Dissabte 18 de Gener
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

13-12-2019

Més d'un centenar de productors de fruita de Catalunya, Aragó i La Rioja han bloquejat el centre logístic de l'empresa Lidl a Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Denuncien els baixos preus de la fruita dolça

Més d'un centenar de productors de fruita de Catalunya, Aragó i La Rioja han bloquejat el centre logístic de l'empresa Lidl a Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Denuncien els baixos preus de la fruita dolça i exigeixen un major control fitosanitari, laboral i mediambiental sobre els aliments que arriben de fora de la Unió Europea. David Borda, responsable sectorial de fruita dolça de la JARC, alerta que els agricultors europeus "no poden competir amb aquests costos" i reclama una política agrària que estigui feta "pensant en els beneficis dels productors i no per afavorir grans empreses". També ha plantejat una reforma de les mesures de gestió de les situacions de crisi, per exemple reforçant la no collita o collita en verd.
 
Sota el lema "Els de la fruita no disfruten" més d'un centenar de membres de les entitats Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Unión de Agricultores y Ganaderos de Aragón (UAGA) i Unión de Agricultores y Ganaderos de La Rioja (UAGR), s'han concentrat a les portes del centre logístic de Lidl per fer sentir la seva veu i evitar l'entrada i sortida de camions amb mercaderies. La protesta ha arrencat a les vuit del matí i s'allargarà fins les vuit del vespre.
 
David Borda, responsable sectorial de fruita dolça de la JARC, ha advertit que s'ha escollit aquest punt perquè Lidl, juntament amb Aldi i Tesco, "són les tres organitzacions que tenen el monopoli europeu". Els productors exigeixen actuar contra l'especulació en la cadena per poder viure del valor dels seus productes i no quedant en mans dels interessos de la distribució comercial europea.
 
"Exigim a la Comissió Europea un canvi en la política agrària", ha apuntat Borda que ha demanat que es replantegin les mesures de gestió de crisis existents, per exemple reforçant el sistema de no collita o collita en verd, per a ser més eficients i afavorir la compensació de despeses a l'agricultor sense incrementar els costos per industrialització o destrucció del producte fora de l'explotació agrària.
 
Així mateix demanen majors controls a frontera "perquè els productes que estan entrant estan matant l'agricultura europea". Borda remarca que no s'oposen a l'entrada de fruita procedent d'altres continents, però destaca la necessitat que aquests aliments "estiguin fets amb els mateixos controls mediambientals, fitosanitaris i laborals que la UE".
 
Adverteix que en un mercat tant globalitzat com l'actual, els agricultors europeus "no poden competir amb els costos baixos" i que el que poden defensar és un producte de qualitat i que ha passat uns controls exhaustius: "Estem en un atzucac", ha lamentat Borda que ha considerat que l'actual situació és "una pressa de pèl" pels agricultors d'Europa.
 
Oscar Morell, responsable de fruita de la UAGA d'Aragó, s'ha expressat en aquest mateix sentit i ha assegurat que la situació està afectant greument les explotacions familiars. Ha apuntat que la protesta d'aquest divendres és la primera d'un seguit de mobilitzacions que duran a terme fins que no rebin una "resposta contundent de l'administració i de les cadenes de distribució".
 
El 2018 es van produir 836.858 tones de fruita dolça a Catalunya, de les quals 710.840 tones es van cultivar a Lleida. En termes econòmics, van crear un valor de 424,68 MEUR, el que representa el 25% del valor de la producció agrícola total, tenint en compte que ocupa el 6% de la superfície conreada, segons dades publicades pel departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
 

Altres notícies d'agricultura

»Pau Figueres Quartet ha ofert aquest divendres dins del cicle 'A escena' del Teatre De Balaguer, un concert amb una barreja d'arrels flamenques amb música moderna.

»Aquest divendres s'ha presentat a la Biblioteca Margarida de Montferrat la el llibre 'Kiny & Pump: Il·luminen carrers!' a càrrec de la balaguerina Edurne López

»L'ajuntament de Balaguer continua amb les obres de millora de la vorera del carrer Noguera Pallaresa de Balaguer. Després del tram comprés entre els carrers Cadí i Urgell, ara està millorant un tram entre el carrer Cadí i Sant Crist.

»Aquest divendres al Teatre municipal de Balaguer Pau Figueres Quartet oferirà un concert dins del cicle 'A escena'. Es presentarà el seu últim disc 'Nada nuevo bajo el sol', que barreja arrels flamenques amb música moderna.

»Aquest dissabte tindrà lloc a Reus l'acte de cloenda de Reus 2019 Ciutat del Bàsquet Català i traspàs del títol a la ciutat de Balaguer, que l'ostentarà durant tot l'any 2020. Hi assistirà una representació institucional de Balaguer.

»Balaguer celebra Sant Antoni Abat amb els tradicionals Tres Tombs a la plaça del Mercadal i la participació de 102 tractors i 6 carrosses. Tot seguit s'ha fet un dinar de germanor i ball al pavelló Molí de l'Esquerrà

»Aquest divendres dia 17 es farà a la Biblioteca Margarida de Montferrat la presentació del llibre i taller 'Kiny & Pump: Il·luminen carrers!' a càrrec d'Edurne López

»Nova edició a Balaguer del programa ‘De la mà: Acompanyament a la Gent Gran'

»El Cinema Balaguer projectarà aquest cap de setmana la pel·lícula '1917' amb 10 nominacions als premis Òscar!!!Bèl.lica. Drama.

»Aquest divendres a les 6 de la tarda al Casal Lapallavacara xerrada 'Diagnòstic, migranya. Busquem solucions?'

»Balaguer farà públic els propers dies un esborrany de la nova ordenança reguladora del mercat setmanal. Ho farà abans de portar-la a aprovació provisional en un ple municipal perquè els afectats hi puguin dir la seva

»El proper dijous 23 de gener alumnes de l'INS Ciutat de Balaguer presentaran a Lleida la seva experiència de cooperativisme. Més de 2000 persones participen a les activitats organitzades per Ponent Coopera durant el 2019.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt