alls tot rememorant antigues tradicions

»El col·lectiu Des de baix ha organitzat aquest divendres 6 de desembre a Balaguer un acte sota el nom de 'Enterrem el Règim del 78'.

»Balaguer prepara unes festes de Nadal plenes de novetats, com la incorporació de l'Estel d’Orient com a element, que ha de servir per reivindicar el cel del Montsec com atractiu turístic de la ciutat.

»Aquest dijous s'ha presentat la campanya de Nadal de l'Associació de comerciants del centre Històric de Balaguer. Els compradors seran obsequiats amb vals descompte per patinar a la pista de gel de la plaça del Mercadal.

»Aquest dijous ha tingut lloc l'encesa dels llums de Nadal a Balaguer. Ha comptat amb les nadales de l'Orfeó balaguerí, la posada en funcionament de la pista de gel i una xocolatada de les associacions de comerciants.

»Aquest dissabte 7 de desembre de 6 a 8 de la tarda s'incorpora a la programació de Ràdio Balaguer PRIMERA LLISTA, un programa presentat per Marc Clapés que repassa les cançons que més triomfen arreu del planeta.

»Amb l'eslògan 'Per Nadal el comerç de Balaguer et porta de creuer', l'ACB 2021 comença aquest dijous la campanya de Nadal. Es realitzarà un sorteig d'un Creuer per a dos persones a Costa Esmeralda.

»El col·lectiu Des de baix ha organitzat aquest divendres 6 de desembre a Balaguer un acte sota el nom de 'Enterrem el Règim del 78'. L'acte simularà l'enterrament en una processó des de l'estació de trens fins la plaça del Museu.

»El Ministeri per a la Transició Ecològica concedeix 6,8 M€ en subvencions a 67 municipis de Lleida per projectes de millora de l'eficiència energètica. Un dels beneficiaris serà Balaguer que millorarà els tancaments de l'edifici de l'ajuntament.

»Tot és a punt per la posada en funcionament aquest dijous al vespre de la pista de gel a Balaguer tot i que dependrà de les condicions meteorològiques de les properes hores i del gruix de gel.

»Aquest dijous tindrà lloc l'encesa dels llums de Nadal a Balaguer. Es farà a les 20.30 h a la plaça del Mercadal, amb xocolata desfeta per a tots els assistents i cantada de nadales amb l'Orfeó Balaguerí

»Durant aquest any, Solsona, Balaguer, Cervera, Mollerussa, Juneda i la Seu d'Urgell han acollit l'activitat 'Un Matí d'Orquestra' als seus teatres per afavorir l'accés a la cultura dels col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió social.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt