Dissabte 25 de Gener
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

14-01-2020

L'Incavi presenta una eina pionera per avaluar els vins de les 11 denominacions d'origen catalanes. A partir d'un mètode propi s'han format 31 degustadors que poden detectar fins a 70 atributs descriptius als vins

L'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) ha presentat aquest dimarts a Vilafranca del Penedès el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya, una eina pionera al sector que permet avaluar els diferents atributs que caracteritzen cadascun dels vins de les onze denominacions d'origen (DO) que hi ha a Catalunya. El projecte s'ha creat per garantir la qualitat dels vins amb DO i per complir amb la normativa europea, que requereix assegurar el compliment de les característiques físico-químiques i sensorials dels vins descrits en els seus reglaments. El projecte es va iniciar l'any 2015 amb la selecció dels 31 degustadors que formen part de l'equip i que poden detectar fins a 70 atributs descriptius als vins. L'equip treballa a partir d'un model propi creat per tècnics de l'Incavi i l'Irta.
 
El Panel de Vins ha estat desenvolupat per l'Incavi, com a laboratori oficial i acreditat, amb el suport dels Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen catalanes. El director general de l'Incavi, Salvador Puig, ha explicat la importància de comptar amb una eina com aquesta perquè "cada celler, anualment, ha de passar una auditoria per poder certificar els seus vins com a DO i amb aquest panel s'obté, a través d'un mètode molt rigorós, l'anàlisi sensorial dels vins, una part clau d'aquesta auditoria, que permet valorar si aquell vi s'adequa al Plec de Condicions Tècniques de cada Denominació d'Origen".
 
El projecte va començar a gestar-se l'any 2015 amb la selecció de degustadors de tot Catalunya. A la convocatòria s'hi van presentar 109 candidats provinents de les 11 Denominacions d'Origen i altres professionals del sector que van passar un procés de selecció fins a formar un equip final de 31 degustadors.
 
Aquest equip de tastadors, format per enòlegs, sommeliers i altres professionals no vinculats al sector, reben un entrenament mensual a partir del mètode propi que durant quatre anys han desenvolupat els tècnics de l'Incavi i el personal de l'Irta. Anna Gomis, responsable del Panel de Tast, ha explicat que amb aquest mètode es poden analitzar "fins a 114 tipus de vins i 70 atributs descriptius".
 
El mètode, pioner en el sector, inclou una anàlisi sensorial completa -visual, gustativa, olfactiva i retronasal- per obtenir un perfil objectiu del vi avaluat. D'una banda, dona informació d'intensitat de paràmetres com, per exemple, floral o afruitat en una escala de 0 a 10. De l'altra, detecta la presència o absència d'altres atributs com per exemple la rosa o el gessamí. També s'avalua la presència o absència dels defectes més habituals. En total es treballa amb 87 referències olfactives i gustatives i 11 referències per a la fase visual desenvolupades per l'Incavi i l'Irta.
 

Altres notícies d'agricultura

»El Teatre Municipal de Balaguer serà escenari aquest diumenge de la representació de l'obra, Eva contra Eva Eva dirigida per Sílvia Munt, i Interpretada per Emma Vilarasau, Andreu Benito, Nausicaa Bonnin i Eduard Farelo.

»Aquest diumenge continua el 2n cicle d'hivern d’espectacles familiars de petit format 'Emboirats' amb Pianissimo Circus, a càrrec de Cirquet Confetti. En aquesta ocasió l’escenari a les 12h serà l’escola de Música de Balaguer.

»La Biblioteca Margarida de Montferrat ha organitza aquest divendres una nova hora del conte en anglès 'Story Times: The world's worst witch' a càrrec de Kids & Us Balaguer.

»El Cinema Balaguer projectarà aquest cap de setmana per segona setmana consecutiva '1917' i l'estrena de 'RICHARD JEWELL'

»Aquest divendres ha començat el curs d'auxiliar oficial d'inspecció veterinària al CEI Balaguer. Permetrà als assistents que el completin una inserció laboral en els diversos escorxadors de la zona de Lleida i comarques.

»El CDR Balaguer ha preparat una acció aquest divendres a la tarda. Es tracta d'una concentració a la Plaça del Mercadal.

»La Fundació Marguerida de Montferrato presentarà, a les 8 del vespre, l'exposició Impactos de Ramón Cerezo. L'exposició Impactos de Ramón Cerezo estarà oberta fins el 18 d'abril de 2020.

»Aquest matí continuen les tasques de neteja del tram de la carretera C-12z a la seva sortida de Balaguer en direcció Àger, que continua tancada a la circulació. D'altra banda, continuen tancats els accessos al riu com a mesura preventiva.

»Xerrada informativa: Seguretat jurídica, seguretat a les xarxes dissabte 25 de gener de 2020

»Balaguer ha presentat aquest dijous els actes de 'Ciutat del Bàsquet Català 2020'. Durant tot l'any s’han programat tot un seguit d’activitats que ompliran la ciutat de bàsquet.

»Joan Talarn assenyala el bàsquet com a 'patrimoni cultural de Balaguer', després que la ciutat hagi estat escollida Ciutat del Bàsquet Català 2020

»Divendres 24 de gener a les 6 de la tarda a la Biblioteca tindrà lloc una nova hora del conte en anglès 'Story Times: The world's worst witch' a càrrec de Kids & Us Balaguer.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt