Dimarts 18 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

13-02-2020

Unió de Pagesos reclama mesures urgents per frenar la crisi de 'pertorbació de mercat' de l'oli d’oliva. El sindicat agrari demana a la Comissió Europea un ajut per a la retirada de 600.000 tones per destinar-les a biodièsel

Unió de Pagesos (UP) exigeix solucions per resoldre la crisi de preus que viu el sector de l'oli d'oliva, com ara que la Comissió Europea (CE) destini un ajut a la retirada per a biodièsel d'oli d'oliva llampant per una quota de 600.000 tones en l'àmbit europeu. Des del sindicat recorden que aquest organisme va declarar, el 8 de novembre, la situació de "pertorbació de mercat" per articular una subvenció a l'emmagatzematge privat i, tot i que no hi ha dades oficials, sembla que les tres licitacions que han servit per guardar 171.800 tones d'oli d'oliva no han fet recuperar el preu en origen. A més, alerten que quan aquest producte surti al mercat coincidirà amb la nova campanya, que preveu uns estocs superiors als actuals, de 877.000 tones.
 
Des del sindicat asseguren que, després de les dues licitacions inicials, els preus han continuat caient, segons les xifres del Ministeri d'Agricultura del 13 al 19 de gener 2020. A més, expliquen que a la situació de crisi de l'oli d'oliva s'ha afegit l'aranzel dels Estats Units, principal mercat on va a parar aquest producte i que va representar un 37% de les exportacions europees durant la campanya passada segons les dades de la Comissió Europea.
 
UP considera també urgent dotar de finançament la pagesia que no pugui fer front als costos de producció de cara a la pròxima campanya com a conseqüència de la situació de preus, sumada a una campanya de poca producció. Per això, des del sindicat creuen que cal que les administracions estatal i catalana es coordinin per articular préstecs bonificats i sense costos d'avals. En aquest sentit, demanen adequar la fiscalitat de la pagesia que tributa a mòduls a pèrdua d'ingressos patida, així com incrementar, per llei, les despeses de difícil justificació a la que tributa per estimació directa de l'IRPF.
 
A més, el sindicat vol que es redueixi la càrrega fiscal als productors, perquè quedin exempts de l'abonament de les quotes a la Seguretat Social i l'IBI de rústica, aquest últim compensat per part de l'Estat. Unió de Pagesos també considera que la nova Política Agrària Comuna (PAC) ha d'evitar l'actual "competència deslleial", fruit, afegeixen, d'un sistema provinent dels drets històrics d'ajut entre oleicultors de diferents territoris. Així, el sindicat aposta per incloure una subvenció a oliverar de baix rendiment dins de la nova PAC i una mesura d'ambient i clima per incorporar les restes d'esporga al sòl.
 
UP considera que no hi ha cap mesura efectuada en el marc de l'Organització Interprofessional d'Olis d'Oliva que es destini a promoure una cultura de l'oli d'oliva basada en la qualitat, que és el que, segons diuen, pot aportar valor afegit en un mercat globalitzat. Per això, proposa a les Denominació d'Orígen Protegida d'oli de Catalunya que es constitueixin en organitzacions interprofessionals, i que, com a mínim, una part dels 180.000 euros a l'any provinents de productors i comercialitzadors es destinin a les DOP per fer promoció.
 
Unió de Pagesos també reclama més inspecció als lineals dels establiments, després de detectar que no tot l'oli que s'etiqueta com a verge o verge extra ho és, situació que es constata, sobretot, en el cas d'ofertes de preu extraordinàriament baixos. En aquest sentit, diu que l'objectiu és "evitar el frau al consum que es dona actualment". Finalment, el sindicat insisteix a modificar la norma d'etiquetatge de l'oli d'oliva per obligar a indicar-ne l'origen, ja que actualment només existeix en el de qualitat verge i extra verge.
 

Altres notícies d'agricultura

»La Plataforma en suport de l'escola Àngel Guimerà de Balaguer ha convocat una assemblea oberta aquest dimarts 18 de febrer a les 8 del vespre al casal Lapallavacara.

»L'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, a través de la Taula d'Entitats de Balaguer del PDC, ha organitzat el dissabte 28 de març‬ el VI Dinar Comunitari, al Casal La Pallavacara, a partir de les 13h.

»Aquest dilluns, 17 de febrer, acaba el termini per apuntar-se als concursos de comparses i carrosses del Carnestoltes del Congre que tindrà lloc a Balaguer els dies 22 i 23 d'aquest mes

»El Teatre Municipal de Balaguer acollirà l'obra 'La Dona del 600' el diumenge 23 de febrer. Les entrades per veure aquest espectacle encara es troben a la venda

»400 autocars plens per anar a l'acte del Consell per la República de Perpinyà, segons l'ANC, dos d'ells de Balaguer. Es farà d'aquí dues setmanes i serà la primera trobada política 'en terres catalanes'.

»L'Escola Vedruna Balaguer ha celebrat aquest cap de setmana el 3r Torneig Internacional de Cub de Rubik amb la participació de 45 persones. El sabadellenc Biel Salmons, actual campió estatal ha estat el gran vencedor.

»Aquest dissabte a l'Escola Municipal de Balaguer ha ofert un concert a càrrec de la cel·lista Laia Terré i el pianista Ramon Andreu, amb peces de Poulenc.

»Aquest dissabte s'ha presentat al Consell Comarcal de la Noguera el llibre 'Persistim' de Jordi Turull i Gemma Aguilera. La presentació ha comptat amb la presencia de la dona de Turull, Blanca Bragulat,

» Alexandre Tassies, del C.E Linyola, i Laura Rosell, del A.A. Xafatolls, s'imposen en la categoria de veterans en el sisè Cros de Balaguer que aquest diumenge ha aplegat 564 atletes

»564 atletes participen en el sisè Cros de Balaguer que es disputa aquest diumenge al marge esquerre del Riu Segre.

»L'Escola Vedruna Balaguer organitza aquest cap de setmana, dissabte dia 15 i diumenge dia 16, el 3r Torneig Internacional de Cub de Rubik amb la participació de 45 persones.

»Retorna la lliga de tennis femení al Club Tennis Balaguer


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt